Discriminarea medicilor rezidenți etnici români a fost sesizată la CNCD de către senatorul USR Adrian Wiener

  de - | 21 martie 2019, 11:43 AM | Comunicate contra cost

  0

  Medicul și senatorul USR Arad, Adrian Wiener, a sesizat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării situația etnicilor români care ocupă posturi de medici rezidenți și care nu sunt plătiți în condiții similare cu colegii lor cetățeni români.
  Senatorul arădean solicită CNCD să constate și să sancționeze contravenția săvârșită în acest caz de către autorități, să constatate că statul român nu asigură cadrul legislativ necesar prevenirii situațiilor de discriminare a medicilor rezidenți etnici români dar care nu sunt cetățeni români în raport cu colegii lor medici rezidenți cetățeni români și să ia orice măsură necesară pentru înlăturarea consecințelor acestei fapte.
  Sesizarea pornește de la cazul domnului doctor Miksa Loredan, cetățean sârb de etnie română, cel care a ocupat în urma concursului susținut în condiții perfect identice cu concurenții cetățeni români poziția de medic rezident pe locurile de etnici români din Serbia. Dumnealui prestează munca de medic rezident nefiind încadrat ca medic rezident cu contract individual de muncă, ci ca bursier al statului român, beneficiind de bursă în cuantum de aproximativ 80 euro/lună.
  Adrian Wiener, senator USR Arad: „Domnul Miksa Loredan prestează același tip de muncă, cu aceeași normă de lucru, responsabilități și atribuții cu ale colegilor rezidenți. Nu există nici un temei sau argument pentru care să nu primească o remunerație egală cu a colegilor medici rezidenți cetățeni români care prestează o muncă egală. Sunt eludate competențele sale profesionale și operează arbitrariul în raport cu încadrarea sa ca bursier al statului roman și nu ca medic rezident cu contract individual de muncă.
  În prezent lipsesc norme suficiente, clare și previzibile care să asigure egalitate de tratament pentru medicii rezidenți care au promovat examenul pe locurile anunțate de Ministerul Educației Naționale pentru românii de pretutindeni și cetățenii români care au candidat pe locurile anunțate de Ministerul Sănătății, lipsindu-i de primii de o protecție juridică reală și adecvată.
  O modalitate de realizare a dezideratului egalității de șanse în muncă este plata egală pentru muncă egală. În cazul domnului Loredan Miksa, acest principiu este încălcat printr-o formă de discriminare clasică, aceea pe criteriu de cetățenie. Voi aștepta răspunsul CNCD, iar apoi voi depune un set de modificări legislative care să corecteze această situație.”


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.