joi, 27 martie, 2025

Special Arad Logo

    DGASPC va deschide un centru care să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilități la Ineu: „Ne dorim să rupem lanțul statului acasă”

    de Raluca Medeleanu | 27 noiembrie 2024, 11:47 AM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

    0

    Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Arad a câștigat un proiect pe fonduri europene prin care va deschide un centru de zi la Ineu, menit să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilități, dar și a aparținătorilor acestora. Echipa de specialiști îi va ajuta să-și cunoască drepturile și să se încadreze mai bine în societate, în dorința de a îi face mai independenți și incluși în comunicate.

    Centrul de zi va fi construit pe un teren care aparține Consiliului Județean la Ineu și dat în administrarea DGASPC pe o perioadă de 40 ani. Proiectul a fost câștigat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, DGASPC reușind să obțină o finanțare nerambursabilă de 4.920.508,75 lei (TVA inclus), din valoarea totală de 7.300.413,08 lei (TVA inclus) la cât este calculată investiția. Diferența va fi asigurată din bugetul Județului Arad.

    Am încercat să vedem cam câte persoane cu dizabilități care ar avea nevoie de recuperare avem în Ineu și zona limitrofă. Am identificat 1641 de persoane, tineri și adulți cu dizabilități, care sunt în evidența instituției noastre, din care 1587 sunt în Ineu. Deci un număr destul de mare și dintre aceștia am putut să selectăm grupul nostru țintă, care bineînțeles dacă se solicită servicii le vom asigura chiar dacă depășim numărul maxim propus. Pentru că dincolo de asta putem să ne gândim la un moment dat să facem în două ture, să fie și dimineața și după-masa servicii pentru aceste persoane. În momentul în care serviciul social este funcțional, ne putem gândi la o flexibilitate în ce privește programul, serviciile oferite precum și numărul de beneficiari”, a declarat Erika Stark, directoarea DGASPC Arad.

    Doamna Stark a explicat că persoanele cu dizabilități, deși la momentul în care își primesc certificatul primesc și un tabel cu informații, nu toate își cunosc drepturile, astfel că la acest centru personalul va oferi și consiliere pe temele legislației din România, dar și consiliere psihologică. De asemenea, vor exista și activități menite să le dezvolte abilitățile pentru o viață independentă.

    Alte servicii ale centrului care va purta denumirea „Safir” vor fi: de reabilitare prin stimulare multisenzorială prin echipamente specifice, pentru dezvoltarea abilităților motorii, servicii de pregătire pentru muncă, pentru a cunoaște și accesa resursele ocupaționale ale comunității, consiliere psihologică sau întâlniri de grup care vor ajuta la gestionarea axietăților sau a altor dificultăți emoționale. De asemenea, familiilor persoanelor cu dizabilități li se vor oferi posibilitatea de a își gestiona mai bine timpul, pentru a putea să se desprindă câteva ore de îngrijirea pe care le-o poartă acestor persoane vulnerabile și vor putea să facă diferite drumuri sau să se odihnească în acest timp cât beneficiarii sunt la centru. În plus, se intenționează ca pentru persoanele cu dizabilități să se organizeze prin intermediul centrului și diferite excursii, pentru a contribui la o stare pozitivă și la socializare.

    Deși perioada de implementare a proiectului este de până la data de 31.12.2025, iar DGASPC speră ca centrul care va purta denumirea „Safir” să își deschidă porțile propriu-zis în toamna anului viitor.

    „Putem să fim performanți, doar pentru că avem o echipă puternică. Am o echipă puternică în spatele meu, oameni care sunt dedicați profesiei pe care o au, asistenți sociali, psihologi, economiști, educatori, tot ceea ce se află pe lista statelor noastre de funcții, și datorită faptului că împreună avem o viziune alta decât cea de a oferi niște servicii primare beneficiarilor noștri. Dorim să oferim servicii de calitate, care înseamnă în primul rând să fim aproape de oameni, de comunități, și în acest sens încercăm să încurajăm toate comunitățile locale, respectiv primăriile din județ, să dezvolte servicii pentru persoanele adulte cu handicap și pentru ceea ce înseamnă copii la nivelul fiecărei comunități. Doar împreună cu comunitățile locale, cu societatea civilă și cu biserica, și bineînțeles cu sprijinul Consiliului Județean vom putea merge mai departe și să fim o direcție performantă. Sunt mândră de direcția noastră, de colegii mei, de tot ceea ce facem împreună”, a spus directoarea DGASPC.

    Recent, DGASPC a mai reușit tot prin fonduri europene să modernizeze și centrul pentru adulții cu dizabilități „Opal” din municipiu, prin care a montat panouri fotovoltaice pe clădire și să achiziționeze un autovehicul cu o echipă mobilă, prin care oferă asistență și servicii de recuperare la domiciliu, pentru persoanele care nu se pot deplasa.

    „Ne dorim acest lucru și în ceea ce privește copiii și sper să avem sprijinul pentru a putea achiziționa niște mijloace de transport pentru a oferi asistență și servicii de recuperare la domiciliu pentru copiii nevoiași din județ, care nu se pot deplasa la centrele noastre din Arad”, a mai spus Erika Stark.

     

    • Citește și: DGASPC vrea să obțină fonduri guvernamentale pentru modernizarea a trei centre destinate persoanelor adulte cu dizabilități, la Păuliș, Vărădia de Mureș și în municipiu · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.