Diva de la miezul nopții și sperietura de dimineață. Fiecare centru își are uscăturile lui, al Aradului… pe toate… (Foto)

  de Lucian Dănilă | 18 septembrie 2018, 4:20 PM | Strada

  3

  Nu au trecut nici 24 de ore de când am lăudat Aradul. Am scris tocmai despre Aradul viu, Aradul fain, despre Aradul meu. Tot tot al meu și al tău locuitorule din Arad este și centrul acestui oraș, altfel minunat… Și din nou m-a lovit spiritul critic, deși nu mi l-am dorit.

  Recunosc că nu am dat întâmplător o tură de centru. Vorbeam cu o prietenă pe Facebook – evident – despre cum arată jardinierele din fața Palatului Administrativ.

  „Neinspiratele alegeri verzi la ghiveci (tuia) sunt mai ruginii și mai vestejite decât teii de pe corso in septembrie, iar aspectul general de la kilometrul zero al Aradului este deplorabil, trist și îmbătrânit…Oare chiar atât merita aradenii, sa fie nevoiți sa înghită acest vizual anost și jalnic?”, scria ea și nu puteam decât să îi dau dreptate.

  În timp ce vorbeam cu ea, de pe Instagram îmi apărea pozele celor de la visit_arad. Unele sunt făcute noaptea, iar Aradul noaptea, fotografiat din dronă, pare altceva. Pare acea divă de la miezul nopții, fardată, rujată, parfumată, cu rochie de seară mulată perfect pe corpul lucrat de ani de zile la sala de fitness, cu tocuri și glezne fine. Dimineața, însă, când te trezești, nu mai e nimic din ceea ce a fost, oricât de mahmur sau de limpede ai fi. Fardul s-a șters pe fața de perină, rujul s-a dus și el, iar rochia este de câteva ore aruncată pe fotoliul de lângă televizor…

  Continuarea este tot de pe Instagram, rețea ale cărei filtre foto îți scot orice imperfecțiune, orice urmă de acnee, chiar și kilogramele în plus. Nu am scris la întâmplare despre aceste filtre, pentru că pe același cont, visit_arad, apare și o fotografie făcută ziua în Arad, una foarte spectaculoasă, cu culori extrem de vii în care ni se prezintă o panoramă a centrului orașului. Ce ne-am face fără aceste filtre? Câte fotografii am vedea postate pe rețelele de socializare dacă nu ar exista aceste filtre? Câte „like”-uri minus ar fi fără ele?

  Atunci când ești cu picioarele pe pământ, însă, realitatea este cu totul schimbată față de ce ni se arată din aer, atunci când suntem cu capul sau drona în… nori. Chiar la kilometrul 0 al Aradului este o adunătură de jardiniere, puse una lângă alta, care înconjoară acel monument ciudat în formă de falus. În jardiniere sunt doar uscături. În orice oraș am merge, fiecare centru parcă are ceva special, o fântână arteziană, un colț cu verdeață, flori, iluminat arhitectural, ceva care să pună în valoare acel loc. Inițial acele jardiniere au apărut ca soluție găsită de cei de la Poliția Locală pentru a nu mai permite parcarea autovehiculelor între liniile de tramvai. Acum, acel loc pare doar o pădure cu toate uscăturile.

  La Arad, la kilometrul 0, sunt doar jardiniere de beton pline cu uscături. La fel cum orice pădure își are uscăturile ei, suntem convinși că și orice centru de urbe își are uscăturile. Dar la Arad parcă s-au adunat toate.  Iar acea divă de la miezul nopții este îmbrăcată pe timp de zi în trening și în șlapi de casă… Jalnic peisaj. Deplorabil. Nici măcar vintage, ci doar foarte uscat, natură moartă…

  Chiar nu este nicio minte mai luminată prin Primărie care să schimbe aspectul centrului Aradului?

  Noi la peisagistică nu ne prea pricepem, dar ce vedem nu ne place. Nici nouă, nici arădenilor cu sau fără cont de Facebook. Sau de Instagram…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.