sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Doi inspectori antifraudă, trimiși în judecată de procurorii DNA pentru mită, abuz în serviciu și fals

  de Special Arad | 20 septembrie 2021, 12:19 PM | Naţional

  0

  Doi inspectori antifraudă au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, serviciul teritorial Iași. Unul dintre aceștia este acuzat că a luat mită 1.500 de euro ca să nu amendeze o firmă, iar al doilea este acuzat de abuz în serviciu și fals.

  Potrivit comunicatului emis de DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatului Rrebenciuc Alexandru, la data faptelor inspector antifraudă în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, cu atribuții și pe raza județului Iași, pentru comiterea infracțiunilor de:
  – luare de mită în formă continuată,
  – fals intelectual în formă continuată,
  – abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

  De asemenea, este trimisă în judecată, însă în stare de libertate, inculpata Volf Alexandra Evelina, la data faptelor inspector antifraudă în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, cu atribuții și pe raza județului Iași, pentru comiterea infracțiunilor de:
  – fals intelectual în formă continuată,
  – abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

  În perioada 12 mai 2021 – 30 iunie 2021, în calitatea menționată mai sus, inculpatul Rebenciuc Alexandru ar fi pretins pentru sine și pentru colaboratoarea sa, inculpata Volf Alexandra Evelina, diferite sume de bani de la administratorul unei societăți comerciale, pentru a nu-l penaliza pentru neregulile constatate cu ocazia efectuării, de către cei doi inspectori, a unor controale.

  În contextul menționat mai sus, pentru a favoriza societatea comercială, cei doi inculpați ar fi inserat în cuprinsul proceselor verbale mențiuni nereale referitoare la neregulile identificate și nu au sesizat organele competente, consecința fiind diminuarea semnificativă a obligațiilor fiscale datorate statului de către societatea comercială controlată.

  Acționând în această manieră a fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 78.772 lei, reprezentând obligațiile fiscale ce ar fi trebuit calculate și impuse societății controlate, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

  Pentru „ajutorul” oferit omului de afaceri, inculpatul Rebenciuc Alexandru ar fi primit, în mai multe tranșe, suma totală de 1.500 euro.

  În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de cei doi inculpați.

  Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

  În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și a Direcției de Operațiuni Speciale.

  Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.