joi, 30 mai, 2024

Special Arad Logo

  Demolările de pe G. Alexandrescu 2-4 și legătura cu apariția ciudată a Elei Falcă, soția europarlamentarului

  de Raluca Medeleanu | 30 aprilie 2024, 8:04 AM | Dezvăluiri | Știri Arad | Topic special

  5

  Încetul cu încetul, cea mai veche zonă a Aradului dispare. Nu ca să facă loc vreunui plan măreț de schimbare la față a urbei, ci din nepăsare, sau chiar premeditare pentru interese personale. În aprilie am văzut punerea la pământ a două clădiri ruinate, de pe strada G. Alexandrescu.

  Este vorba de clădirile nr. 2 și 4, lăsate de izbeliște de mai bine de 20 ani, care s-au degradat treptat până într-un asemenea hal încât puneau în pericol viața oamenilor care treceau pe lângă ele. Nu o dată a fost nevoie de intervenția ISU pentru a pune în siguranță câte un element care stătea să cadă, chiar grinzi de susținere dintre etaje.

  Cu toate acestea, un reprezentant al firmei în a cărei proprietate se aflau a declarat pentru Special Arad, în octombrie, că exista intenția de a le reabilita. Un lucru care părea la vremea aceea incredibil, mai ales că existau bârfe în zonă că intenția ar fi ca ele să fie rase pentru a face loc unui hotel. Iată că acum bârfele par să devină mai credibile decât garanțiile pe care ni le aducea unul dintre proprietari.

  • Citește și: Clădirile de pe strada G. Alexandrescu 2-4, rușinea de pe obrazul Aradului și un real pericol pentru trecători. Cum au ajuns în mâinile firmei care și-a bătut joc de ele · Special Arad

  demolare cladiri str g. alexandrescu arad

  „Primaria Arad a eliberat la începutul lunii martie o autorizație de construcție în regim de urgență pentru punere în siguranță. Lucrările s-au executat la începutul lunii aprilie”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei.

  Referitor la legalitatea cu care s-au demolat cele două imobile s-a invocat următorul paragraf din lege: „executarea lucrărilor de intervenție în primă urgență care constau în principal în sprijin ale elementelor structurale / nestructurale avariate, demolări parțiale și consolidări la structura de rezistență (…) se emite imediat de către autoritatea administrației publice”.

  Cu aproximativ trei luni înainte de acțiunea demolării, un cititor ne-a trimis o poză în care a surprins-o pe Ela Falcă, soția europarlamentarului Gheorghe Falcă, discutând cu o femeie (care-și făcea veacul prin clădirile abandonate), chiar pe trotuar, în fața celor două imobile de pe str. Alexandrescu. Coincidență? Experiența ne-a indicat mai mereu că totul are o legătură la Arad. Apoi, am văzut demolarea.

  ela falca cladiri demolate

  Far From Home SKB SRL recunoaște că a apelat, în primă fază, la Ela Falcă

  L-am contactat din nou pe reprezentantul firmei care deținea imobilele, pentru a afla ce s-a ales de acea reabilitare despre care ne vorbise. De data aceasta, ne-a informat că „Se dărâmau de la sine. Am fost obligați să facem acest lucru”.

  Dacă în octombrie ne spunea că adunau semnături pentru reabilitare (n.red: nu e nevoie de acordul vecinilor din alte clădiri pentru reabilitare), acum ne-a spus că semnăturile sunt pentru a construi noi locuințe: „Așteptăm să iasă autorizația deocamdată, ca să avem planurile mai departe. Mai trebuiesc câteva semnături ale vecinilor. Vrem să facem locuințe”.

  Ne-a confirmat și că au avut discuții cu firma de arhitectură a Elei Falcă pentru realizarea documentației de proiectare: „Avem discuții, avem și planuri și schițe. În primă etapă a fost, da, dânsa, după care acum nu mai e”, ne-a spus reprezentantul firmei Far From Home SKB SRL.

  strada grigore alexandrescu arad cladire istorica paragina 5(str. Alexandrescu nr.2 și 4, imagine din octombrie 2023)

  Amintim că în anii 2000, cele două imobile găzduiau un centru de zi al Primăriei Arad, însă în 2006 au fost retrocedate. Far From Home SBK SRL le-a cumpărat în 2014, an în care s-a și înființat firma, având obiectul de activitate „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii”, dar din 2017 a mers doar pe minus.

  Nu e prima oară când se demolează clădiri în aria protejată

  Nu este pentru prima oară când asistăm la distrugerea unor clădiri istorice, din cea mai veche zonă a orașului. Trebuie spus că Aradul, așa cum îl știm noi cu palatele sale în stil secession ori eclectic, este un Arad mai nou.

