„Dogman”, filmul lui Luc Besson, deschide TIFF.23. Cu ce oferte vine a 23-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania?





Mai e mai puţin de o lună până la TIFF.23, Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 şi 24 iunie 2024. Organizatorii au decis să deschidă ediţia a 23-a, care se va întinde pe parcursul a 11 zile, cu cel mai recent film al lui Luc Bosson – Dogman.
„Miile de spectatori așteptați la Gala de Deschidere a celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (Cluj-Napoca, 14 – 24 iunie 2024) vor avea parte de o experiență cinematografică intensă și memorabilă în seara care dă startul a unsprezece zile pline de filme, cine-concerte și evenimente speciale. Vineri, 14 iunie, de la ora 20:45, pe marele ecran din Piața Unirii va fi proiectat pentru prima dată în România filmul Dogman (Franța, 2023), al legendarului regizor Luc Besson”, anunţă organizatorii.
De ce s-a ales acest film, despre rezilienţă şi răzbunare, pentru Gala de deschidere a TIFF.23? „Dogman, prezentat în premieră în competiția festivalului de la Veneția, este construit ca un puzzle care recompune, prin flashback-uri, destinul tragic al lui Doug, un tânăr care în copilărie a fost aruncat de tatăl său abuziv în cușca câinilor de luptă pe care îi antrena. În loc să-l sfâșie, aceștia au devenit familia lui.
Ani mai târziu, Doug dă spargeri în apartamentele unor oameni bogați, ajutat de o armată de companioni canini pe care îi numește „copiii lui” și performează într-un club de cabaret. După cum spune un critic de la The New York Times, „este o poveste ciudat de minunată despre reziliență și răzbunare”, se arată în comunicatul de presă al evenimentului.
Și tot aici se menționează și faptul că „Doug, protagonistul din Dogman, este cel mai recent dintr-o lungă serie de personaje memorabile create de Luc Besson și e senzațional jucat de Caleb Landry Jones, cunoscut pentru filme ca The Florida Project (r. Sean Baker), Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (r. Martin McDonagh) sau Nitram (r. Justin Kurzel), pentru care a fost premiat în 2021 la Cannes.
(Imagine din Dogman, cel mai recent film marca Luc Besson, proiectat la TIFF.23)
Luc Besson, celebritatea şi Gala de deschidere TIFF.23
Despre Luc Besson nu credem că e nevoie de o prezentare amplă, dat fiind că orice cinefil ştie mai totul despre filmele sale, dar pentru o reîmprospătare a memoriei, iată câteva date despre regizorul francez, așa cum au fost ele oferite de organizatorii TIFF.23: ”Considerat cel mai hollywoodian dintre regizorii francezi, Luc Besson și-a început cariera în anii ‘80 și a câștigat rapid popularitatea cu Subway, The Big Blue (proiectat în închiderea celei de-a 17-a ediții TIFF, cu ocazia a 30 de ani de la premieră) sau La Femme Nikita. Spre deosebire de precursorii săi din Noul Val Francez, Besson s-a lăudat întotdeauna că nu a terminat o facultate de profil și nici nu a pornit cu o cultură cinematografică bogată, ci a învățat cum se face un film din mers, pe platou.
Cinematograful comercial european nu a mai arătat niciodată la fel după apariția unor filme ca Léon: The Professional, care a lansat cariera lui Natalie Portman, sau The Fifth Element, a cărui distribuție a adunat staruri mondiale ca Bruce Willis, Milla Jovovich sau Gary Oldman. De la thrillere la filme biografice (Joan of Arc) sau SF-uri, Luc Besson nu s-a dat în lături de la nimic, dar asta nu înseamnă că a pus succesul comercial mai presus de orice.”
În 2006, Luc Besson a declarat că va regiza doar zece lungmetraje, după care se va opri. „E adevărat că nu ar fi avut nevoie de mai multe pentru a-și asigura un loc stabil în cultura pop, dar după ce vei vedea Dogman la Gala de Deschidere TIFF.23 te vei bucura că nu a făcut-o”, punctează organizatorii celui mai important festival de film din România.
Biletele pentru Gala de Deschidere au fost puse în vânzare online – https://tiff.eventbook.ro/film/bilete-tiff-2024-gala-de-deschidere, iar abonamentele pentru TIFF.23 așijderea – https://tiff.eventbook.ro/. Informaţii cu ce mai puteţi vedea la TIFF.23 găsiţi peste tot – pe tiff.ro, pe Facebook, Instagram, Youtube , TikTok – dar despre câteva dintre piesele de rezistenţă TIFF.23 puteţi citi şi mai jos.
