duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Despre cojones în politică și cultură – sau cum și-a tras Gheorghe Falcă singur un șut în *oaie

  de Tomck@t | 8 octombrie 2018, 11:49 AM | Pamflet | Topic special

  9

  Politician sau primar, ortodox sau penticostal, oaie sau... de oaie?

  Acum că nebunia cu referendumul s-a terminat, toată lumea s-a liniștit aparent și aproximativ (mai ales aproximativ), iar pe facebook mai găsești și poze cu pisici sau selfie-uri în baie, ca-ntr-o lume civilizată (ironie asumată), hai să vorbim despre organe genitale! Nu, nu voi înjura pe nimeni, dacă la asta v-ați gândit din prima. Din contră! Țin să-i felicit pe toți! Și… vă vine sau nu să credeți, în mod special pe Gheorghe Falcă! Pe el, în primul și în primul rând, pentru curajosul și violentul șut în propriul cojones.

  Cei care citesc Special Arad frecvent știu: atunci când merită, îl felicităm până și pe Gheorghe Falcă, ori administrația orașului. Un exemplu recent ar fi obținerea finanțării europene pentru achiziționarea a șase tramvaie noi. Asta, desigur, nu înseamnă că suntem de acord tot timpul cu deciziile prim-sec… (sic!) primarului. În majoritatea cazurilor nu suntem… și asta știu inclusiv cititorii noștri fideli, cât și cei care se rătăcesc pe aici absolut întâmplător și, mai ales, accidental. Felicitări sincere și bun venit, oricum!

  Și dacă tot am ajuns la felicitări sincere, primii care trebuie felicitați în această perioadă sunt cei care coordonează festivalul de film documentar fARAD, în frunte cu Mona Nicoară, Corina Șuteu, Oana Radu, Mihai Chirilov, Eugen Matei Lumezianu, Oana Furdea, Mihnea Rareș Hanțiu și ceilalți, pentru curajul colosal, aș zice chiar „global” (dar, mai ales, occidental!), de a oferi o ediție fARAD care a tratat tema intimității și a sexualității taman cu câteva zile înainte de controversatul referendum pentru (cică) definirea „familiei tradiționale” și salvarea copiilor noștri sau ce mama și tata supărării. 

  Corina Șuteu a precizat într-un interviu Special Arad că alegerea temei de anul acesta nu a fost una conjuncturală, fiind stabilită încă de anul trecut, dar chiar și așa, să vii într-un astfel de moment delicat cu filme și documentare care prezintă fără ocolișuri subiecte și mai delicate în totalitatea lor (cum ar fi diversitatea relațiilor sexuale, prostituția, violul, ori niște perversiuni sexuale), făcând astfel un apel onest la dezbatere, la documentare și – în anumite cazuri, mai precis: în ceea ce privește homosexualitatea – la înțelegere și acceptare (un act absolut normal în țările civilizate și bine-venit și la noi, dar refuzat cu vehemență de Suporter Clubul Familia Tradițională)… este, oricum am lua-o, o mișcare care dă dovadă de un curaj sălbatic, frate cu nebunia, într-o lume nebună, nebună de tot.

  Culmea ironiei? Acest festival, fARAD, are susținerea totală a Primăriei Arad și, implicit, a lui Gheorghe Falcă. Primarul s-a și prezentat (cu o mică întârziere) la avanpremieră, la dezbaterea „100 de ani de arte în România”, ca să fie neapărat văzut – nu-i așa? – și recunoscut pentru meritele care se impun.

  Dar, totodată, ce a făcut bravul nostru edil aflat într-o perpetuă dilemă schizofrenică (fiind indecis dacă e politician sau primar, penticostal sau ortodox, așa cum a remarcat colegul Notaros mai demult), cu doar câteva zile înainte de marele referendum, ca să mai câștige niscaiva capital politic?

  Politicianul Gheorghe Falcă a postat pe Facebook următorul mesaj:

  falca fb familia traditionala

  Asta înseamnă să ai cojones, dar în același timp, asta înseamnă să-ți tragi singur și personal un șut în *oaiele proprii și personale!

