Dispare serviciul roaming! Parlamentul European a votat eliminarea tarifelor suplimentare

  de Special Arad | 24 aprilie 2015, 8:40 AM | Internaţional | Social Media

  0

  Parlamentul European a votat eliminarea taxelor de roaming, iar decizia ar urma să intre în vigoare la finalul anului 2015. Astfel, tarifele naţionale vor deveni universale peste tot în Europa. Măsura fusese deja trecută prin comisiile de specialitate, iar acum s-a votat un set de măsuri pentru protejarea neutralităţii internetului, inclusiv eliminarea taxelor suplimentare de roaming în cele 28 de ţări ale Uniunii Europene din 15 decembrie 2015.

  „Votul acesta este dovada că Uniunea Europeană se gândeşte la cetăţenii ei”, a spus Neelie Kroes, comisarul european pentru agenda digitală şi principalul promotor al eliminării tarifelor de romaing. Ea a explicat că despre asta e vorba în Uniunea Europeană – eliminarea barierelor pentru a face viaţa mai uşoară şi mai ieftină, scrie Adevărul.

  Parlamentul a votat şi pentru menţinerea neutralităţii internetului, adică tot traficul de pe internet va fi tratat egal, nicio ţară neavând voie să reducă viteza sau să interzică anumite site-uri. Bineînţeles, toate în nişte limite legale.

  Comitetul a votat eliminarea tarifelor suplimentare de roaming pentru voce, SMS şi date de internet la data de 15 decembrie 2015. Raportul a fost votat cu 30 de voturi la 12. Cu toate acestea, urmează noi discuţii despre cazurile excepţionale când operatorii vor putea aplica tarife, dar mai mici decât în momentul de faţă. Un lucru controversat apare în măsurile luate pentru a proteja neutralitatea pe internet. Neutralitatea internetului reprezintă lăsarea acestuia ca o piaţă liberă, concurenţială, unde niciun serviciu nu va fi favorizat faţă de altul de către operatori. Acest lucru nu a fost tot timpul valabil. Numeroşi operatori au blocat Skype de pe datele mobile sau alte servicii de mesagerie instantă prin internet, scrie adevarul.ro.

  Conform rezultatelor unui nou sondaj de opinie efectuat în rândul a 28.000 de cetăţeni ai UE, 94% dintre europenii care călătoresc în afara ţării lor de origine utilizează în mod limitat servicii precum Facebook, din cauza tarifelor ridicate practicate de societăţile de telefonie mobilă pentru serviciile furnizate în roaming. 47% dintre respondenţi nu şi-ar accesa e-mailul şi nici nu ar utiliza reţelele de socializare în altă ţară din UE. Numai 1 din 10 respondenţi şi-ar accesa e-mailul la fel de mult ca şi în propria ţară şi doar 1 din 20 ar folosi reţelele de socializare la fel de mult ca şi acasă. În plus, persoanele care călătoresc frecvent sunt mai susceptibile decât călătorii ocazionali să dezactiveze, în roaming, funcţia de transfer de date a telefoanelor lor mobile, procentajele fiind de 33%, respectiv 16%. În acelaşi timp, datorită reglementărilor existente în materie de roaming şi a reducerii preţurilor, s-a înregistrat o creştere uluitoare, de 1.500%, a utilizării serviciilor de date în roaming în UE, comparativ cu anul 2008, scrie adevarul.ro.

  Neelie Kroes a venit în faţa Parlamentului European şi i-a rugat pe legislatorii europeni să grăbească pachetul de legi pentru unificarea legislaţiei telecom, care ar trebui aprobat până de Paşti, în 2013. „Vreau să arăt cetăţenilor că Uniunea Europeană este relevantă pentru vieţile lor, că regulile digitale sunt făcute după aşteptările lor. Vream să ne ducem la ei şi să le spunem că am pus capăt tarifelor de roaming“, le-a spus Kroes reprezentanţilor Parlamentului European. Acest lucru vine şi în contextul alegerilor europarlamentare de anul viitor, victoria fiind una populară. Temerea operatorilor este că veniturile din taxele mai mari de roaming vor scădea. Kroes nu este de acord cu acest lucru. „Roaming-ul a reprezentat doar 4% din veniturile totale ale pieţei telecom în 2009. De atunci, piaţa a explodat, traficul roaming a crescut cu 630%. Scăderea tarifelor cu 80% a venit pe o astfel de creştere. Nu există nicio dovadă că eliminarea roaming-ului ar duce la venituri mai mici pentru companii“, crede Kroes. „Operatorii telecom ar trebui să-şi schimbe modelul de business şi să se duce spre unele care se bazează pe traficul de date. Nu ar mai trebui să se bazeze pe apeluri şi SMS-uri şi să găsească metode mai bune de a atrage clienţi“,  consideră comisarul european. Momentan, una dintre problemele roaming-ului la nivel european sunt planurile de date. Dacă tarifele de voce sunt relativ reduse, consumul de date pe internet este unul extrem de costisitor, chiar şi după viitoarea scădere a tarifelor, pe 1 iulie. În plus, doar cu ajutorul ofertelor speciale clienţii au acces la planurile lor tarifare din ţară. „Zeci de milioane de consumatori au deja oferte la abonamentele lor, care le oferă apeluri şi SMS-uri gratuite. De asemenea, există şi planuri de date. Dar aceste planuri tarifare nu se aplică în roaming“, spune şi Neelie Kroes, încheie adevarul.ro.

   

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Distribuie articolul

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad