marþi, 14 ianuarie, 2025

Special Arad Logo

    Despre război și muzica care te salvează la Casa Pianului

    de Raluca Medeleanu | 5 decembrie 2024, 9:36 AM | Cultură | Muzică | Știri Arad | Topic special

    0

    Se poate spune că sufletul umanității este arta. Prin pictură, prin dans, prin muzică transcendem granițe, nații, limbi, devenind un tot unitar, reunit prin simțire. Ne elevăm deasupra etichetelor. Devenim, simplu, oameni.

    Gazda Casei Pianului a mărturisit publicului adunat, miercuri seară, într-un număr neașteptat de mare la concert, că a avut sentimente mixte înainte de a-l întâlni pe invitatul special. După prima interacțiune însă, a înțeles că popasul lui Alexander Boldachev la Arad nu avea cum să fie într-un moment mai bun. În vremuri tulburi, pline de ură și dezbinare, artistul a chemat oamenii, prin al său turneu „Armistițiul de Crăciun”, la pace și înțelegere.

    „Arta aparține umanității, nu propagandei”

    Tânărul de 34 ani este, la ora actuală, unul dintre cei mai mari harpiști ai lumii. Născut în Rusia, trăiește de 20 de ani în Elveția, cântând la Opernhaus din Zürich, dar și la Teatrul Bolshoi din Moscova, asta însă până când s-a văzut nevoit să fugă complet din țara natală în urmă cu 2 ani și jumătate, din cauza războiului care l-a oripilat. În timp ce și-a văzut universul prăbușindu-se sub proprii ochi, prietenii și vieți dezbinate, și-a găsit un profund refugiu în muzică. Tocmai de aici și dorința de a realiza acest turneu, din dorința de a proteja adevărata cultură rusă de exploatarea politică, amintind publicului că „arta aparține umanității, nu propagandei”.

    Turneul „Armistițiu de Crăciun”, prin care și-a lansat cel mai nou album, a început în Milano, apoi în Gdansk, Varșovia, Lucerna, Berlin, Hamburg, marți a cântat la Cluj, miercuri la Arad, apoi continuă la Novi Sad, Paris, Tbilisi, Barcelona, Zurich, Londra și Riga.

    „Vinovăția e personală, responsabilitatea este a tuturor. Noi toți trebuie să avem grijă de ce se întâmplă în lumea noastră!”

    Înainte de a își trece degetele peste harpă, Alexander a ținut să își deschidă sufletul publicului, împărtășindu-le că melodiile sale sunt rezultatul unui soi de terapie personală:

    „Este prima mea vizită la Arad, pentru mine e o experiență absolut minunată. Organizarea turneului am decis-o în urmă cu câteva luni, motivul principal fiind noul meu album Război și Pace, care e o reflexie a ultimilor doi ani și jumătate de când am plecat din Rusia și de când totul din lumea noastră a început să meargă greșit și ciudat și absolut diferit față de ceea ce am învățat că lumea ar trebui să fie și cum am fi sperat să fie în secolul XXI. În ceea ce mă privește, trebuie să spun că nu pot compara situația mea cu cea a oamenilor care sunt în țările aflate în război, din Ucraina, Palestina ori Israel. Este oribil să vezi asta! Acum, în aceste vremuri, vedem zilnic asta în mass media și ne înnebunește.

    Dar pentru mine, această poveste a ultimilor doi ani și jumătate a fost despre emigrare, despre separare, pentru că am lăsat în urmă mulți oameni pe care nu știu când, dacă sau cum o să îi revăd, pentru că suntem din punct de vedere ideologic în părți total diferite. Sunt prieteni de-ai mei mobilizați în ambele părți ale armatelor și nu a fost din propria lor voință! Apoi au fost mulți refugiați pe care îi ajutam cât am putut din toate țările. Și a fost și multă ură neînțeleasă, multe anulări de concerte… A fost și multă vinovăție și responsabilitate. Vinovăția e personală, responsabilitatea este a tuturor, pentru că noi toți trebuie să avem grijă ce să întâmplă în lumea noastră, în țările noastre! Știu că și România trece acum printr-o perioadă dificilă și veți avea alegeri dificile în câteva zile, așa că… din nou o altă fisură în zidurile viitorului.

    Astfel, această muzică pe care am înregistrat-o a fost terapia mea personală. Toate piesele compuse m-au ajutat să îmi înțeleg identitatea, pentru că cuvântul «rus» este de fapt foarte greu de înțeles, pentru că Rusia este o țară multinațională. Am întrebat oameni foarte inteligenți, filosofi și politicieni, cine e, de fapt, rusul și nu au putut să-mi dea un răspuns. Eu mă consider un artist rus, chiar dacă locuiesc în Elveția de 20 de ani. Dar mi-am căutat această identitate și am găsit-o în muzică, pentru că muzica pot să o înțeleg și pot să o împărtășesc cu oamenii…”.

    Doar două mâini, o harpă și un pian

    Seara a avut trei părți, în prima parte Alexander interpretând cu virtuozitate lucrări de Tchaikovsky, Rachmaninov, Stravinsky, Mussorgsky, respectiv colindul ucrainean „Shchedryk” (cunoscut la nivel internațional cu denumirea „Carol of the Bells”), apoi în cea de-a doua parte a programului a pornit de la o compoziție proprie care se regăsește pe noul său album, de la care a realizat improvizații de moment, impresionând publicul cu abilitatea sa de a cânta concomitent la harpă și la pian, iar în a treia parte a concertului a dorit să transmită un mesaj de speranță către viitor, prin abordarea unor melodii pop, cu o tentă mai veselă, dar într-o abordare originală.

    În scurta sa vizită în orașul nostru, harpistul a realizat înaintea concertului și un masterclass pentru elevi, veniți pentru aceste cursuri de la Timișoara (liceul nostru de arte nu mai are, din păcate, secție de harpă).

    La finalul spectacolului, Mihai Săcui de la Asociația Jacques Faix a anunțat că de acum Casa Pianului a realizat un parteneriat cu Filarmonica Arad, prin intermediul căruia i-a lansat și o invitație lui Alexander Boldachev să concerteze anul viitor unui public mai mare, pe scena Palatului Cultural.

     

    • Citește și: „Invitation au Voyage”. Mai mult decât un concert, a fost o călătorie în timp cu participanți surpriză, la Casa Pianului | Foto • Video · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.