joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Dexonline i-a fraierit pe elevii care au vrut să copieze la simulare

    de - | 16 martie 2017, 3:01 PM | Naţional

    0

    Capcană de proporții întinsă de administratorul dexonline elevilor care au vrut să trișeze la simularea evaluării naționale din România! Site-ul a schimbat intenționat definiția a două cuvinte pentru a-i induce în eroare pe cei care au vrut să copieze.

    „Pretutindeni” a avut pentru câteva ore sensul „pururi”, iar „a zări” a fost sinonim cu „a zori”. Reprezentanții platformei au luat această decizie după ce anul trecut au sesizat o creștere masivă a traficului pentru anumite cuvinte, chiar în timpul testului, scrie digi24.ro.

    „Urmărim chestiile astea. Ne interesează ce se caută mai mult pentru că pot fi un fel de puls al societății cum a fost „diaspora” în 2014, la alegeri sau alte astfel de cuvinte care au o faimă temporară”, afirmă Cătălin Frâncu, fondator dexonline.

    Anul trecut, fondatorul site-ului a remarcat o creștere bruscă a căutărilor pentru anumite cuvinte. Și-a dat seama că erau elevi care căutau în timpul examenului cuvintele din test. Așa că în acest an, Cătălin Frâncu a schimbat strategia. A scris un cod prin care definițiile erau schimbate intenționat.

    „Weekendul trecut am pregătit sistemul astfel încât, ulterior, imediat ce aflam cuvintele să le substitui cu alte definiții. Și exact asta am făcut. Chiar înainte să știm subiectele. Nu apucasem să le vedem, dar ne-am dat seama despre ce cuvinte este vorba pentru că începuseră să crească foarte mult în topul căutărilor și le-am substituit: „pretutindeni” cu „pururi” și „a zări” cu „a zori””, menționează Cătălin Frâncu.

    Elevii care au susținut simulări anul trecut recunosc că s-au uitat pe dexonline.ro în timpul examenului.

    „Noi copiam cu telefonul sub bancă. Și ne uitam pe google și găseam tot. (Rep.: Ce făceai dacă nu puteai să accesezi dexonline?) Nu treceam, picam testul”, a spus un elev.

    „Trebuia să definesc sinonime, antonime și am găsit. Și am luat și notă mare”, a spus altul.

    Profesorii de limba română laudă demersul fondatorului site-ului și spun că elevii vor fi descurajați să mai trișeze.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.