sâmbãtã, 4 mai, 2024

Special Arad Logo

    Cum facem față caniculei. Sfaturi de la medici

    de Ioana Costaș | 18 iulie 2023, 10:35 AM | Sănătate | Știri Arad

    0

    Când este indicat să ieșim afară, ce trebuie să mâncăm, ce fel de îmbrăcăminte trebuie să purtăm și ce trebuie să facă zilnic, în perioada caniculară, pacienții cardiaci – ne spun medicii în rândurile de mai jos.

    Medicii spun că sistemul nostru cardiovascular trebuie să lucreze mai mult într-o zi fierbinte pentru a menține corpul rece. De fapt, pentru fiecare grad în care temperatura corpului crește, inima trebuie să pompeze încă zece bătăi pe minut. Toată lumea este expusă riscului la căldură extremă, însă temperaturile ridicate și umiditatea sunt deosebit de stresante pentru cei care au deja inima slăbită.

    Îmbrăcați-vă corect și purtați protecție solară

    „Evitați să vă aflați în aer liber în cele mai calde momente ale zilei, când soarele este cel mai puternic și temperaturile sunt cele mai ridicate, adică între orele 10:00-19:00. O arsură solară vă poate deshidrata, ridicând probleme serioase în ceea ce privește capacitatea corpului de a se răci. Dacă intenționați să fiți afară în timpul de vârf al zilei, asigurați-vă că aplicați protecție solară cu 30 de minute înainte de a pleca. Reaplicați la fiecare două ore. Îmbrăcați-vă corect. Purtați îmbrăcăminte largă, de culoare deschisă – pentru a ajuta la reflectarea căldurii – care este confecționată dintr-o țesătură ușoară, respirabilă, cum ar fi bumbacul. Adăugați pantofi bine ventilați, o pălărie cu boruri largi, ochelari de soare și protecție solară. Încercați să vă rezolvati problemele în cursul dimineții, între orele 06:00 – 09:00 sau seara între 20:00 și 22:00, în aceste ore, de asemenea, se poate face și mișcare. Ascultați-vă corpul. Dacă nu sunteți obișnuit cu exercițiile fizice regulate, aveți peste 50 de ani, aveți boli de inimă sau aveți întrebări despre sănătatea inimii, consultați medicul înainte de a participa la orice activități intense de vară în aer liber”, ne sfătuiesc medicii.

    Aceștia mai spun că trebuie să rămânem hidratați tot timpul dacă trebuie să ne deplasăm neapărat în orele cu căldură mare și să avem sticla de apa la noi. De asemenea, medicii recomandă evitarea băuturile cu cofeină sau alcoolice.

    „În acest timp, luați pauze regulate. Găsiți puțină umbră sau un loc răcoros, opriți-vă pentru câteva minute, hidratați-vă și începeți din nou. Consumati cel puțin 2.5 litri de apă pe zi. Evitați eforturile fizice în această perioadă pentru că pot grăbi deshidratarea, în special la vârstnici”, mai spun medicii.

    Pacienții cardiaci

    Despre pacienții cardiaci, medicii spun că aceștia trebuie să-și măsoare zilnic tensiunea, pulsul sau greutatea și să se „consulte cu medicul de familie sau specialist în privința unor medicamente care pot scădea tensiunea, deoarece în această perioadă riscul de hipotensiune este foarte mare și pot grabi deshidratarea”.

    „Dacă nu aveți acces la aer condiționat, aplicați comprese reci – un pachet de gheață sau o sticlă umplută cu apă cu gheață – în punctele pulsului – zonele în care venele sunt cele mai apropiate de suprafața pielii, inclusiv încheieturile mâinilor, gâtul, tâmplele și axile – vă pot ajuta să vă răcoriți. Mâncați alimente bogate în apă. Veți obține aproximativ 20 la sută din apă din alimentele pe care le consumați. O dietă cu vreme caldă, care pune accent pe supe reci, salate și fructe, poate atât să potolească foamea, cât și să ofere un plus de lichid. Căpșunile, pepenele verde, piersicile, castraveții, țelina, roșiile, ardeii și spanacul sunt toate fructele și legumele care conțin 90% sau mai multă apă”, îndeamnă medicii.

    Dacă aveți simptome precum dureri de cap, piele rece, umedă, amețeli, slăbiciune, greață și vărsături, urina închisă la culoare, înseamnă că ați făcut insolație.

    Medicii spun că dacă întâmpinați aceste simptome „mutați-vă într-un loc mai răcoros, opriți exercițiile și răcoriți-vă imediat folosind cârpe umede reci, comprese și ventilare. Poate fi necesar să solicitați asistență medicală”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.