Din ciclu` „războaie cultural-europene” la noi, pe malul Mureșului: Lazurcă versus Văcean – sau când literatura se bate cu muzica și câștigă Ghiță Falcă

  de Lucian Valeriu | 11 mai 2015, 12:39 PM | Pamflet

  2

  V-ați fi gândit?! Lazurcă – omul lui Falcă… dar nu că omul lui Falcă, Omul-cu-cartea al lui Falcă, Socratele și Platonul lui Falcă la un loc… vorba lui Tomiță: „Celebrul animal din capul lui Falcă” – deci Cătălin Lazurcă (să nu-l confundăm cu frate-su, că poate se supără unul dintre ei) se bate cu Văcean – omul lui Falcă pe probleme de muzică, festivități clasice, estetica vestimentației și paranghelii la Palatul Cultural… deci cu Alin Văcean (putem să-l confundăm cu frate-su, de data asta, că nu se supără niciunul dintre ei)!
  Nu că Ghiță Falcă ar fi la prima „cercetare-diversiune” de acest fel: Falcă adoră să-și pună „creațiile” să se bată între ele, să stea pe margine și să savureze cum își rup reciproc capetele, precum dictatorii ăia romani care-și făceau satyrii sau amanții senatori, numai ca să-i umilească făcându-i să cadă cât mai de sus ca să aibă ei cu ce se distra.  Chiar și creațiile care l-au creat pe el însuși așa cum e acum și le pune Falcă să se bată între ele… E plină piața subiectelor de exemple și, totuși, v-ați fi gândit?! Literatura versus muzica, pe sistemul „nicio regulă – e liber la lovituri interzise” – în perspectiva lansării Aradului spre „2021 – Capitală Culturală Europeană”… cu Ghiță Falcă regizor sadic.

  În „fișa tehnică”, problema arată în următorul fel: Cătă Lazurcă și-a făcut, aproape în secret (în sensul că foarte puțini erau curioși, nu de altceva) o comisie „de analiză a activității Filarmonicii pe ultimul trimestru” blabla… ca să-l „facă” pe Alin Văcean. Analiza pe ultimul trimestru, adică a celor mai isterice luni din istoria bietului Palat Cultural, care nicio vină n-are, nici el, nici melomanii, nici Aradul în general – luni cu greve parțiale și generale, luni cu cearceafuri de protest, luni de fiere pentru toată lumea – analiza ultimului trimestru, zic, n-avea cum să-i iasă bine nici lui Herbert von Karajan dacă era director la Arad. Lunea trecută, comisia a analizat și vizualizat, marți a judecat și miercuri a notat: sub nota de trecere, 7.00.
  Întreaga prestație – Văcean față cu Comisia de evaluare – a fost filmată de un cameraman adus chiar de cel supus supliciului intelectual – respectiv judecății. Filmul rezultat îl puteți urmări cu un click AICI. Joi,   frații Văcean au depus contestație, iar aceasta trebuia să se soluționeze vineri. Nu s-a mai soluționat pentru că Onor-comisia s-a autorecuzat, dând frumos, direct și bărbătește semnalul că „nu participă la asemenea jocuri de culise” – oamenii ăia chiar având o cu totul altă treabă decât să-i tragă sforile lui Falcă înspre ce vrea Lazurcă. Acum, soarta lui Alin Văcean din punct de vedere administrativ depinde de CLM – iar cum în CLM puțini spre nimeni îl suportă pe managerul care are un stil dificil de înțeles, inclusiv (sau mai ales) comportamental… e simplu: Văcean va cădea.

  Poate credeți că exagerăm când clasificăm acest „conflict de proprii interese” drept o cacialma pe cât de ilară, pe atât de păguboasă, cel puțin în ceea ce privește risipirea energiei pe fleacuri menite să-l facă pe Falcă și mai șmecher decât e. Dacă așa credeți, citiți mai jos pozițiile scrise chiar de cei împricinați, respectiv cum se bat ei pe facebook, cum își distrează publicul-spectator și cum și-o trag în freză… ca niște intelectuali ce sunt.

