vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  De ce avem o vară atipică, cu ploi şi vijelii

  de Special Arad | 25 iulie 2018, 10:51 AM | Naţional | Topic special

  0

  Veşti proaste pentru români de la meteorologi. Vremea se anunţă în continuare extrem de capricioasă, cu ploi abundente, grindină, furtuni cu fulgere şi risc de inundaţii majore în toată ţara. Meteorolgii au emis prognoza pe următoarele două săptămâni.

  Ploile şi furtunile au făcut prăpăd în toată ţara în ultimele zile, iar meteorologii nu au veşti bune. În continuare, vremea se anunţă capricioasă, cu ploi abundente în mai toate regiunile ţării, avertizează specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), care au emis luni prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni.

  O vară „atipică“

  Robert Manta, meteorolog în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a explicat, pentru „Adevărul“, care sunt cauzele vremii capricioase din această vară.

  „Adevărul“: Este această vară una atipică din punct de vedere meteorologic?

  Robert Manta: Este o vară foarte umedă, dar nu foarte departe de normalul termic. Într-adevăr, vremea este mai răcoroasă decât ar trebui. În mai mult de jumătate din zilele lunilor iunie şi iulie a plouat în cea mai mare parte a ţării. Au mai fost însă veri umede. Anul 2010 e cel mai bun exemplu.

  „Adevărul“: De ce aceste fenomene meteo extreme?

  Robert Manta: Mai degrabă atipice. Din fericire, nu am avut manifestări foarte violente decât izolat. Cauza este masa de aer rece care a staţionat în zona central-estică a Europei, în timp ce pe partea de vest a continentului şi în zona câmpiei ruse au persistat unele mase de aer mai cald. De altfel, este atic şi pentru aceste regiuni.

  Citeste continuarea pe adevarul.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.