joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Se impozitează sau nu darul de nuntă? Care sunt precizările ANAF

  de - | 3 iunie 2024, 6:51 PM | Naţional

  0

  Discuțiile privind taxarea darului de nuntă cu 70%, apărute în ultima perioadă în spațiul public, au determinat ANAF să facă o serie de precizări oficiale.

  Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile, a precizat ANAF, în urma informațiilor apărute în mass media și pe rețelele sociale cu privire la „impozitarea nunților”.

  ANAF a transmis: “În conformitate cu prevederile art. 61 din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, categoriile de venituri supuse impozitului pe venit sunt:

  a) venituri din activități independente, definite conform art. 67;

  b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite potrivit art.70;

  c) venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76;

  d) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;

  e) venituri din investiții, definite conform art. 91;

  f) venituri din pensii, definite conform art. 99;

  g) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;

  h) venituri din premii și din jocuri de noroc, definite conform art. 108;

  i) venituri din transferul proprietăților imobiliare, definite conform art. 111;

  j) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117.

  În cadrul fiecărei categorii de venituri, sunt prevăzute obligațiile declarative ale veniturilor impozabile. Astfel, cum este prevăzut la art. 64, cota de impozit de 10% se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie, făcând excepție cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul IV.

  Totodată, la art. 62 din același act normativ, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, în cazul cărora nu există obligația declarativă din partea contribuabilului. La lit. p) sunt prevăzute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur de investiții, primite cu titlu de moștenire ori donație. Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile.

  În concluzie, „sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării”.

  sursa: Adevărul

  Citește și: Locul 2 al concursului Miss Teen Universe, Carlota Pop, o tânără originară din Târnova, organizează Miss Teen România. Cum pot ajunge la Madrid tinerele din județ

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.