duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Domeniul Regal Săvârșin se redeschide, la final de aprilie, cu un târg de primăvară

  de Adriana Barbu | 15 aprilie 2024, 10:41 AM | Săvârşin | Știri Arad

  0

  „La finalul acestei luni, Satul Regal și parcul Domeniului Săvârșin își vor redeschide porțile publicului. În aceleași zile va avea loc și Târgul de Primăvară, în partea de nord-est a parcului, întocmai ca și anul trecut. În acest moment, echipele Fundației Colecția Regală și partenerii organizației lucrează intens la pregătirea parcului și a clădirilor vizitate de public”.

  Acesta este anunțul oficial făcut pe pagina „Domeniului Regal Săvârșin”, de Casa Regală a României. Tot aici se arată faptul că, în curând, vor reveni cu detalii privind programul evenimentelor. Anunţul a fost preluat şi pe contul de facebook al Castelului Regal Săvârşin şi pe contul Familiei Regale a României.

  savasrin domeniu regal 3

  (Domeniul Regal Săvârșin se deschide publicului la final de aprilie. Foto: www.domeniulregal)

  Vizitatorii sunt aşteptaţi, ca atare, la Săvârşin, pe 27 şi 28 aprilie, la festivalul „Suflet de România”, la care pot fi degustate bucatele micilor producători locali. Copiii vor avea la dispoziţie atelierele meşteşugarilor tradiţionali, iar adulţii vor avea parte de spectacole de dans popular şi de concertele susţinute de artişti folk.

  Anul acesta, Domeniul Regal Săvârşin îşi deschide porţile înainte de momentul oficial de la care, în ultimii ani, domeniul a putut fi vizitat. Potrivit anunțului de pe siteul oficial al Castelului Regal, Domeniul regal poate fi vizitat din mai până în octombrie, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 9,00 şi 18,00, iar vizitarea parcului se poate face în prezenţa unui ghid.

  Tot aici se arată faptul că grupurile organizate pot vizita domeniul şi în restul lunilor anului, precum şi în alte zile ale săptămânii, în baza programărilor.

  Ce poți vizita dacă alegi să vii la Săvârșin, la Castelul Regal?

  Satul regal, parcul regal și de anul trecut și Casa Ceaiului.
  „Printre atracțiile pe care le veți regăsi în Satul regal se numără: Muzeul Regal al Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, precum și Magazinul de Suveniruri”, se arată în prezentarea oficială a domeniului.

  savarsin 4

  (Muzeul Automobilului, una printre atracțiile domeniului. Foto: savarsinregal.ro)

  Muzeul Automobilului este situat în clădirea restaurată a garajului regal, iar Atelierul Auto al Regelui Mihai se află în aceeaşi clădire în care a fost în anii 1940 Spălătoria şi Călcătoria, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, Casa Intendentului (rămasă aceeaşi cu cea din anii 1940).

  Casa Ceaiului, o clădire din secolul al XIX-lea, aflată la intrarea pe Domeniul Regal Săvârşin, este cea mai recentă atracţie a complexului, deschisă anul trecut, după ce a fost restaurată de Familia Regală. Imobilul este cel mai mare din ansamblul numit Satul Regal, având 300 de metri pătraţi. Vizitatorii pot servi cafea, ceai, răcoritoare, gustări şi prăjituri aici, de anul trecut. Clădirea este, totodată, un spaţiu cultural şi educaţional, găzduind expoziţii, lecţii deschise, reuniuni şi evenimente publice.

  savarsin 5

  (Arcada cu glicine din Parcul Regal. Foto: savarsinregal.ro)

  Cei care vin la Castelul de la Săvârșin pot face o plimbare și în splendidul parc cu o grădină ascunsă, acolo unde, potrivit siteului oficial al Domeniului Regal, cele mai frumoase locuri sunt „aleea care duce la heleşteu şi podul de peste apă, arcada cu glicine, Micul Pavilion ridicat în secolul al XVIII-lea, Grădina Ascunsă, Aleea Lungă, Fântâna Toscană, Grădina de trandafiri a Reginei”.

  Câteva poze din parc cu splendidele magnolii înflorite au fost şi ele postate pe siteul oficial, în luna martie.

  savarsin bun

  (Castelul de la Săvârșin. Foto: savarsinregal.ro)

  Principala atracţie turistică de aici rămâne, pe mai departe, castelul (deşi acesta nu este deschis publicului), construit în perioada 1650-1680, care a intrat în proprietatea Regelui Mihai în 1943, prin cumpărare, dar a fost confiscat de regimul comunist în 1948. A revenit în proprietatea Casei Regale în 2001. Lucrările de restaurare a castelului, începute în 2007, au fost încheiate în 2015.

  Citeşte şi:

  •  Casa Ceaiului de pe Domeniul Regal Săvârșin se deschide publicului

  •  Domeniul Regal de la Săvârșin, în pregătiri pentru vizitare

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.