joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Din 3 ianuarie, medicii de familie nu vor mai putea acorda servicii decontate: reţete, trimiteri pentru analize, investigaţii şi internări sau către medicii specialişti. Consultările vor fi contra cost

  de - | 22 decembrie 2017, 10:37 AM | Naţional

  1

  medic de familie sursă: Google images

  Medicii de familie au anunţat că din ianuarie vor lucra doar contra cost dacă autorităţile nu le asigură un buget mai mare şi nu reduc birocraţia. Pentru unii bolnavi, ar fi o condamnare la moarte. Rezolvarea ar putea veni chiar în săptămâna Crăciunului. Premierul Mihai Tudose i-a invitat la dialog pe liderii medicilor de familie.

  Medicii de familie s-au tot plâns că birocraţia îi îngroapă. Şi că riscă să intre în faliment fiindcă banii primiţi de la casa de asigurări abia le mai acoperă cheltuielile. După ultimele negocieri de la CNAS, au anunţat că nu vor mai prelungi contractele din sistemul public.

  Dacă nu revin asupra deciziei, din 3 ianuarie, medicii de familie nu vor mai putea acorda servicii decontate: reţete, trimiteri pentru analize, investigaţii şi internări sau către medicii specialişti, iar consultaţiile vor fi contra cost sau pro bono, cum decide fiecare doctor.

  Pacienţii vârstnici sau cu boli grave sunt disperaţi.

  Medicii de familie au cerut o finanţare aproape dublă: 10 la sută din fondul Sănătăţii.

  278 milioane de lei au fost alocaţi, în plus, medicinei de familie, în proiectul de buget pe anul viitor. E o creştere de 17 la sută faţă de anul acesta, arată Casa Naţională de Sănătate.

  „CNAS consideră regretabilă decizia unor organisme ale medicilor de familie de a îndemna la nesemnarea actelor adiţionale de prelungire a contractelor. Interesul pacienţilor este primordial, iar anunţarea unei asemenea intenţii, ca mijloc de presiune în cursul unor negocieri, induce nelinişti nejustificate practic întregii populaţii a României. Circa 70% din măsurile discutate cu reprezentanţii medicilor de familie au fost incluse în proiectul noului Contract-cadru” – CNAS.

  Premierul i-a invitat, săptămâna viitoare, la Guvern, pe liderii medicilor de familie care s-au arătat deschişi dialogului.

  sursa: tvr1

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. E drept că medicii de familie au un rol foarte important în a oferii servicii de calitate cetățenilor în nevoie și profilul meseriei îi obligă să intervină de fiecare dată când este nevoie de ei. Dar!?

   Sunt cetățeni ai tării și au nevoie de o renumerare conformă calificării, cheltuielilor zilnice care nu scand, ci doar cresc de la an la an și conform regulilor capitalismului trebuie să facă un profit din care să devină buni consumatori.

   Ori dacă un falcă a devenit multi milionar în euro din salariul de primar, ar fi cazul ca și medicii de familie din Arad să aibă o renumerație în relație cu servicul pe care ni-l oferă și să aibă o situație finaciară cel puțin egală cu a Primarului. Fără Primar putem supraviețui, dar fără un medic priceput Nu, atunci când viața destrăbălată pe care o trăim, ne obligă să ne reparăm.
   Așa că eu le susțin demersul.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.