marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încă un nume cu greutate la TIFF.22: Geoffrey Rush vine la Cluj

  de Adriana Barbu | 16 mai 2023, 3:28 PM | Cultură | Film

  0

  Încă un nume cu greutate din lumea cinematografiei mondiale a fost anunțat de organizatorii TIFF pentru ediția din acest an a festivalului: actorul australian Geoffrey Rush este invitatul special al TIFF.22. Potrivit anunțului făcut, „cariera lui de peste 40 de ani, care cuprinde roluri în câteva dintre cele mai premiate filme ale ultimelor decenii, dar și în seria fantasy Pirații din Caraibe, va fi celebrată la Cluj-Napoca, unde Geoffrey Rush va fi omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate”.

  Fanii celebrului actor cunoscut pentru roluri inspirate din drame, dar nu numai, se vor putea întâlni cu vedeta pe străzile din Cluj-Napoca, actorul urmând să urce pe scena din Piaţa Unirii pentru a primi Premiul pentru întreaga activitate la Gala de închidere TIFF, care va avea loc în 17 iunie.

  „Strălucire”, în prezenţa actorului

  Probabil cel mai aclamat actor australian, Geoffrey Rush este cunoscut în special pentru rolurile sale excentrice atât din filme, cât şi din seriale și spectacole de teatru. „Cariera lui în cinema a explodat literalmente cu rolul lui David Helfgott – pianistul atins de geniu care suferă de o cădere nervoasă devastatoare, dar reușește să se salveze – din Strălucire (Shine, r. Scott Hicks, 1996). Filmul i-a adus recunoașterea globală, un premiu Oscar și numeroase alte distincții de top”, se arată în comunicatul celor de la TIFF. Tot aici se indică și faptul că filmul „Strălucire”, despre care The Guardian spune că „nu există jumătăți de măsură în memorabila interpretare a lui Rush. Helfgott e genul de personaj pe care nu-l poți portretiza just decât dacă-i intri complet pe sub piele”, va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.

  Triple Crown of Acting

  Actorul se poate mândri însă cu zeci de alte roluri memorabile, dar și cu Triple Crown of Acting, mai exact cu faptul că şi-a trecut în palmares toate cele trei premii care contează pentru un actor: Oscar, Emmy și Tony.
  „Cu o aparentă predilecție pentru interpretarea figurilor istorice, Geoffrey Rush a mai fost nominalizat la Oscar pentru trei astfel de personaje: Philip Henslowe, managerul de teatru înglodat în datorii din Shakespeare îndrăgostit (Shakespeare in Love, r. John Madden, 1999); Marchizul de Sade în drama biografică Quills (r. Philip Kaufman, 2000), bazat pe piesa omonimă a lui Doug Wright, și Lionel Logue, logopedul care l-a ajutat pe Regele George al VI-a cu problemele sale de vorbire, în Discursul Regelui (The King’s Speech, r. Tom Hooper, 2010). Rush a obținut un premiu Emmy pentru rolul protagonistului din The Life and Death of Peter Sellers (r. Stephen Hopkins, 2004), o adaptare a cărții lui Roger Lewis despre viața actorului cunoscut din comedia iconică Petrecerea și pentru interpretarea Inspectorului Clouseau în seria Pantera Roz. A câștigat și un premiu Tony în 2009, jucându-l pe monarhul muribund Berenger I din piesa absurdă a dramaturgului de origine română Eugen Ionescu, Regele moare – atingând astfel recunoașterea supremă cu care se poate mândri un actor, așa numita Triple Crown of Acting (Oscar-Emmy-Tony). Este unul dintre cei 24 de actori din lume (alături de Al Pacino și Jeremy Irons) care au reușit acest hat-trick, galeria lui de premii incluzând totodată două Globuri de Aur și trei Premii BAFTA.
  Geoffrey Rush face parte și din universul Piraților din Caraibe. Căpitanul Hector Barbossa, personajul interpretat de australian, apare în toate filmele seriei, fiind dușmanul lui Jack Sparrow (Johnny Depp).”, mai amintesc organizatorii TIFF.22.

  Cutia cu surprize nu s-au închis încă, alte veşti bune pentru iubitorii cinematografiei urmând cu siguranţă să fie făcute publice de către organizatori despre TIFF.22 şi ai săi invitaţi până la debutul festivalului, care va începe în mai puţin de o lună. TIFF.22 îşi scrie anul acesta povestea, la Cluj-Napoca, între 9 şi 18 iunie.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.