  Adică și cu, și cu… (ca să nu spun ce, cum și unde, că voi fi bănuit de Sindromul Tourette). Ipocrizie de înaltă clasă! 

  falca fb farad

  Mai mult (dar asta deja ca un efect de turmă de oi – fără steluță -, după un ordin venit de sus), PNL Arad a împărțit în cutiile poștale chiar și scrisori semnate de însuși Gheorghe Falcă, prin care am fost îndemnați să votăm neapărat cu DA la referendum.

  43180740 2480358641981944 6542843412247216128 n

  Referendumul a fost, însă, un eșec de proporții dramatice, iar susținătorii lui vehemenți au început să plângă, să o dea înapoi cu pași timizi, ca niște oi care s-au rătăcit și au intrat din greșeală pe ușa unei haite de lupi, au identificat automat oaia neagră, behăind în cor înjurături grosolane înspre ea, din privirile lor rătăcite fiind lizibilă uimirea, derutarea și autoapărarea instinctivă din ciclul „n-am fost eu, șefu’!”… sau mai exact: „n-am fost eu, ci șefu’!” (subalternii lui Falcă arată spre Falcă, Falcă arată spre Orban). Pentru că politica nu înseamnă curaj, doar curajul obscen de a crea cu orice mijloace impresia că nu este vorba la mijloc, de fapt, despre o frică teribilă a politicianului. Iar frica e multilaterală, începând de la teama politicianului ca nu cumva să-și piardă din electorat, până la cea de a nu cumva să ajungă la pușcărie dintr-un motiv sau altul.

  Referendumul ne-a dat o lecție milenară, neașteptată și incalculabilă din punct de vedere politic, că de fapt românii nu-s chiar atât de încuiați la minte cum s-a crezut, până și în orășelul nostru care-i degeaba mai occidental, dacă e condus de o haită de oi și lupi ultracreștini.

  Așadar, ce va face acum primarul, care fără mamă și tată n-ar fi fost, în fața electoratului său de aceleași valori creștine și tradiționale? Ca un samurai care-și bagă cu onor pentru a doua oară sabia exact acolo unde-i mai moale, se va răzbuna pe fARAD și va spune că de fapt el nu a știut în ce s-a băgat – de aici și confuzia febrilă și temporară neasumată – sau va tăcea mâlc, ca ceva în cucuruz, va mai sta puțin pe gânduri și va realiza că cultura [n-am vrut! (la cacofonie mă refer)], până la urmă, e chiar bună la ceva? Inclusiv – sau mai ales – un festival cu o ediție despuiată, vulgară și scandaloasă, deci ultrariscantă într-un oraș (aparent) ultracreștin… dar unde, mirobolant, ca peste tot în țară, referendumul pentru valori creștine și ultratradiționale nu a atins pragul de validare.

  Cu toată nebunia de dinainte de referendum și cu toată nebunia decizională de a se situa pe de-o parte sau de alta a baricadei în cazul lui Falcă, am să transform tonul acum pe unul mai serios și, pentru că tot timpul prefer – sau măcar încerc – să privesc partea plină a paharului și să caut adevărul acolo unde se situează de obicei: la mijloc, chiar am să-l felicit și pe Gheorghe Falcă:

  Vrem sau nu să acceptăm, Falcă are meritul său în revigorarea culturii cinematografice în Arad, trecând cinematograful Arta și cele din Grădiște și Gai în proprietatea municipalității și repunându-le în funcțiune, printr-un program cultural pe termen lung ce are ca scop expres revitalizarea cinematografelor arădene. Meritul lui Falcă este colateral, desigur, dar semnificativ, cei care pun efectiv în aplicare proiectul pe toată durata anului, deja de vreo cinci ani, fiind tinerii de la Asociația Citizenit și Centrul Municipal de Cultură Arad, iar acest proiect merge înapoi în timp până în perioada în care Aradul concura încă la titlul de Capitală Culturală Europeană. Istorie antică irelevantă, veți spune, dar nu e chiar așa.

