miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Diplomatul Marius Lazurca își lansează cartea la Casa Pianului Jacques Faix

    de Tomck@t | 1 august 2022, 12:24 PM | Cultură

    0

    Casa Pianului Jacques Faix (str. Episcopiei 25) invită arădenii la întâlnirea prilejuită de apariția celei mai recente cărți a cărturarului și diplomatului arădean Marius Lazurca, „In Corpore. De la corpul păgân la trupul creștin”, în seara de joi, 4 august, ora 19.

    Invitatul într-un dialog cu autorul este politologul Robert Gabriel Ciobanu, iar moderatorul evenimentului va fi publicistul Mircea Mihăieș.

    Diplomat de carieră cu o lungă experiență în misiuni bilaterale, Marius Gabriel Lazurca a îndeplinit succesiv mandate de ambasador al României la Sfântul Scaun și Ordinul Militar Suveran de Malta (2006-2010), în Republica Moldova (2010-2016) și Ungaria (2016-2020). Ca Reprezentant Permanent al României la Comisia Dunării (2016-2020), ambasadorul Lazurca a dobândit o experiență relevantă și în diplomația multilaterală. În anul 2020, Klaus Iohannis a semnat decretul privind acreditarea lui Marius Lazurca în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite Mexicane, cu reședința la Ciudad de Mexico.

    Despre cartea „In Corpore. De la corpul păgân la trupul creștin”, publicistul Andrei Pleșu a scris: „Sunt întotdeauna încântat când întâlnesc un intelectual pe care demnităţile publice nu-l deturnează de la vocaţia sa cărturărească. Din păcate, fenomenul e rar. Asumarea unei cariere înalt administrative e greu de conciliat cu reflexele „contemplativităţii” studioase. Marius Lazurca este, însă, o fericită excepţie. Dovada este cartea de faţă, solidă analitic, abundent nutrită documentar, ingenioasă și, în ciuda amplasamentului istoric la începutul Imperiului Roman, neașteptat de actuală. Cititorul va asista nu doar la o reconstrucţie a ambianţei stoice și proto-creștine din primele veacuri de după Hristos, ci și la o reconsiderare a unei discipline – antropologia – născută ca interes pentru civilizaţii „exotice”, dar constrânsă a evolua spre abordarea „exoticului” din preajmă, alături de sociologie, istoria ideilor etc. Totul în jurul unei teme acute, cea a corporalităţii, evoluînd între „privat” și „comunitar”, între biologie și morală, între libertate și anomie. Pe scurt, o lucrare densă, erudită fără pedanterie acră, lămuritoare fără tezism previzibil. O reușită de prim rang”.

    Robert Gabriel Ciobanu este exchange student la Faculty of Humanities, Norwegian University of Science and Technology și urmează în paralel un doctorat în Științe Politice în cadrul Școlii Interdisciplinare de Studii Doctorale, Universitatea din București, în care explorează legătura dintre teoria instituțională, policentrism și teoria funcțională a lui David Mitrany. În prezent, este Frédéric Bastiat Fellow la Mercatus Center, George Mason University și Civitas Dei Fellow la Thomistic Institute, Dominican House of Studies. De asemenea, este cercetător asociat la Centrul pentru Studii de Drept Natural și Analiză Normativă (CSDNAN), Universitatea din București, potrivit Syntopic.ro, publicație online al cărui redactor-șef este Robert Gabriel Ciobanu.

    Mircea Mihăieș (născut la Arad), este un critic literar, eseist și publicist român contemporan. Este profesor universitar la catedra de limba și literatura engleză a Universității din Timișoara, unde predă cursuri de literatură engleză și americană. Este doctor în litere al Universității din București. A fost vicepreședinte al Institutului Cultural Român și redactor-șef al revistei Orizont, editorialist politic la România literară, Evenimentul zilei și la revista americană The New Republic.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.