joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Culori muzicale tomnatice, pe culoarele clasice, contemporane și Dixieland Jazz, la „Toamna Muzicală Arădeană”

  de Tomck@t | 10 noiembrie 2022, 11:59 AM | Cultură | Muzică | Recomandările editorilor

  0

  Festivalul Internațional „Toamna Muzicală Arădeană” revine cu o nouă ediție în ultimele săptămâni de noiembrie (17-24 noiembrie 2022), cu invitații speciali Christopher Petrie (Marea Britanie), Gabriel Croitoru, Eduard Antal, Teo Milea, Wolfgang Duo, Old Dixieland Band, Radu Popa, Cadmiel Boțac și programe muzicale diverse, atrăgătoare și deosebit de convingătoare, ca să vă desprindeți de cotidian și să acceptați invitația Filarmonicii Arad.

  „Toamna Muzicală Arădeană” va începe joia viitoare, 17 noiembrie, la ora 19:00, cu un concert vocal simfonic în sala Palatului Cultural, alături de senzaționalul violonist Gabriel Croitoru și dirijorul britanic Christopher Petrie.

  1340X880

  Filarmonica Arad propune arădenilor o deschidere cu Beethoven și Brahms, o reluare după foarte mulți ani a Concertului pentru vioară și orchestră op.61, o partitură de dimensiuni neobișnuite, gândită instinctiv în paragrafele extinse ale structurii simfonice, precum și a unor titluri mari brahmsiene: Schicksalslied (Cântecul destinului), op. 54, o capodoperă născută din pasiunea pentru minunatul poem al lui Friedrich Hölderlin și Variațiunile pe o temă de Haydn, op.54, cele care îi deschid compozitorului perspectivele lumii orchestrale, formulată acum, la început de drum, în termeni neoclasici. Un program entuziasmant, al ambelor ansambluri ale casei – orchestra simfonică și corul academic (dirijor Robert Daniel Rădoiaș), o seară care ne îndeamnă să nu uităm să îl onorăm pe Johannes Brahms, la 125 de ani de la dispariția sa.

  Biletele la acest concert se găsesc la casieria Filarmonicii sau online, pe bilete.ro.

  Prețul biletelor se împarte în trei categorii, precum la toate concertele începând cu stagiunea curentă și anume în Categoria I (la balconul central și la parter) – 30 lei, Categoria II (balcoanele din stânga și dreapta și parter) – 26 lei și Categoria III (balcoanele din stânga și dreapta și parter) – 22 lei. Momentan sunt locuri libere în toate categoriile la primul concert al Festivalului „Toamna Muzicală Arădeană”.

  Prețul biletelor este aceeași, de altfel, pentru fiecare seară de concert în parte.

  Vineri, 18 noiembrie, ora 19:00, se anunță o splendidă seară de orgă, alături de organistul titular al Catedralei Romano-Catolice „Sfântul Iosif” din București, Eduard Antal.

  1340x880 1

  Din program nu va lipsi Johann Sebastian Bach, Toccata, Adagio și Fuga în do major, BWV 564, dar nici splendida muzică victoriană a lui Alfred Hollins, în care regăsim partiturile marilor organiști francezi Charles Marie Widor, Louis James Alfred Lefébure – Wély sau Léon Boëllmann, urmate de un rafinat și discret ópus italian, semnat Enrico Bossi, dar și o transcripție a unui celebru număr orchestral, inspirat din aceeași lume romantică a secolului al XIX-lea, Siciliana de Gabriel Fauré.

  Biletele se găsesc tot la casieria Filarmonicii sau online, pe bilete.ro. Sunt încă locuri libere în toate categoriile.

  Categoric cea mai așteptată seară din această ediție a Festivalului Internațional „Toamna Muzicală Arădeană” este cea de sâmbătă, 19 noiembrie (ora 19:00, în Sala Palatului Cultural), recitalul de pian „Culori de toamnă” al lui Teo Milea, alături Ionuț Cădariu la flaut, având în vedere că are cele mai multe bilete vândute deja.