(Cadru dintr-unul din cele 12 filme înscrise în competiţia oficială la TIFF)
12 producţii în competiţia oficială a festivalului
Cine va intra în competiția oficială a TIFF.23? 12 producții din toată lumea realizate de cineaști la primul sau al doilea lungmetraj din carieră se vor lupta pentru Trofeul Transilvania și celelalte premii ale Competiției Oficiale, în timp ce 10 filme își vor disputa premiul Competiției What’s Up Doc?
Vor fi drame intimiste, comedii absurde, melodrame neconvenționale sau cronici de familie de calibre diferite, cu o ușoară predilecție pentru povești cu și despre tineri aflați în momente de răscruce. „Filmele Competiției Oficiale sunt, în marea lor majoritate, despre personaje atipice, nonconformiste, despre reacții la presiunile sociale și nevoia de conexiune, afirmare sau independență”, detaliază Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF. Mai multe despre filmele din competiție veți putea citi într-un material viitor.
(Piaţa Unirii, anul trecut, înainte de debutul timpul TIFF.22)
La TIFF.23, filme cu Mads Mikkelsen, Sir Anthony Hopkins sau Paul Mescal
Dincolo de gala de deschidere şi de competiţia oficială, iubitorii de filme vor putea vedea la TIFF.23 sute de filme noi. Printre primele filme anunțate de organizatori ca poposind la TIFF.23 s-au numărat cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul All of Us Strangers (r. Andrew Haigh), plus filme premiate la Berlin și Veneția. Pe scurt, în premieră, unele dintre cele mai așteptate producții ale anului.
Iată câteva dintre acestea, cu mici descrieri oferite de TIFF.23.
* Superstarul danez Mads Mikkelsen (Încă un rând, Vânătoarea, Hannibal) revine pe marele ecran şi la TIFF.23 în The Promised Land (r. Nikolaj Arcel, Danemarca, 2023), o dramă istorică inspirată din evenimente reale, care a avut premiera la Veneția.
* Cu cei mai aclamați actori britanici ai momentului pe afiș, filmul All of Us Strangers (r. Andrew Haigh, 2023), preferat al publicului și un răsfățat al galelor în ultimul sezon, ajunge şi el la festivalul de la Cluj-Napoca. Andrew Scott (Fleabag) joacă rolul unui scenarist din Londra contemporană, care trăiește izolat, încă bântuit de moartea părinților săi din copilărie. Când cunoaște un vecin, interpretat de Paul Mescal (Aftersun, Oameni normali), decide să-l lase în viața lui și să încerce o nouă cale spre vindecare. All of Us Strangers este bazat pe romanul „Străini” al scriitorului japonez Taichi Yamada, publicat în România la editura Humanitas.
* În One Life (r. James Hawes, Marea Britanie, 2023), proiectat şi el la TIFF, Sir Anthony Hopkins joacă rolul unui bărbat care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a salvat aproape 600 de copii, preponderent evrei, din Cehoslovacia ocupată de naziști, dar care a trăit tot timpul apăsat de povara celor pe care nu i-a putut salva în acei ani negri. O emisiune TV din anii ’80 îi va schimba destinul. One Life este inspirat din viața lui Sir Nicholas ‘Nicky’ Winton.
* Câștigător al Ursului de Argint la Berlinale 2024 pentru cel mai bun scenariu, Dying (r. Matthias Glasner, Germania, 2024) este o comedie dramatică despre finalul vieții, reflectată în mai multe personaje, membri ai aceleiași familii, prezentă și ea la TIFF.23.
* Tot din selecția Festivalului de la Berlin vine și drama psihologică Sons (r. Gustav Möller, Danemarca, 2023), despre o gardiană care trece printr-o dilemă când un deținut pe care îl cunoaște este transferat la închisoarea în care lucrează. Regizorul Gustav Möller este cunoscut publicului din Cluj-Napoca: filmul lui de debut, Vinovatul, a fost selectat în Competiția TIFF 2018, unde a câștigat Premiul Publicului, iar serialul regizat de el, Inimă întunecată/ The Dark Heart, a fost prezentat în 2022 în secțiunea Va Urma.
