duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Reabilitarea sediului IPJ Arad va fi finalizată la termen. Ce spune ADR Vest despre zvonul pierderii finanțării europene

  de Ioana Costaș | 17 noiembrie 2023, 9:21 AM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

  0

  Toată atenția este îndreptată spre lucrările de reabilitare a clădirii de pe strada Vârful cu Dor, pe care Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad și SRI Arad o împart și în care își desfășoară activitatea. Totul după ce s-a tot vorbit despre faptul că lucrările sunt în întârziere, ba că doar etajele 4 și 3 ale clădirii ar fi finalizate sau că ADR Vest a încadrat reabilitarea ca „proiect nefinalizat”, astfel că s-ar pierde finanțarea europeană, ceea ce ar însemna că beneficiarul ar trebui să suporte cheltuielile rămase. Totul după data de 31 decembrie 2023, dată la care trebuie să fie gata lucrarea de reabilitare.

  În consecință, am contactat atât ADR Vest, cât și firma Construcții Erbașu S.A. – cea care efectuează lucrările de reabilitare a IPJ Arad, pentru a afla răspunsuri la toate incertitudinile de mai sus.

  Reprezentanții firmei Construcții Erbașu, prin directorul de marketing, a spus că „lucrarea este în grafic și va fi finalizată fără nicio problemă. Facem tot posibilul să terminăm la timp, vă asigurăm de asta. Atât timp cât sunt aspecte ce depind de noi și nu intervin factori externi sau lucruri care ne întârzie și care, bineînțeles, nu depind de noi”.

  Pe de altă parte, îngrijorarea că lucrările de reabilitare nu vor fi terminate la termen și se va pierde finanțarea europeană – iar beneficiarul va trebui să plătească din buzunarul propriu – a fost înlăturată după ce ADR Vest a întocmit o listă a proiectelor propuse spre etapizare în PR Vest 2021-2030, ceea ce înseamnă că IPJ Arad va avea posibilitatea de a întocmi un nou proiect accesând în acest fel o linie specială de finanțare pentru a duce lucrările de reabilitare la sfârșit, în cazul în care acestea nu vor fi finalizate la data de 31 decembrie 2023.

  Suma pe care IPJ Arad o va putea obține este de 7.842.508,26 lei.

  Văzută din exterior, clădirea IPJ Arad începe să aibă o altă „față”, o față modernă, în pas cu vremurile. Cel puțin asta am întrezărit la momentul vizitării – din exterior, bineînțeles – șantierului, printre schelele și plasele montate pentru efectuarea lucrărilor.

  Reabilitarea IPJ Arad, demarată greoi

  Reabilitarea IPJ Arad a demarat greoi. Anunțul de ofertare a fost depus de cinci ori, până când două firme au decis să liciteze lucrarea. Procedura nu a ajuns la final nici atunci. Și asta pentru că nu au fost îndeplinite cerinţele minime din caietul de sarcini de către niciunul dintre ofertanți. Astfel că s-a reluat procedura.

  Au mai trecut alte câteva luni, iar, într-un final, după doi ani, o societate comercială din București – în speță Construcții Erbașu S.A. – a câștigat licitația pentru reabilitarea și modernizarea clădirii, fiind semnat și contractul de proiectare și execuție pentru proiectul ”Lucrări de reabilitare termică și modernizare spații de lucru la I.P.J Arad și U.M.0556 Arad”. Semnarea a avut loc în 30 martie 2021, la sediul IPJ Arad.

  Abia în primăvara anului trecut, IPJ Arad a eliberat clădirea de pe strada Vârful cu Dor pentru ca aceasta să fie reabilitată. Termenul de execuție a lucrărilor este de 32 de luni, termen ce expiră la 31 decembrie 2023.

  IPJ Arad și SRI Arad au obținut 26 de milioane de lei (nerambursabili) din fondurile europene pentru a-și moderniza clădirea pe care o împart, proiect cu o valoare totală de aproape 36 de milioane de lei, acesta fiind unul dintre cele mai mari proiecte din Arad pentru care au fost obținute fonduri europene nerambursabile.

  Fondurile au fost accesate printr-un program european care sprijină autoritățile să eficientizeze energetic clădirile. După reabilitare, imobilul din strada Vârful cu Dor ar urma să aibă un consum energetic redus de patru ori. Lucrările vizează anveloparea fundației și a pereților exteriori, înlocuirea tâmplăriei interioare și exterioare, termoizolarea și înierbarea parțială a terasei.

  Totodată, vor fi schimbate instalațiile de încălzire a apei, sistemele de ventilare și climatizare și vor fi montate centrale fotovoltaice și panouri solare pentru prepararea apei calde. Vor mai fi înlocuite corpurile de iluminat actuale cu tehnologie LED și vor fi montate sisteme inteligente pentru gestionarea consumului de electricitate.

  De asemenea, proiectul vizează: optimizarea spațiilor de lucru, a zonelor administrative, a zonelor de acces, recompartimentarea și refacerea finisajelor interioare, înlocuirea instalațiilor electrice, refacerea rețelei voce/date, a instalației de alimentare cu apă rece și de colectare a apelor reziduale și pluviale, a sistemului de supraveghere video precum și a sistemului de semnalare a incendiilor.

  Citește și: Clădirile comune ale IPJ și SRI Arad primesc fonduri europene pentru modernizare și reabilitare termică

  ipj 5 ipj 4 ipj 2 ipj 1 ipj3

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.