sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Dacă nu ești ca Mitică… Dacă ești comisar-șef de poliție iei doar „cu suspendare” și te pensionezi

  de - | 27 ianuarie 2022, 9:02 AM | Naţional

  0

  Poliţistul primea mită chiar în sediul Serviciul de Permise şi Înmatriculări. În total, procurorii anticorupţie au stabilit că acesta a luat bani, dar şi băutură, produse alimentare şi cosmetice de nu mai puţin de 16 ori în decurs de o lună şi jumătate. Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe Mitică Petcu, comisar-şef de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Galaţi, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată (16 fapte de luare de mită). Alte trei persoane care l-au mituit pe poliţist au primit pedepse între un an şi şase luni şi doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Hotărârea a fost pronunţată pe 17 ianuarie. ”În perioada ianuarie – martie 2020, inculpatul Petcu Mitică, în calitatea menţionată mai sus, ar fi primit, de la mai multe persoane, diferite sume de bani (cuprinse între 50 de lei şi 300 de lei) şi alte bunuri, care nu i se cuveneau, pentru programarea a candidaţilor la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, înmatricularea cu prioritate a unor autoturisme şi preschimbarea fără programare a permisului de conducere”, susţin procurorii. Parchetul a pus sub sechestru mai multe sume de bani ridicate de la comisarul şef Mitică Petcu.   Anterior, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu cinci persoane puse sub acuzare în acest dosar, în sarcina cărora s-a reţinut că i-au dat mită comisarului-şef de poliţie.

  În final, judecătorii au apreciat că faptele comise de poliţist nu sunt grave, deşi DNA a cerut ca acestuia să îi fie aplicată o pedeapsă orientată spre maximul special, care să fie executată efectiv. ”Curtea apreciază că pedeapsa de 3 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării, este în mod corespunzător individualizată şi este aptă să îşi atingă funcţia preventiv-educativă. Este adevărat că fapta comisă de inculpat prezintă o gravitate ridicată prin prisma numărului mare de acte materiale însă, în acelaşi timp, trebuie observat că bunurile primite de inculpat aveau o valoare relativ redusă, nu erau solicitate de inculpate, ci erau oferite din proprie iniţiativă de mituitori, iar în unele cazuri primirea lor chiar a fost refuzată de inculpat”, este motivarea Curţii de Apel Galaţi. După ce a fost descoperit, Mitică Petcu s-a pensionat.

  Citeste mai mult: adevărul.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.