* La TIFF.23 va avea premiera şi Moromeții 3, care încheie povestea celei mai cunoscute familii de țărani din literatura română. Regizat de Stere Gulea, care a semnat și primele două părți ale trilogiei Moromeții (1987, 2018), acest nou film urmărește cariera de scriitor a lui Niculae, fiul cel mic al lui Moromete, prins în vâltoarea schimbărilor ideologice din anii ’50. Va alege să fie parte din sistem sau va plăti cu libertatea? În rolul iconic al tatălui Ilie Moromete revine Horațiu Mălăele, iar Niculae este jucat de Alex Călin. Din distribuție mai fac parte Mara Bugarin, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu și Oana Pellea.
* Tot la TIFF vine şi Les Indésirables (Franța, 2023). După premiul obținut la Cannes pentru visceralul Les Misérables în 2019, cineastul francez Ladj Li propune Les Indésirables (Franța, 2023) o nouă dramă socială petrecută în suburbiile pariziene, un spațiu al revoltei și schimbării.
* Şi tot aici va fi proiectată şi o poveste despre răzbunare și familie, care a avut premiera la Veneția, Upon Open Sky (r. Mariana Arriaga, Santiago Arriaga, Mexic, 2023), film care urmărește trei frați adolescenți care pleacă spre granița Mexic – SUA într-o călătorie periculoasă: vor să-l găsească pe omul responsabil de moartea tatălui lor.
* La Cocina, regizat de unul dintre cei mai originali tineri cineaști ai Mexicului, Alonso Ruizpalacios, își poartă spectatorii în bucătăria unui restaurant new yorkez, în care un cuplu încearcă să-și păstreze relația intactă și să supraviețuiască unor joburi cu foarte multă presiune. Filmat în alb-negru cu câteva inserții de culoare surprinzătoare, La Cocina este o adaptare a piesei de teatru The Kitchen, scrisă de Arnold Wesker în 1957.
* Cel mai nou film al regizorului Selman Nacar, cunoscut publicului TIFF pentru Din zori până în zori (2022), Hesitation Wound, care examinează sistemul legal turcesc, concentrându-se pe un caz al unei avocate dintr-un oraș de provincie, va fi proiectat şi el la TIFF.23. Captivant și plin de suspans, Hesitation Wound beneficiază de interpretarea remarcabilă a actriței Tülin Özen și de imaginea semnată de DoP-ul român Tudor Panduru.
(Muzica şi-a găsit loc şi în acest an la Festivalul Internaţional de Film Transilvania)
Cine-concertele de la TIFF.23: filme, două aproape pierdute, un remake Dracula, jazz
Muzica nu va lipsi nici ea de la ediția din acest an, primele cine-concerte fiind anunţate încă din martie. Este vorba de mega-producția expresionistă „Metropolis” (r. Fritz Lang, Germania, 1927), care va fi proiectată la TIFF.23 într-o variantă restaurată în decorul Castelului Bánffy din Bonțida și va fi însoțită de muzica originală a italienilor de la Edison Studio, şi de „A Page of Madness”, un thriller experimental mut.
Considerat ca fiind pierdut timp de 45 de ani, filmul este produsul unui grup avangardist de artiști din Japonia, cunoscut sub numele de Shinkankakuha (Școala Noilor Percepții), care a încercat să depășească reprezentarea naturalistă în film, fiind influențat de cinematografia expresionismului german.
„După Metropolis (r. Fritz Lang, Germania, 1927) și A Page of Madness / O filă de nebunie (r. Teinosuke Kinugasa, Japonia, 1926), lista cine-concertelor de neratat la TIFF.23 continuă cu Orașul fără evrei (City Without Jews, r. Hans Karl Breslauer, Austria), un film mut din 1924 considerat pierdut, patru scurtmetraje semnate de D.W. Griffith, regizorul care a transformat filmul în artă și un remake după primul film despre Dracula – Moartea lui Dracula. La toate astea se adaugă o proiecție a documentarului Luis Villas Boas, the Last Trip (Portugalia, 2023), despre „părintele” jazz-ului portughez, care va fi urmată de un miniconcert de jazz”, anunţă orgaizatorii.

(Castelul Bánffy din Răscruci)
TIFF vine şi cu Garden Party la Castelul Bánffy din Răscruci
Dar TIFF.23 nu îşi trăieşte viaţa doar la Cluj-Napoca, în pieţe şi în cinematografele de aici, ci şi la Castelul Bánffy din Răscruci.
