Deputatul Adrian Wiener aduce clarificări despre taxele la camioane pe autostrăzi (P)

  de - | 9 March 2023, 5:36 PM | Comunicate contra cost

  0

  Deoarece un nou fake-news este intens circulat în spațiul public, amenințând populația cu scumpiri ale mărfurilor din pricina creșterii taxelor pentru autostrăzi la camioane, Adrian Wiener, deputat USR Arad, aduce precizările care urmează:

  Creșterea taxei pentru autostrăzi este exclusiv decizia guvernului actual, în speță a ministrului Sorin Grindeanu (PSD). Acesta s-a gândit că poate împușca doi iepuri deodată: să ia mai mulți bani de la transportatori și să arunce vina pe PNRR, care ar trebui renegociat.

  PNRR-ul negociat de ministrul USR Cristian Ghinea prevede doar că se va face trecerea la un nou sistem de taxare, în care camioanele plătesc în funcție de distanța parcursă. Aplicat în 23 din 27 de state membre (Germania, Franța, Italia, Austria, Ungaria, Bulgaria, etc.), acest sistem este mai echitabil, pentru că plătești cât folosești (cât uzezi) din drum.

  Deci la asta se referă principiul taxării la distanță, în loc de timp, care e pus în PNRR. Un nivel de taxare (să fie atâția lei sau euro pe kilometru) NU e pus în PNRR!!!

  Îndemnăm transportatorii să nu se transforme în agenți electorali ai PSD, ci să ceară socoteală celor responsabili pentru eventualele scumpiri ale taxei (ministerul transporturilor, și ministrul Grindeanu), precum și pentru modul în care sunt folosite aceste taxe.

  Pentru cei care au nevoie de dovezi, redăm mai jos exact textul din PNRR referitor la modificarea sistemului de taxare pentru camioane:

  „Pachetul legislativ pentru punerea în aplicare a unui nou sistem de taxare bazat pe distanța parcursă pentru vehiculele grele de marfă (camioane) și a unor taxe mai mari de proprietate pentru cele mai poluante vehicule de pasageri (autoturisme/autobuze/autocare), pe baza principiului „poluatorul plătește” și a principiului impozitării ecologice.

  Noul sistem de taxare pentru vehicule va include:

  -nivelul specific al taxelor în funcție de distanța parcursă și criterii clare pentru taxarea vehiculelor grele în conformitate cu principiul „poluatorul plătește”;

  -stimulente pentru vehicule și moduri de transport nepoluante/cu emisii scăzute;

  -un sistem de descurajare a utilizării celor mai poluante vehicule, inclusiv prin măsuri fiscale/financiare, prin intermediul nivelurilor taxelor de proprietate pentru cele mai poluante vehicule de pasageri;

  -utilizarea veniturilor pentru a sprijini întreținerea drumurilor și noi investiții în transportul sustenabil;”

  După cum se vede, nicio referire la nivelul taxelor percepute. Responsabilitatea stabilirii acestora revine exclusiv ministrului Grindeanu.


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.