  Cătălin Lazurcă: «Un moment esenţial, savuros dacă nu ar conţine o ameninţare – sau cine ştie, poate tocmai de aia smile emoticon , oricum, din timpul audierii de evaluare a lui Alin Văcean. De la 1h42m, după ce i-am pus în vedere faptul că pe pagini întregi reia cuvînt cu cuvînt un raport al doamnei Tălmaciu din 2011 şi că analiza SWOT cu care se prezintă la fiecare raport e nemodificată de la un an la altul, de parcă instituţia Filarmonicii ar funcţiona în gol, fără impact asupra mediului cultural local sau regional, Alin Văcean se supără foarte tare şi spune (transcriu pentru că sonorul nu e prea grozav):
  “Maliţiozitatea dumneavoastră este mai mult decît evidentă, domnule Cătălin Lazurca. Aaa… şi nu întîmplător: pozele! Cu sindicaliştii care staţi cu ei la poveşti… care îi susţineţi că… nu ştiu ce-i susţineţi… Iată aici, o altă poză, pe care la momentul potrivit, sigur, ar putea fi folosite dacă dumneavoastră veniţi cu tot felul de chichiţe din astea din 2012, cu morţi care umblă fantomatic pe aici…”

  şi momentul cel mai drag (e adevărat că pe moment am rămas paf  ) cînd Văcean ridică printul A4 în care (probabil) sînt fotografiat de undeva de sus, de parcă aş fi Elena Udrea şi Alina Bica dimpreună la Paris.

  Am experienţa unor comisii de evaluare. Şi pot spune că, de obicei, notele mari, care asigură media de trecere, nu sînt date de reprezentanţii administraţiei (aflaţi întotdeauna în minoritate, conform legii). Notarea favorabilă vine din interiorul breslei care prezintă simptomul unui reflex de autoapărare şi conservare. Chiar şi în această comisie de trei, unul dintre profesioniştii breslei, muzician, a acordat notă de trecere, probabil fidel propriei conştiinţe, dar surd şi orb la desfăşurarea evaluării, ca şi la documentele care i s-au pus în faţă. Cam asta e realitatea, o realitate care mă face să fiu prudent în aşteptările privind rezolvarea contestaţiei, ţinînd cont că şi în acea comisie raportul dintre breaslă şi administraţie e de 2 vs.1.
  Şi, ca să-ţi răspund şi unei eventuale întrebări: de ce a durat atît? Pentru că: ia ghici cine îi cerea în 2012 demisia de onoare managerului filarmonicii? Onoare, ce
  eroare

