duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Democraţia în România, la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, potrivit The Economist

  de - | 6 februarie 2018, 9:36 AM | Naţional | Recomandările editorilor

  4

  (foto: Mediafax)

  Indexul privind democraţia din România a atins nivelul cel mai redus din 2006 şi până în prezent, arată un grafic al The Economist. În total, 167 de ţări au fost notate de la 0 la 10 pe baza a 60 de indicatori, scrie Vocea.biz.

  Graficul publicat de The Economist arată că notele de la 0-4 indică un „regim autoritarist”, de la 4-6 un „regim hibrid”, de la 6-8 o „democraţie defectuoasă”, iar de la 8-10 o „democraţie completă”.

  index democratie europa romania

  În ceea ce priveşte România, democraţia din ţara noastră a fost notată, pe ani, astfel: 7.06 în 2006 şi 2008, 6.60 în 2010, 6.54 în 2011, 2012 şi 2013, 6.68 în 2014 şi 2015, 6.62 în 2016 şi 6.44 în 2017.

  Printre ţările din Uniunea Europeană care stau mai bine decât România în indexul democraţiei se numără Bulgaria (7.03 în 2017), Croaţia (6.63 în 2017), Republica Cehă (7.62 în 2017), Ungaria (6.64 în 2017), Polonia (6.67 în 2017), Slovacia (7.16 în 2017) şi Slovenia (7.50 în 2017).

  Norvegia rămâne cea mai democrată ţară din index, poziţie pe care a rămas din 2010 şi până în prezent. Ţările din Europa de Vest reprezintă 14 din totalul de 19 ţări considerate ca fiind „democraţii complete”. Cu toate acestea, scorul regiunii a scăzut la o medie de 8.38 de puncte din 10, după ce guvernul din Spania a oprit referendumul pentru independenţa Cataloniei, iar crima nerezolvată a unui blogger din Malta a scăzut şi ratingul acestei ţări. De asemenea, Franţa a scăzut şi ea în index, chiar dacă nu a ales un lider de extremă-dreapta.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Este exact ceea ce eu tot încerc să scot în evidență de ani, în care comentez pe … aici. 🙂
   Dar politicul „în cur îi doare”!
   ””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
   Cel mai bun exemplu, extrem de actual, este demersul lui falcă de Brad, ce în paranoia acută de care suferă, crede că el are doar drepturi! Nici un fel de Obligații … și acum dă în judecată SAR, fiindcă POATE și își simte lezată „imaginea” ce și-o închipuie că o are. Înainte ar fi trebuit să ne întrebe pe noi cetățenii, ce „imagine” avem noi despre el.
   ””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
   El are Dreptul să ne mintă, să ne înșele pe față, să ne desconsidere, … și mai ales dreptul să ne fure legal banii de la bugetul local, livrând doar Făcături pe post de Proiecte implementate. Abuzează de imunitatea declarațiilor politicie, turnându-ne o imensitate de minciuni.
   ””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
   Tocmai din acest motiv suntem de 6.44!!!! la democrație.
   ””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
   Tot din exemplul local cu „reclamantul falcă”.
   La toate sesizările cetățenilor în presa neaservită, precum SAR, nu a răspuns nici o dată, folosindu-se de dreptul la replică, așa cum ar trebui într-o democrație funcțională.
   Doctor în comunicare cu diplomă, obținută extrem de dubios, la fără frecvență, … arogantul filfizon de Brad Oltenesc, ne face de ani de zile de rușine și pe plan European, acompaniat de o râmă obraznică numită odnA, accesând și cheltuind bani anapoda la diverse concursuri europene, unde orașul nu are ce căuta. Dar nimeni nu-l trage la răspundere pe Dictatorul de Arad. Nimeni!!! Nici cei abilitați, nu se autosesizează la multitudinea de abuzuri pe care le înfăptuiește conștiicios și perseverent. DNA-ul, de ex., are Orbul Găinii când este vorba de La Famiglia pe care o conduce il Capo falcă. Are Imunitate „Peședențială” … că doar este un președinte de mafie locală.
   ””””””””””””””””””””””””””””””
   „- Ai aici primare, negru pe alb, rezultatul muncii asidue de sabotare continuă a democrației locale. Rușine să-ți fie Abuzatorule și violator al democrației!!!”

   0 voturi
   +1
   -1
    • Merci! 🙂
     Ceea ce spun despre democrație, o fac din perspectiva locală, că în primul rând asta mă afectează pe mine direct, zi de zi. Și „pseudonimul” sub care mă semnez are o legătură strânsă, exact cu „democrația locală” (n.a. – citește Mafia locală).
     Eu cred, că media joasă a României la capitolul democrație, este direct influențată de nota probabil undeva în zona 0 – 4, „Authoritarian regime”, în care ne situăm noi la Arad.
     ”””””””””””””””””””””””””
     Și zic eu, că te văd mai „perspicace” Căpitane, ar fi de mult mai mare folos să dezvăluim împreună, „Democrația Locală” decât să ne pierdem în conflicte de orgoliu personal. Nu te acuz. Eu doar sugerez. Doar avem o „paletă” extrem de bogată/colorată de abuzatori și violatori ai democrației pe plan local. 🙂
     ”””””””””””””””””””””””””
     Poate ne putem și noi „răzbuna” cumva pe această cale, … și mai ști, poate ne dă și pe noi în judecată „reclamantul falcă”. Oare nu mă ascultă acolo sus nimeni? Ce de osanale de mulțumire i-ași aduce.
     Că ce plăcere ași avea să documentez cu argumente și martori, doar experințele mele personale cu acest obraznic dictator de Arad.

     0 voturi
     +1
     -1
     • Am incercat sa fiu mai potolit ultimele dati cand am scris in contradictoriu :). Altedati, m-am abtinut, tocmai pentru a nu aluneca „down the rabbit hole”. Recunosc, au fost momente in care as fi putut fi mai alcalin, dar am luat-o pe calea aciditatii…ceea ce nu mi-a facut cinste. Per ansamblu, am incercat insa si, cred eu (tu vei judeca in ce masura…), am reusit, in cele mai multe interactiuni cu tine, sa fiu decent.

      Pana la urma, fara respect, nu exista dialog (…care ar fi si pacat sa lipseasca, mai ales atunci cand ai cu cine dialoga!). Si daca e sa continui pe nota aceasta sincera, respectul este reciproc.

      Cum-necum, cred ca esti genul de om cu care in „viata reala” m-as intelege bine, in ciuda unor „diferente ireconciliabile”. Suntem de acord ca politicienii actuali, in proportie covarsitoare, indiferent de aparenta orientare ideologica sunt „o apa si-un pamant’.

      Pe mine m-ai cucerit azi cu un comentariu la articolul legat de devastarea lasata de contractantii Digi in fata restaurantului Uber, unde te-ai oferit sa ajuti. Mi-am zis: „Iata un om cu spirit voluntar!”

      Iubesc orasul care m-a adoptat. Cand pui tara la cale, da un semn :). Schimbul de date de contact se poate face in mod sigur, deja si stiu cum. Poate o sa facem cunostinta intr-o zi.

      0 voturi
      +1
      -1

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.