sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Descindere la ferma de porci a familiei Dragnea! Procurorii l-au reținut pe Ilie Liviu Dragne

  de - | 10 august 2017, 6:29 PM | Naţional

  1

  Procurorii au descins, joi dimineaţă, la ferma de porci de la Salcia, controlată de familia Dragnea, iar în cursul după-amiezii administratorul fermei, Ilie Liviu Dragne, a fost reţinut. Deşi necunoscut, este un nume important în schema întortocheată a afacerilor din anturajul liderului PSD, relatează Digi24.

  Potrivit avocatei lui Ilie Liviu Dragne, acesta e acuzat de procurori pentru o evaziune fiscală de 200.000 lei. „Acuzaţia vorbeşte despre o pretinsă evaziune fiscală cu un prejudiciu ce nu depăşeşte 200.000 de euro, deci nu sunt fapte deosebit de grave. Pentru un agent economic această sumă nu reprezintă cred un prejudiciu atât de mare. Avem încredere în procuror şi credem că a fost un gest de prudenţă din partea acestuia în condiţiile în care mai sunt persoane de audiat. Avem încredere că măsura preventivă nu se va prelungi sau că, dacă va fi o măsură preventivă, aceasta nu va fi cu privare de libertate”, a declara, joi după-amiaza, avocata Maria Vasii.

  Avocata lui Ilie Liviu Dragne este aceeaşi care, în contextul dezvăluirilor Rise Project despre averea liderului PSD, acuza că Liviu Dragnea este vânat. De altfel, Vasii l-a reprezentat ca avocată şi pe Dragnea, dar şi pe fosta soţie a preşedintelui social-democrat, Bombonica Prodana.

  Ilie Liviu Dragne a fost reţinut la capătul unei zile în care procurorii Parchetului General au derulat percheziţii în mai multe judeţe şi la mai multe locaţii, 80, potrivit unui comunicat oficial.

  Amplasarea fermei de porci / Foto: frip.ro

  Amplasarea fermei de porci / Foto: frip.ro

  Mai jos, comunicatul integral remis de Parchetul general în prima parte a zilei. La acel moment, documentul nu menţiona ferma Salcia şi nici nu prezenta numele persoanelor avute în vizor. Apăreau, însă, referiri la judeţul Teleorman şi la percheziţii derulate la o firmă specializată în „creşterea procinelor”:

  Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție efectuează cercetări într-un dosar având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și de folosire, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu.

  În cursul zilei de astăzi, 10 august 2017, pe baza mandatelor emise de instanță, sub coordonarea procurorilor, se efectuează percheziții în 80 de locații (sedii sociale și puncte de lucru ale unor societăți comerciale, precum și locuințe ale persoanelor care coordonează activitatea acestora) de către lucrători ai Poliției Sectorului 1 – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul polițiștilor din cadrul D.G.P.M.B. și unităților subordonate, respectiv din cadrul inspectoratelor de poliție județene Dâmbovița, Argeș, Brașov, Sibiu, Mureș, Vrancea, Călărași, Teleorman.

  Din probatoriul administrat până în prezent, în ceea ce privește infracțiunea de evaziune fiscală, a rezultat că în contabilitatea a 12 societăți comerciale care își desfășoară activitatea în domeniile construcții, facility management, prelucrare deșeuri și creșterea porcinelor, în perioada 2010-2016, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, s-au evidențiat în contabilitate cheltuieli nereale, împrejurare ce a condus la prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 39.873.671 lei, echivalentul a 9.079.017 euro, din care 15.815.202 lei impozit pe profit diminuat și 24.058.469 lei TVA dedus nelegal.

  În vederea garantării recuperării acestuia, s-au instituit măsuri asigurătorii asupra unor bunuri imobile şi conturi bancare.

  Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi în vederea stabilirii răspunderii juridice.

  Ferma de porci Salcia / Foto: frip.ro

  Ferma de porci Salcia / Foto: frip.ro

  De-a lungul timpului, presa a făcut dezvăluiri importante despre conexiunile dintre liderul PSD, afacerile familiei acestuia şi compania Tel Drum. Cu aceeaşi insistenţă, Liviu Dragnea a respins asocierea sa directă cu această societate abonată la bani publici, deşi există documente, inclusiv o notă secretă întocmită de un serviciu de informaţii, care pun într-o altă lumină poziţiile luate de Dragnea pe acest subiect.

  O piesă care contribuie la tabloul general este o fermă de porci din Teleorman care „ajunge în aprilie 2014 de la Tel Drum SA, companie cu care preşedintele PSD a negat mereu că ar avea vreo legătură, în proprietatea fiului lui Liviu Dragnea, dar trece mai întâi printr-un fel de intermediar, astfel încât la prima vedere nu se vede cum firma abonată la contracte de asfaltare în Teleorman transferă o afacere prosperă”. E vorba de Salcia.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.