„Castelul Bánffy din Răscruci, o bijuterie arhitecturală proaspăt renovată, își deschide larg porțile pentru cea de a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14 – 24 iunie 2024). Domeniul de lângă Cluj-Napoca va găzdui Garden Party la Castel, un eveniment care îmbină filmul cu muzica și tradiția. Marți, 18 iunie, după ora 18:00, oaspeții sunt așteptați la o seară care va include un tur al castelului, un concert simfonic al ansamblului PlaCello, din care fac parte unii dintre cei mai talentați violonceliști ai țării, și proiecția celui mai recent film în care joacă Sir Anthony Hopkins – O viață remarcabilă / One Life (R. James Hawes, 2023, Marea Britanie). Dress code: garden party chic”.
Reamintim cititorilor că, de curând, Castelul Bánffy din Răscruci, construit în secolul XVIII, și-a recăpătat strălucirea în urma unor ample lucrări de restaurare și conservare. Înconjurat de un parc care include un lac cu ponton, Castelul va deveni încă un cadru perfect pentru TIFF și provocările sale. Festivalul va pune la dispoziția participanților microbuze tur – retur Cluj-Napoca – Răscruci, prețul călătoriei nefiind însă inclus în prețul biletului de participare la eveniment.
(Trei filme vor fi proiectate în cadrul Film Food, urmate de cine gătite de chefi de renume)
Cinema și fine dining. Film Food la TIFF.23
Nici mâncarea care „înseamnă mai mult decât ce vedem în farfurie” și nici gastronomia care „poate să reflecte istoria, dar și felul în care arată societatea în prezent sau cum ascunde ea povești fantastice de viață” nu absentează de la TIFF.23. Despre toate cele de mai sus va fi vorba în filmele secțiunii Film Food din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (Cluj-Napoca, 14–24 iunie 2024). Şi, ca și la edițiile precedente, fiecare proiecție din cadrul Film Food va fi urmată de câte o cină specială la restaurantul Da Pino, pregătită de chefi de renume – Radu Dumitrescu, Florin Dumitrescu și Paul Oppenkamp, ca o extensie a experienței cinematografice.
Filmele care vor fi proiectate la Centrul Militar, în cadrul Film Food, sunt Buddha Jumps Over the Wall, r. Pedro Peira, Spania, 2024, urmat de o cină pregătită de chef Radu Dumitrescu, „Așteptându-l pe Dalí”/ A Chef for Dalí, r. David Pujol, Spania, cu cină pregătită de chef Florin Dumitrescu, şi „Gustul dulce al succesului”/ Sugar and Starts, r. Sèbastien Tulard, Franța, cu o cină pregătită de chef Paul Oppenkamp.
(Coadă de la intrarea la cinema, în timpul TIFF.22 )
Despre TIFF, organizatori, bilete şi susţinători
Festivalul Internațional de Film Transilvania, care va avea loc anul aceasta între 14 şi 24 iunie 2024, este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, Institutului Cultural Român, Dacin Sara, UCIN, Departamentului pentru relaţii interetnice – DRI, Primăriei Comunei Florești, Europa Creativă – MEDIA, sub egida UNESCO City of Film.
Abonamentele pentru TIFF.23 au fost puse în vânzare online – https://tiff.eventbook.ro/. Biletele pentru Gala de Deschidere au fost puse şi ele deja în vânzare online – https://tiff.eventbook.ro/film/bilete-tiff-2024-gala-de-deschidere.
Citeşte şi:
TIFF.22, despre cum ne putem salva unii pe ceilalţi
Filmele din vara aceasta. Recomandările noastre de la TIFF.22
Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF.22, aproape de decolare!
Încă un nume cu greutate la TIFF.22: Geoffrey Rush vine la Cluj
Comentariile portalului
Stimați reprezentanți ai legii, o singură întrebare aș avea: În curtea DSP-ului oare când catadicsiți a vă uita, la neregulile cât carul, în urma multor, (...)
Toate la un loc !
== MAI-AURELIUS -- POLITZAI ESTI ASA I? --SE VEDE DUPA CUM AI BUBUIT -- ARTICOLUL E DIN 2016 --UNDE DRK VA GASESTE MARESHALUL SI APOI SPUNE == ASTIA SUNT COLEGII MEI -- SCARBA (...)