  În anul 2014, Primăria Arad a contactat Romanian Film Initiative | FilmETC, o asociație condusă de Corina Șuteu și Mihai Chirilov, care organizează, din 2006 încoace, festivalul de film românesc „Making Waves” la New York. Propunerea era evidentă: un festival de film la Arad, care s-a materializat în festivalul de film documentar fARAD. Debutul festivalului a coincis cu redeschiderea oficială a cinematografului Arta, dar proiectul nu s-a oprit aici și – din fericire – nu s-a oprit nici în ziua de azi. După ce Corina Șuteu a ajuns (pentru scurt timp) Ministrul Culturii în România, în 2016, ea a spus franc că mandatul ei se va axa puternic pe cinematografie, pe promovarea culturii și a identității naționale prin filme de artă și filme cu rol educațional (cum ar fi documentarele). În acest sens, Corina Șuteu a demarat un proiect național numit „Orașe europene de cultură”, iar Aradul a fost primul oraș cu care s-a semnat acest protocol de colaborare cu Ministerul Culturii. Asta în ciuda faptului că tocmai pierdusem în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, rămânând în cursa finală doar Timișoara, București, Cluj-Napoca și Baia Mare.

  Corina Șuteu a spus atunci, la semnarea oficială a acestui protocol de colaborare, următoarele: „«Orașe europene de cultură» este un program născut din ideea că, în sfârșit, orașele din România au înțeles că strategia culturală este o strategie de dezvoltare socială, economică… o strategie de dezvoltare durabilă. Și asta este o idee care la nivel global a început să pătrundă foarte tare în conceptele instituțiilor europene, mai ales după anii 2000. Deci avem această conștiință. (…) Gândește local, acționează global. Eu personal cred foarte mult în asta. Cu cât mai mult ne definim identitatea locală, cu atât mai puternici vom fi în a ne difuza valorile culturale. Cred că Aradul, din acest punct de vedere, este unul dintre orașele care e pe cale să-și definească o identitate extrem de diversă”.

  Suntem, deci, un „oraș european de cultură” acum? Mai e mult până departe, firește. Dar dacă sunt semne vagi că da, mai rămâne doar întrebarea: până când? Până la următorul referendum?

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. POATE, CINEVA VA CAUTA SA REPARE ACEASTA REGRATABILA EROARE !!!!!

   Materialul in principiu bun, are cateva probleme legate de CORECTITUDINEA ISTORICA A FAPTELOR PREZENTATE !!!!

   De la un moment dat, materialul devine un fel de „oda”, adusa primarului, Centrului Municipal de Cultura, Asociatiei Citi Zenit, Corinei Suteu,…

   CU MULT INAINTE de asa zisa „revigorare a cinematografelor Aradene”, INITIATIVA A APARTINUT ALTCUIVA !!! (vezi http://www.aradon.ro/punct-final-pe-strategia-culturala-a-judetului/1543004).

   Primele demersuri, facute oficial cu documente CATIVA ANI LA RAND, au „beneficiat” conform tiparului deja consacrat, de tot felul de amanari si piedici, pentru ca in final, sa apara Corina Suteu cu „initiativa salvatoare”.

   Daca s-ar face o documentare mai serioasa, pentru se studia profesionist si mai atent problema, s-ar observa cum se duc banii preferential spre buzunarele „oamenilor nostri”.

   Dar, asa scriem noi istoria, nu prin respectarea realitatii ci prin prezentarea faptelor in maniera in care ne convine.

   Poate, cativa jurnalisti adevarati vor face o documentare corecta privitoare la subiectul cinematografelor din Arad, care de fapt arunca praf in ochi pasionatilor de film.

   CONCLUZIE PENTRU RESPECTAREA ADEVARUL ISTORIC : Initiativa nu a apartinut Primariei care a contactat Romanian Film Initiative | FilmETC, ci producatorului Onoriu Felea care, pentru cei care au idee despre eforturile lui, se SE ZBATE DE MULTI ANI PENTRU A DEZVOLTA CINEMATOGRAFIA IN ARAD si din pacate, in loc sa fie sprijinit, este impiedicat sistematic pentru ca (probabil) nu este aliniat politic sau vrea sa faca ceva profesionist si echidistant,… RESTUL, E TACERE…

   +10 voturi
   +1
   -1
    • M-am dus asa departe, nu pentru „a urla” asa cum spuneti, ci pentru a incerca sa arat adevarul istoric.