  Înainte de clădirile emblematice pe care le știm de pe bulevard, în secolul al XIX-lea, nucleul orașului era în zona cu străduțele din spatele teatrului, o zonă care acum este extrem de neîngrijită și care a înregistrat deja pierderi iremediabile din patrimoniul clădirilor istorice. Demolări similare clădirilor de pe str. G. Alexandrescu s-au petrecut nu doar o dată: de exemplu, chiar lângă, pe locul actualei spălătorii, s-a afla o clădire istorică în care a funcționat un han de trăsură. Sau cazul celei mai vechi case din Arad, numită „Casa Turcească”, din Piața Veche nr. 5, care a fost pusă la pământ în 2008.

  La fel situația și pentru clădirea care se afla la intersecția dintre str. Tribunul Dobra și str. Cuză Vodă, loc pe care acum e o grădină de vară. De altfel, privind str. Tribunul Dobra, observăm mai multe clădiri care sunt și ele într-o stare atât de avansată de degradare încât putem preconiza destine similare (vezi foto jos).

  case paragina sau demolate tribunul dobra arad

  Toate aceste demolări ne pot duce cu gândul la delăsare, dar și la reale afaceri imobiliare

  Dacă stăm să ne gândim, o clădire istorică e aspră la buzunar. Se vinde greu la Arad, iar pentru reabilitarea ei, trebuie o atenție deosebită la materialele folosite și la mâna de lucru, trebuie aprobări speciale… pe când demolarea și construirea în loc a unui imobil nou, din materiale ieftine, care poate avea și mai multe etaje, respectiv număr de încăperi / apartamente, direct în buricul târgului, aduce de la sine un profit mult mai mare.

  E de-a dreptul strigător la cer că nicio autoritate abilitată nu pune piciorul în prag pentru a preveni astfel de situații, măcar acolo unde se mai poate face, din timp, ceva. În caz contrar, în timp, vom șterge cu buretele tot mai mult din trecutul nostru, făcând loc tot mai multor anomalii arhitecturale care nu au ce căuta într-o zonă istorică protejată.

  P.S. Videoul cu momentul demolării îl puteți vedea aici: Romania, 2024 : r/Romania (reddit.com). Oare ce părere are ITM despre echipamentul purtat și tehnica de lucru prin care s-au pus la pământ cele două clădiri?

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Grup infracțional organizat având la conducere pe însăși Ela soția faraonului Bruxelles adică Mafia falconetti în acțiune. Această firmă de buzunar proarchitectura trebuie scoase în afara județului pentru toate gunoaiele și toate matrapaslicurile pe care le face prin furtul de bani Publici și blocarea unor proiecte vitale cum ar fi spitalul matern

   +24 voturi
   +1
   -1
  2. Dacă tot am scăpat de „relicvele” care, și pt un copil era evident că vor fi demolate, în final (dar e mai spectaculos acum, înainte de Alegerile Locale și Euro, decât dacă o făceau acum 2 – 3 ani – ce contează pericolul pe care-l reprezentau ?!), oare îi duce mintea pe cei din Primărie, să negocieze cu proprietarii terenului, ca să exproprieze o fâșie de vreo câțiva metrii, pt a lății carosabilul și a fluidifica accesul auto, atât spre Boul Roșu, cât și spre Biserica Sârbească și de-acolo spre „mirificul” Pod hobanat, de pe A. Șaguna ?!
   Eventual, pt a compensa fâșia lipsă, să se accepte „ieșirea” în exterior a clădirii noi (balcoane), începând cu etajele superioare.
   .
   PS: o întrebare pt arhitecții Primăriei: era greu ca, la clădirea nouă construită, atât cea de vis-a-vis, de le str. Grigorescu și MAI ALES la cea de după colț, de str. Cozia, adăuga niște elemente arhitecturale discrete (ca să nu devină kitch), la acel CUBOID DE BETON și STICLĂ, (din acelea de „amporă” ), pt a se mai armoniza cât-de-cât cu clădirile vechi din zonă ?
   Așa, arată exact „ca naiba”, ca la „mitici”, cu niște „cuboide căzute din Cosmos” pe lângă elegantele (dar delăsatele…!!!) clădiri vechi , modele de artă arhitecturală.
   .
   Un exemplu de „bun-simț” arhitectural se regăsește chiar la capătul str. Cozia și este modul cum s-a reabilitat și integrat cu noua clădire („asortată” cu cea veche) fosta Scoală Gen. Nr.2 , acum Facultatea de Științe Economice a UAV.
   Pt această lucrare: ” Felicitările mele!” – deci SE POATE…, DACĂ S-AR VREA …!!!

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.