  Adrian și Alin Văcean: «Consilierul care are probleme cu toate acordurile muzicale inclusive cu cele legale. Vehementa lui e alarmanta, si dupa ce si-a terminat treaba in comisie de evaluare unde a intrat cu emotiile lui si cu cizmele pline de noroiul personal.
  Consilierul acesta care niciodata nu a fost la filarmonica in perioada pentru care trebuia sa faca o evaluare, si nici inainte, si nici nu da semen de civilizatie pentru viitor, acest  presedinte al comisiei de cultura, si-a inceput formidabila cariera in cultura aradeana prin a se introduce intr-o comisie la evaluarea din 2012 unde a a debitat prognoza culturala din mica lui sfera plesnind note de 3 si 4 in timp ce alti colegi membri au acordat justele note de 9 si 10 pentru activitatea lui Alin Vacean.
  Grosolania lui i-a fost ingnorata, si mandatul a continuat pe insusi validarea lui finala in CLM! Vorbim de penibil?
  Dupa o contestatie depusa atunci, pentru gafa facuta, ca pedeapsa, primarul Falca l-a scos pe ilustrul consilier si a fost eliminat din comisii de evaluare, el insusi Dumnezeul culturii. De atunci notele managerului au continuat in ton cu munca depusa de manager. Intre 8.50 si 9.24.
  Zidul notelor juste, bazate pe munca si activitate (munca de care sindicalistii se plang de vor greva) a fost spart de subiectivismul lui Lazurca, de consilierul care, ori de cate ori apare in vreao comisie de evaluare asigura dezastrul notelor.
  Lazurca are un fix. Si-l doreste pe iubitul si vrutul lui director la filarmonica, Aciocarlanoaiei, un cantaret de bar la un contrabass, om care a incercat sa vina ilegal la concurs (fara experienta manageriala). Nu a avut nicio sansa.
  Laudandu-se ca este mare scriitor de carti si „societati vii”, o gura sparta prin oras, fara credibilitate, a uitat ca ajuns din nou intr-o comisie de evaluare, ura fata de Vacean i-a inebunit perimetrul legal si nu a tinut cont de regulamentul cadru al evaluarii.
  Aici e cheia, incompetenta si abuzul lui. Nu ne derenjeaza traficul de influenta cu sindicalistii, suetele cu grevestii cu probele prin poze si video cu ei, si nici incantatiile lui monosilabice din CLM-ul de azi, ceea ce oripileaza in atitudinea lui de evaluator e cea de „ma doare in cot de lege”  – Visul meu e Jos Vacean si sa pun eu pe cine am chef, pana inca pot. Colegii mei de consiliu sunt semidocti si nu dau mana ca mine cu Liiceanu si Patapievici.
  Problema lui Lazurca e ca nu realizeaza ca intr-un cadru legal, rolul lui la comisia de contestatie s-a incheiat!Comisiei de contestatie nu-I va ramane dacat sa constate nelegalitatile si incompetenta lui exupusa in timpul clipelor lui de glorie. Efemera.  Lazurca ar putea sa aibe inconstienta, din nou, in doze si mai mari, sa incerce sa influenteze si noii membrii care poate deja sunt supravegheati; care cu cine intra in contact?! Situatia e foarte limpede. Noua comisie de contestatie analizeaza daca, procedural, prima comisie a facut punctaje/grila de notare, a luat in considerare si s-a facut corelarea intre rapoartele secretariatului evaluarii (resurse umane, financiar, juridic) care, din cate stim, sunt favorabile lui Vacean.
  Final de idee – pentru ziaristii care bat campii si au dau nadejdi inselatoare sindicalistilor: nu dai intr-un manager care a muncit, care probabil a avut prea multa activitate si a deranjat sindicalistii, nu dai jos cu un manager pentru ca un consilier absent total de la concerte, are un alt preferat a lui.
  Agenda secreta lui Lazurca e un tapet viu de incompetanta si ilegalitate.»

  Mențiune: Colegii noștri de la site-urile și printurile locale au tratat această probleamă – mă-nțelegi – serios. Și, desigur – subiectul poate fi tratat și într-o cheie (hmm… să ne dregem teatral vocea) serioasă… dar, pe bune, să-l tratezi serios înseamnă să-ți bați joc mai tare de el decât dacă faci mișto. Ce deontologie-i aia – pune-ți problema – să traduci acest conflict altfel decât în cheie pamfletară?…
  Și nici mai departe nu cred că-s șanse să-i acorzi prezumția de seriozitate din moment ce viitorul director al Filarmonicii se va numi Aciocârlănoaiei sau ceva de genul…

  (În galeria foto atașată, puteți citi Raportul de activitate complet pe care Alin Văcean l-a prezentat comisiei.)

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Invit toți cititorii Special Arad, să viziteze pagina mea de Facebook, acolo unde este public (în slide-uri), Raportul de evaluare a Filarmonicii de Stat Arad pentru perioada 1 oct-31 dec 2014. Asta TREBUIA evaluat.

   Domnul LazurCA CAtalin, în profunda sa malițiozitate, pur și simplu încălcând regulamentul cadru al evaluării, nu a vrut să înțeleagă faptul că TOTUL se notează în acord cu o grilă de notare – corelată cu activitatea de management – grilă pe care membrii comisiei trebuiau să o stabilească, un punctaj/barem de acordare a notelor prevăzut în regulamentul cadru al evaluării.
   Dacă acestă condiție legală și de bază s-ar fi realizat, NU i-ar fi fost permis să plesnească note de 1 și 2 (că așa a avut domnia sa chef!), pentru o activitate atât de sârguincioasă a Filarmonicii de Stat Arad.

   Un alt lucru pe care nu a vrut, sau nu a putut sa-l înteleagă acest domn, este faptul că, LEGAL, trebuia să aprecieze ACTIVITATEA mea de management, nu populartitatea mea printre sindicaliștii scoși din zona de confort, TOCMAI datorită activității “prea intense” a filarmonicii!

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.