miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    De la zborul cu motocicleta în Micălaca, la zborul pe valurile Oceanului Atlantic! Arădeanul Viorel „Para” Rotariu și-a dus o nouă pasiune până la capăt, devenind un practicant al surfingului

    Viorel Rotariu, mai cunoscut după porecla „Para”, este un om cu pasiuni la care alți nici nu visează. Născut în cartierul Aradul Nou, „Para” și-a pus destule ținte de atins, unele extreme, care i-au adus mai mereu epite de genul curajos sau neînfricat, iar din partea altora, e adevărat mai puțini la număr, cuvinte de genul nebun. Nebun, dar frumos!

    A fost, printre altele, pasionat de zborul cu… motocicleta. Și-a organizat o adevărată trambulină de sărituri în zona podului din Micălaca, ducându-și visul până la capăt, în ciuda numeroaselor oase rupte.

    para motocicleta

    Trecerea spre surfing s-a produs, probabil, fără șă își de-a seama, pe lacul de Ghioroc, unde alături de alți pasionați, a construit prima trambulină de slip-slide, ce a devenit un adevărat magnet pentru tot mai mulții vizitatori ai „litoralului vestului”.

    Trimis de valurile vieții pe meleaguri străine, ca mulți alți români a luat calea Spaniei și, mai nou, a Irlandei, unde și-a descoperit o nouă pasiune. Dar să îi dăm cuvântul lui „Para” nostru din Aradul Nou, care ne-a scris din Irlanda:

    Faza e că tot timpul am fost pasionat de lucrurile ieșite din zona de confort și de natură. De când eram mic mi-a plăcut foarte mult Mureșul și pădurea de lângă el. Toată vara eram pe Mureș și chiar dacă mama îmi interzicea, eu eram zilnic în apă și îl treceam de câteva ori înot.

    Am practicat peste zece ani motocross și motocrossul acrobatic, iar de vreo doi ani am început să mă îndrăgostesc de surfing. S-a întâmplat totul dintr-o greșeală, ca să spun așa, mă aflam în Spania pe vremea aia, eram în apă pe o saltea gonflabilă și mă bucuram de valurile proaspăt produse de o furtună. Au venit însă imediat salvamarii și m-au chemat afară din apă, zicându-mi că nu pot sta în apă pentru că e cod roșu. Am înțeles, însă am văzut pe apă o gramadă de surfiști și am întrebat de ce ei pot și salvamarii mi-au explicat că aceștia asta fac, sunt valuri, surfează și pot sta în apă. Văzând cum stau lucrurile, m-am dus repede la un magazin pentru surf din zonă și am cumpărat o placă… și așa a început totul.

    La început am luat-o ușor, dar recent surfingul s-a transformat într-o pasiune. E ceva care consider că te bucură la cel mai înalt nivel. Am studiat pericolele și tehnicile acestui sport mai puțin cunoscut, pe care am ajuns să îl practic aproape în fiecare zi, iar în weekend toată ziua.

    Valurile în Spania, în zona comunități Valenciană, nu sunt așa mari, dar sunt perfecte pentru începători. De un an de zile m-am mutat însă în Irlanda și am constatat că aici e o altă ligă: valurile sunt de toate mărimile, nivelul e mai ridicat. Dar aici ai nevoie de costum de neopren pentru că apa din Oceanul Atlantic e foarte rece. Aici am practicat surfing aproape în fiecare weekend, dar cel mai mult pe timpul pandemiei, când efectiv m-am izolat pe malul oceanului.

    În ocean, valurile sunt mai mari și mai periculoase, în special după o furtună ajung chiar la 10 – 15 metri. Dar acestea sunt pentru cei mai buni din lume, acolo unde pot să spun că și eu tind. Mă antrenez foarte mult și sper să ajung la un nivel cât mai înalt și să urc pe cele mai mari valuri.

    Până acum am fost pe post de surfer în multe locați, în Spania, în Comumitatea Valenciană, Murcia, Donostia – San Sebastian, în Franța, Portugalia, Irlanda și sper la anul să merg în Islanda și în multe alte locați, dar Islanda e în prim-plan, pentru peisajele de nedescris, de-a dreptul magice…

    În ceea ce privește sportul în sine, trebuie să calculezi și să studiezi tot. Cum circulă curenți, unde se sparg valurile, dacă se întâmplă acest lucru într-o zonă unde sunt pietre. Trebuie să ai o bază bună de antrenamente cardio, să fi un foarte bun înotător, să respecți oceanul, pentru că nu e de glumă, multă lume inconștientă de pericole a subestimat oceanul și le-a fost un lucru fatal. În unele locuri nu e nimeni, trebuie să ai grijă de tine, și chiar dacă e cineva că să ajungă la tine durează mult timp. Dar dacă nu forțezi lucrurile, încet-încet înveți și totul va fi bine. Surfingul poate fi practicat de absolut oricine. Sunt locuri pe plaje unde valurile sunt perfecte pentru începători și nu e apă adâncă.

    Eu acum mă antrenez foarte mult pentru a învinge un val care este în Mullaghmore, într-o zonă cam periculoasă, dar foarte interesantă. Pentru cei curioși de această lume, a surfingului, le promit că îi voi ține la curent pe pagina mea de facebook, care este Rotariu Para Viorel 657. Să auzim de bine, dragii mei arădeni!”.

    Ce este Surfingul?
    – un sport nautic originar din insulele Hawaii, care constă în plutirea sportivului pe crestele valurilor cu ajutorul unor scânduri speciale sau ambarcații asemănătoare unor canoe, pe care se stă în picioare.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.