Luna decembrie, luna cadourilor pentru IPJ și ISU Arad. Ambele instituții vor avea clădiri modernizate





Ultima lună a acestui an aduce atât Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Arad, cât și Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Arad un cadou: sedii modernizate la standarde europene. Ambele instituții au beneficiat de fonduri europene pentru lucrările de amploare ce au avut loc la clădirile IPJ de pe strada Vârful cu Dor și ISU Arad de pe strada Andrei Șaguna. Singura diferență fiind că sediul Poliției arădene a fost reabilitat din temelii, lucrarea fiind de o mai mare amploare comparativ cu cele desfășurate la ISU Arad, și că a demarat greoi.
Abia în primăvara lui 2022, sediul Poliției de pe Vârful cu Dor a fost eliberat. Însă până la acest pas, trebuie menționat că anunțul de ofertare a fost depus de cinci ori, până când două firme au decis să liciteze lucrarea. Procedura nu a ajuns la final nici atunci. Și asta pentru că nu au fost îndeplinite cerinţele minime din caietul de sarcini de către niciunul dintre ofertanți. Astfel că s-a reluat procedura.
Au mai trecut alte câteva luni, iar, într-un final, după doi ani, o societate comercială din București – în speță Construcții Erbașu S.A. – a câștigat licitația pentru reabilitarea și modernizarea clădirii, fiind semnat și contractul de proiectare și execuție pentru proiectul ”Lucrări de reabilitare termică și modernizare spații de lucru la I.P.J Arad și U.M.0556 Arad”. Semnarea a avut loc în 30 martie 2021, la sediul IPJ Arad, lucrările urmând să se încheie în 31 decembrie 2023.
(Încă) Se așteaptă mobilierul nou
De la sfârșitul anului trecut și până acum s-a decis că trebuie și mobilier nou, astfel că a fost demarată o nouă procedură care, așa cum era de așteptat, a necesitat o perioadă de timp. Dar se pare că, până la 31 decembrie 2024, polițiștii vor reveni „acasă”. Lucru confirmat și de șeful IPJ Arad, chestorul Dan Stoicănescu, miercuri, în conferința de presă: „Un termen pe care mi l-aș dori eu, ca să fie foarte exact ar fi ca la 1 ianuarie 2025 să fim la noi acasă”.
Acesta a mai precizat că recepția sediului a fost demarată, însă procedura este destul de laborioasă, fiind vorba despre două instituții publice: IPJ Arad și SRI Arad.
„Recepția sediului a fost demarată. Am avut aici, la Arad, prezenți, specialiștii din domeniile care fac obiectul verificărilor pentru recepție. Este o procedură un pic mai laborioasă, dat fiind faptul că sunt implicate două instituții publice: IPJ Arad și structura locală a SRI. Sperăm ca săptămâna viitoare să putem să considerăm chiar încheiată recepția.
Lucrările de execuție pentru proiectul POR sunt finalizate, exterior, interior, tot ce înseamnă instalații electrice, curenți tari, curenți slabi, instalații sanitare, fără mobilier. Avem mai multe proceduri de achiziție pentru mobilierul din interior, sunt mai multe grupuri de mobilier. Nu discutăm doar de birouri, ci și de sala mare de ședințe, discutăm și despre dotările pentru arest. Sunt mai multe chestiuni care trebuie avute în vedere”, a explicat Stoicănescu.
26 de milioane pentru IPJ Arad și SRI
IPJ Arad și SRI Arad au obținut 26 de milioane de lei (nerambursabili) din fondurile europene pentru a-și moderniza clădirea pe care o împart, proiect cu o valoare totală de aproape 36 de milioane de lei, acesta fiind unul dintre cele mai mari proiecte din Arad pentru care au fost obținute fonduri europene nerambursabile.
Fondurile au fost accesate printr-un program european care sprijină autoritățile să eficientizeze energetic clădirile. După reabilitare, imobilul de pe strada Vârful cu Dor ar urma să aibă un consum energetic redus de patru ori. Lucrările au vizat anveloparea fundației și a pereților exteriori, înlocuirea tâmplăriei interioare și exterioare, termoizolarea și înierbarea parțială a terasei.