     Adevarul (pe care nu multa lume il stie) trebuie spus. Altfel, totul va fi pus pe seama unor oameni care nu sunt chiar asa de interesati de cultura, ci mai mult de rezultatele lor electorale.

     Despre interviul dvs. cu Onoriu Felea, (pe care l-am citit in 2015) nu pot decat sa va felicit. Cred ca astfel de initiative ar trebui sprijinite si pe plan local, pe bune, nu doar declarativ.

     +4 voturi
     +1
     -1
   • Doar nişte precizări, deocamdată. Povestea revigorării cinematografiei arădene a început cu Clubul KINEMAIKON. Membrii acestuia au fost primii care au organizat primul festival de film prin anii ’70 (adică 1970!!!) Datorită lor s-a şi creat o mişcare culturală importantă în cinematografia românească. Apoi, prin anii ’80, Mihai Popovici, directorul de atunci al filialei Arad a Intreprinderii Cinematografice, a înfiinţat Cinemateca în Arad. După 1996, când a devenit directorul Casei de Cultură a Munincipiului Arad, a reînfiinţat Festivalul de film Documentar. După anul 2000, în amintirea lui, am fost cel care a iniţiat înfiinţarea Cinematecii „Mihai Popovici”, care a funcţionat până în anul 2009. Tot la începutul anilor 2000, şi tot prin colaborarea cu cei de la KINEMAIKON am reînfiinţat Festivalul de Film Documentar, al cărui director artistic era Iosif (Bebe) Costinaş. Festivalul a fost desfiinţat tot în anul 2009. Preluarea de către Primărie a celor cinci cinematografe a fost făcută mult înainte, tocmai în ideea continuării festivalului de film documentar. Deocamdată, doar aceste precizări.
    În rest, felicitări sincere organizatorilor.

    --1 voturi
    +1
    -1
    • Din cate am inteles eu din material, autorul se referea la initiativa de revigorare a cinematografelor dupa preluarea acestora de la RADEF Romania film, moment in care primarul Falca ar fi avut o contributie…

     Istoria KINEMAIKON, este adevarata. Dar, daca este sa fim corecti pana la capat aici ar trebui mentionat si Virgil Jireghie care a infiintat Cineclubul TEMERARII si TV Arad,… Dar aceste date istorice ar trebui trecute intr-un material mai amplu, poate chiar intr-o carte…

     +3 voturi
     +1
     -1
  2. Mi se pare ca este o campanie de promovare a nonvalorii. Un lucru absolut „abacadrabrant”

   Cum sa lauzi initiativa primarului, cand aceasta nu a apartinut de fapt acestuia,… de a apela la niste straini si nu la aradenii care asa cum stim (exista si link dat de Mihai S, si nici noi nu suntem chiar profani) au facut eforturi de a dezvolta cinematografia, un lucru practic inexistent in Arad,… care este trecut clar in strategia culturala a judetului Arad (nu a municipiului Arad),… si care, de fapt, nu se respecta din diverse motive aruncate in seama oricui altuia decat a celor care ar trebui sa o faca !?

   Hello !!! Treziti-va oameni buni si nu mai luati en gros tot ce vi se baga in cap !

   E trist ! Noi am vrut sa devenim capitala culturala europeana !? Uitati-va fratilor la orasele de langa noi si o sa vedeti Aradul altfel…

   Un oras trist, imbatranit, sterp si muncitoresc, in care se promoveaza nonvalorile iar cei ce vor sa faca ceva sunt calcati in picioare ! Nici macar studenti nu mai avem.

   Rusine !!! Rusine !!! Rusine !!!

   +4 voturi
   +1
   -1
   • Din cauza unor capete pătrate și spălați pe creiere ca tine, ce privesc în altă parte de la toate hoțiile și bătăile de joc primite cadou de la primarul primarilor harnici, doctor … în minciuni, o duc arădenii atât de bine.
    Dacă mâine falcă îi susține pe mormoni că-l plătesc s-o facă, … tu adevăratul „familist”, tot o să-l respecți?
    Dar poate sunteți membrii ai „Famiglia” și de aia îl respecți.

    +2 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.