Demolările de pe G. Alexandrescu 2-4 și legătura cu apariția ciudată a Elei Falcă, soția europarlamentarului





Încetul cu încetul, cea mai veche zonă a Aradului dispare. Nu ca să facă loc vreunui plan măreț de schimbare la față a urbei, ci din nepăsare, sau chiar premeditare pentru interese personale. În aprilie am văzut punerea la pământ a două clădiri ruinate, de pe strada G. Alexandrescu.
Este vorba de clădirile nr. 2 și 4, lăsate de izbeliște de mai bine de 20 ani, care s-au degradat treptat până într-un asemenea hal încât puneau în pericol viața oamenilor care treceau pe lângă ele. Nu o dată a fost nevoie de intervenția ISU pentru a pune în siguranță câte un element care stătea să cadă, chiar grinzi de susținere dintre etaje.
Cu toate acestea, un reprezentant al firmei în a cărei proprietate se aflau a declarat pentru Special Arad, în octombrie, că exista intenția de a le reabilita. Un lucru care părea la vremea aceea incredibil, mai ales că existau bârfe în zonă că intenția ar fi ca ele să fie rase pentru a face loc unui hotel. Iată că acum bârfele par să devină mai credibile decât garanțiile pe care ni le aducea unul dintre proprietari.
„Primaria Arad a eliberat la începutul lunii martie o autorizație de construcție în regim de urgență pentru punere în siguranță. Lucrările s-au executat la începutul lunii aprilie”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Referitor la legalitatea cu care s-au demolat cele două imobile s-a invocat următorul paragraf din lege: „executarea lucrărilor de intervenție în primă urgență care constau în principal în sprijin ale elementelor structurale / nestructurale avariate, demolări parțiale și consolidări la structura de rezistență (…) se emite imediat de către autoritatea administrației publice”.
Cu aproximativ trei luni înainte de acțiunea demolării, un cititor ne-a trimis o poză în care a surprins-o pe Ela Falcă, soția europarlamentarului Gheorghe Falcă, discutând cu o femeie (care-și făcea veacul prin clădirile abandonate), chiar pe trotuar, în fața celor două imobile de pe str. Alexandrescu. Coincidență? Experiența ne-a indicat mai mereu că totul are o legătură la Arad. Apoi, am văzut demolarea.
Far From Home SKB SRL recunoaște că a apelat, în primă fază, la Ela Falcă
L-am contactat din nou pe reprezentantul firmei care deținea imobilele, pentru a afla ce s-a ales de acea reabilitare despre care ne vorbise. De data aceasta, ne-a informat că „Se dărâmau de la sine. Am fost obligați să facem acest lucru”.
Dacă în octombrie ne spunea că adunau semnături pentru reabilitare (n.red: nu e nevoie de acordul vecinilor din alte clădiri pentru reabilitare), acum ne-a spus că semnăturile sunt pentru a construi noi locuințe: „Așteptăm să iasă autorizația deocamdată, ca să avem planurile mai departe. Mai trebuiesc câteva semnături ale vecinilor. Vrem să facem locuințe”.
Ne-a confirmat și că au avut discuții cu firma de arhitectură a Elei Falcă pentru realizarea documentației de proiectare: „Avem discuții, avem și planuri și schițe. În primă etapă a fost, da, dânsa, după care acum nu mai e”, ne-a spus reprezentantul firmei Far From Home SKB SRL.
(str. Alexandrescu nr.2 și 4, imagine din octombrie 2023)
Amintim că în anii 2000, cele două imobile găzduiau un centru de zi al Primăriei Arad, însă în 2006 au fost retrocedate. Far From Home SBK SRL le-a cumpărat în 2014, an în care s-a și înființat firma, având obiectul de activitate „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii”, dar din 2017 a mers doar pe minus.
Nu e prima oară când se demolează clădiri în aria protejată
Nu este pentru prima oară când asistăm la distrugerea unor clădiri istorice, din cea mai veche zonă a orașului. Trebuie spus că Aradul, așa cum îl știm noi cu palatele sale în stil secession ori eclectic, este un Arad mai nou.
Înainte de clădirile emblematice pe care le știm de pe bulevard, în secolul al XIX-lea, nucleul orașului era în zona cu străduțele din spatele teatrului, o zonă care acum este extrem de neîngrijită și care a înregistrat deja pierderi iremediabile din patrimoniul clădirilor istorice. Demolări similare clădirilor de pe str. G. Alexandrescu s-au petrecut nu doar o dată: de exemplu, chiar lângă, pe locul actualei spălătorii, s-a afla o clădire istorică în care a funcționat un han de trăsură. Sau cazul celei mai vechi case din Arad, numită „Casa Turcească”, din Piața Veche nr. 5, care a fost pusă la pământ în 2008.
La fel situația și pentru clădirea care se afla la intersecția dintre str. Tribunul Dobra și str. Cuză Vodă, loc pe care acum e o grădină de vară. De altfel, privind str. Tribunul Dobra, observăm mai multe clădiri care sunt și ele într-o stare atât de avansată de degradare încât putem preconiza destine similare (vezi foto jos).
Toate aceste demolări ne pot duce cu gândul la delăsare, dar și la reale afaceri imobiliare
Dacă stăm să ne gândim, o clădire istorică e aspră la buzunar. Se vinde greu la Arad, iar pentru reabilitarea ei, trebuie o atenție deosebită la materialele folosite și la mâna de lucru, trebuie aprobări speciale… pe când demolarea și construirea în loc a unui imobil nou, din materiale ieftine, care poate avea și mai multe etaje, respectiv număr de încăperi / apartamente, direct în buricul târgului, aduce de la sine un profit mult mai mare.
E de-a dreptul strigător la cer că nicio autoritate abilitată nu pune piciorul în prag pentru a preveni astfel de situații, măcar acolo unde se mai poate face, din timp, ceva. În caz contrar, în timp, vom șterge cu buretele tot mai mult din trecutul nostru, făcând loc tot mai multor anomalii arhitecturale care nu au ce căuta într-o zonă istorică protejată.
P.S. Videoul cu momentul demolării îl puteți vedea aici: Romania, 2024 : r/Romania (reddit.com). Oare ce părere are ITM despre echipamentul purtat și tehnica de lucru prin care s-au pus la pământ cele două clădiri?
Comentariile portalului
se tot incurajeaza si promoveaza cumpararea de autovehicule electrice dar infrastructura nu este pregatita pentru asa ceva
.... până la urmă,era ineficient,daca nu se mai folosea...parca eram.la.petrosani,sau Lupeni...cu turnuri și furnale care aduc aminte de un oraș Arad ,care câ (...)
la modelul de notare sant ffbuni note de procente