joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri Româno-Chineze”, mai mult decât un Simpozion. Legătura dintre Arad și China, o tradiție care rezistă și pandemiei

    de Andreea Daniela B. | 4 noiembrie 2020, 2:06 PM | Cultură | Recomandările editorilor | Știri Arad

    2

    Astăzi a avut loc cea de a VI-a ediție a Simpozionului Internațional „Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri Româno-Chineze”, organizată de Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze. Aceasta s-a desfășurat în Sala Regele Ferdinand a Palatului Administrativ, iar invitați speciali au fost Gheorghe Stoian, prefectul județului Arad, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean, Călin Bibarț, primarul Aradului și Petru Antal, primarul orașului Pecica. 

    Evenimentul a fost coordonat de prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, președintele Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze și avea în centrul atenției cartea „China și România. Dialoguri între civilizații și schimburi culturale”, elaborată de către Ambasada Republicii Populare Chineze în România, iar printre autorii cărții se regăsește și jurnalistul Special Arad, Lajos Notaros, care a fost ales să citească scrisoarea venită din partea doamnei Ambasador a Republicii Populare Chineze, Jiang Yu.

    Autorii sunt tineri formatori de opinie din Arad care sunt profesori, medici, economiști, manageri, studenți, jurnaliști, scriitori. Aceștia sunt o varietate largă de profesioniști care au abordat problematica de astăzi din perspective diferite, ceea ce este un lucru extrem de important”, sublinia prof. univ. dr. Lizica Mihuţ la începutul evenimentului.

    lizica

    Gheorghe Stoian, prefectul județului Arad a luat cuvântul și a vorbit atât despre pandemie, cât și despre evenimentul în sine de care s-a arătat extrem de mândru și mulțumit.

    „Am început în luna februarie o luptă cruntă cu acest virus, SARS-CoV-2, care continuă și în ziua de astăzi pe baricadele spitalelor, Direcțiilor de Sănătate Publică, instituțiilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Instituțiilor centrale: Președinție, Guvern, Parlament. Cu ajutorul tehnologiilor moderne, omenirea reușește să asigure continuitate multor activități din sfera unor domenii de importanță deosebită, precum educația, cultura sau dialogul inter-cultural. Mă bucur că Simpozionul Internațional „Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze” se numără printre evenimentele pe care acest an, 2020, nu le-a anulat.
    Meritul întreg al organizării acestui eveniment este al inițiatorilor și aici aș dori să amintesc, în primul rând, eforturile doamnei profesor doctor Lizica Mihuț, domnia sa având o implicare permanentă și energică în strângerea legăturilor educative, culturale sau economice între societatea arădeană și societatea chineză, reprezentată de fiecare dată la cel mai înalt nivel prin Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România”.

    lizica5

    În continuare a vorbit și președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca. Acesta a reamintit celor prezenți că între Arad și China există o relație de colaborare care s-a întins pe mai mulți ani și mai multe proiecte. Această relație a început în anul 2015 când un jurnalist arădean a ajuns la China și încă de atunci există proiecte comune și sprijin reciproc. 

    „Doamna prof. univ. dr. Lizica Mihuţ este un artizan în domeniul strângerii legăturilor de colaborare și prietenie dintre România și China și în menținerea relațiilor culturale și de înfrățire pe care administrația locală le-a stabilit în decursul anilor. Evenimentul de astăzi este un mijloc de valorificare a potențialului cultural, economic, istoric, științific și administrativ. Administrația județeană are încheiate două contracte de colaborare cu China. Aradul a fost vizitat de numeroase delegații din China și a fost participant activ la evenimentele organizate în această țară. Consiliul Județean Arad și Guvernul provinciei Fujian vor semna un acord de înfrățire în data de 17 noiembrie, acesta fiind rezultatul muncii de cinci ani de zile și a plecat de la o deplasare de lucru a unui jurnalist arădean. În această perioadă am fost ajutați și am avut sprijin din partea ambasadoarei Jiang Yu și pentru acest lucru vreau să îi mulțumesc. Mai mult de atât, zilele trecute am primit o scrisoare de la doamna ambasador, prin care mă asigura că este dispusă să depună eforturi împreună cu noi pentru planificarea și implementarea cu bine a cooperărilor și schimburilor în domeniile economic și comercial, agricol, interuman, al turismului și educației, precum și de tineret, aducând noi vitalități și conotații în relațiile bilaterale. Această declarație nu este pur și simplu o politețe. Cunoscând-o pe Excelența Sa, m-am convins că angajamentele pe care și le asumă, în nume personal și în numele Ambasadei, sunt foi de drum, cu obiective clare”.

    Călin Bibarț, primarul Aradului a vorbit la rândul său despre relația dintre China și România, însă a făcut-o cu ajutorul unor proverbe. 

    „Un proverb chinezesc spune «Când ai zece pași de făcut, nouă pași sunt jumătatea drumului». Iată un proverb care se poate aplica foarte bine relațiilor care datează de multă vreme între China și România. Căci, dacă privim retrospectiv, cred că putem spune că jumătatea drumului este deja departe în urmă, iar relațiile noastre au căpătat de mult un aer de normalitate. A ne cunoaște mai bine reciproc este parte dintr-o relație care își arată deja beneficiile și care, sunt convins, va înflori și mai mult în viitor. La urma urmei, tot un proverb chinezesc spune că «o generație plantează copaci și alta se bucură de umbra lor»”.

    lizica4

    La final a venit rândul lui Petru Antal, primarul orașului Pecica. Acesta este președintele primului Club Pro-China și a discutat despre un proiect care ar putea să le ofere pecicanilor și nu numai locuri noi de muncă.

    „Ne-am adunat aici, cu toții, sub semnul prieteniei româno-chineze, al respectului reciproc și cu dorința de a afla mai multe despre bogata și complexa cultură și civilizație chineză. Simpozionul internațional la care participăm a devenit, de la an la an, din ce în ce mai cunoscut și mai apreciat, un eveniment intelectual de referință în calendarul cultural arădean.
    În calitate de președinte al primului Club Pro-China, mă bucur că nici vremurile complicate în care trăim nu au anulat evenimentul de astăzi și putem asculta lucrările unor arădeni apreciați, specialiști în diferite domenii. Administrația locală pe care o voi conduce și în următorii patru ani vede în colaborarea cu partea chineză un mare potențial și sperăm ca, odată cu revenirea lucrurilor la normalitate, să putem intensifica legăturile, cu ajutorul Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze.
    Un rezultat concret al activității noastre este colaborarea dintre o companie pecicană și parteneri din Shanghai, care lucrează împreună la un proiect cu potențial mare (scutere electrice), creând locuri noi de muncă”.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    1 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.