Totodată, au fost schimbate instalațiile de încălzire a apei, sistemele de ventilare și climatizare și vor fi montate centrale fotovoltaice și panouri solare pentru prepararea apei calde. Au mai fost înlocuite corpurile de iluminat actuale cu tehnologie LED, fiind montate sisteme inteligente pentru gestionarea consumului de electricitate.
De asemenea, proiectul a vizat: optimizarea spațiilor de lucru, a zonelor administrative, a zonelor de acces, recompartimentarea și refacerea finisajelor interioare, înlocuirea instalațiilor electrice, refacerea rețelei voce/date, a instalației de alimentare cu apă rece și de colectare a apelor reziduale și pluviale, a sistemului de supraveghere video, precum și a sistemului de semnalare a incendiilor.
8 milioane de lei, prin PNRR, pentru ISU Arad
În ceea ce privește sediul ISU Arad, instituția a primit o finanțare de peste 8 milioane de lei – prin PNRR – pentru modernizarea sediului situat pe strada Andrei Șaguna. Lucrările de modernizare ale sediului au început în luna martie a acestui an, fără ca personalul să fie mutat într-o altă clădire – așa cum s-a întâmplat în cazul IPJ Arad – și, conform declarațiilor șefului ISU Arad, colonelul Cristian Gârbău, acestea vor fi finalizate în luna decembrie. Mai exact, în prima jumătate a lunii.
Lucrările sunt în plină desfășurare la ISU Arad (foto: Ioana Costaș)
Cererea de finanțare pentru accesarea fondurilor necesare reabilitării sediului pompierilor a fost depusă în luna mai 2022, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, iar în luna decembrie 2022, a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul propus. Apoi au mai trecut cinci luni, iar în luna mai 2023 a fost achiziţionat Serviciul de elaborare a proiectului tehnic, ca mai apoi în luna iulie 2023 să fie recepţionat Proiectul tehnic aferent investiţiei, iar în luna septembrie 2023 să fie obținută autorizația de construire. Anul acesta, în luna ianuarie, au fost semnate contractele de execuție.
Lucrările de modernizare au vizat înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în clădire, cu tâmplărie termoizolantă cu performanță ridicată; înlocuirea tâmplăriei interioare (uși de acces și ferestre) către spațiile neîncălzite sau insuficient încălzite; izolarea termică a fațadei – parte opacă (termoizolarea pereților exteriori, inclusiv termoizolarea terasei); izolarea termică a planșeului peste subsol; izolarea termică a pereților care formează anvelopa clădirii ce delimitează spațiul încălzit de alte spații comune neîncălzite; modernizarea instalației de distribuire a agentului termic – încălzire și apă caldă consum, inclusiv zonarea și echilibrarea instalațiilor termice și izolarea conductelor din subsol în scopul reducerii pierderilor de căldură și masă; montarea sistemelor/ echipamentelor de climatizare cu ventiloconvectoare, a instalațiilor de ventilare mecanică cu recuperarea căldurii, a unei pompe de căldură de tip „aer-apă”.
La acestea se adaugă, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED; instalarea unor corpuri de iluminat cu senzori pentru mișcare/ prezență, acolo unde acestea se impun; montarea aparentă a unor prize modulare care să respecte principiul cablării structurate; montarea unor sisteme inteligente de contorizare, urmărire și înregistrare a consumurilor energetice, sisteme de management energetic integrat, precum sisteme de automatizare, control și/sau monitorizare, care vizează și fac posibilă economia de energie la nivelul sistemelor tehnice ale construcției; instalarea unor sisteme descentralizate de alimentare cu energie utilizând surse regenerabile de energie, precum instalații cu panouri solare fotovoltaice; repararea acoperișului tip terasă, repararea sistemului de colectare a apei meteorice de la nivelul terasei; refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenție.
Citește și: ISU Arad intră în valul renovării. Modernizarea sediului pompierilor va începe săptămâna viitoare
Comentariile portalului
Dacă este așa, înseamnă că aveți o problemă! Nu știți să vă vindeți marfa! Păcat!
Și totuși... In toate astea, deși s-a făcut justiție pe jumătate, tot politizăm situația. Dacă se fac controale nu e bine, dacă se (...)
Tare ași dori să văd o justificare REALĂ de la reprezentanții ANPC Arad despre ce au făcut. Ce au păzit până acuma???..(gândacii (...)