  Bilete pentru balconul central și câteva locuri din Categoria I, precum și pentru balconul din dreapta sunt deja SOLD OUT, pe balconul din stânga mai sunt – în momentul de față – doar 11 locuri disponibile, dar au mai rămas destule locuri libere la parter, conform bilete.ro.

  1340x880 2

  „Haideți să ne imaginăm că fiecare notă muzicală este o frunză de toamnă, anotimp în care avem cel mai frumos colorit vizual de-a lungul anului. Fiecare piesă înglobează o paletă infinită de nuanțe calde, care ne hrănesc sufletul și ne cuprind cu stare de bucurie auzul. Vă invit să pictăm împreună cel mai frumos tablou al acestui anotimp și să ne lăsăm purtați de muzică, precum o frunză în adierea unui apus superb de toamnă”, spune Teo Milea.

  Duminică, 20 noiembrie, de la ora 19:00, Filarmonica Arad ne invită la o mini-colecție de capodopere pentru violoncel și pian, în interpretarea violoncelistului Octavian Lup și a pianistului Ovidiu Lup (Wolfgang Duo).

  1340x880 3

  O temă melodică simplă, aceea a duetului între Pamina și Papageno, din opera Flatul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart este generatoarea unui lanț de variațiuni, care au făcut carieră în lumea consumatorilor de cameral, odată cu lansarea lor sub forma unei partituri semnată de Ludwig van Beethoven și apărută în anul 1801, la Viena.

  Un autograf ingenios și elegant, în care genialul compozitor combină virtuțile gemene ale iscusinței contrapunctice și ale varietății textuale și care imprimă senzaționalului recital de violoncel și pian al serii de 20 noiembrie, o notă de distincție și unicitate.

  O seară cu muzicieni fantastici, violoncelistul Octavian Lup și pianistul Ovidiu Lup, o seară sub semnul marilor performanțe și a generozității sonore: Schumann, în cea mai romantică formă a sa (Adagio și Allegro), Liszt, în verva sa ludică din Fantezia și fuga pe tema Bach, Rahmaninov, liric și nostalgic în inegalabila sa Vocaliză, Debussy, sarcastic și totodată poetic în muzica sonatei sale pentru violoncel și pian. „O seară alături de Wolfgang Duo, unică, irepetabilă!”, anunță Filarmonica Arad.

  Bilete pot fi achiziționate la casieria Filarmonicii sau online, pe bilete.ro, tot la 22, 26 sau 30 lei, în funcție de locul ales în sală.

  Seara de marți, 22 noiembrie (de la ora 19:00), se anunță a fi de o intensă exuberanță, cu Old Dixieland Band din Timișoara, sub genericul „Happy Dixieland!”. SUA, statul Louisiana, orașul New Orleans – iată „epicentrul” unui cutremur binefăcător, pornit la începutul secolului XX; jazzul tradițional, zis Dixieland. Acolo, mixtura culturilor conviețuitoare – engleză, franceză, africană, creolă, hispanică – a dezvoltat cu o exuberanță nestăvilită surse muzicale definitorii ale Americii de Nord: gospel, ragtime, blues. Este greu de imaginat o muzică mai optimistă, mai tonică, mai empatică.

  1340x880 4

  În program se anunță titluri precum „When the Saints”, „A Hot Time in the Old Town Tonight”, „Tin Roof Blues”, „Wild Cat Blues”, „Swanee River”, „Tiger Rag”, „Sweet Georgia Brown”, „Ballin’ the Jack”, „China Boy” și nu numai!

  Bilete, la casieria Filarmonicii sau online, aici.

  Finalul acestei ediții a Festivalului „Toamna Muzicală Arădeană” va fi o seară simfonică emblematică, cu Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian de Piotr Ilici Ceaikovski și Șeherezada de Nikolai Rimski-Korsakov, alături de dirijorul Radu Popa și pianistul Cadmiel Boțac.

  1340x880 5

  Un spectacol pianistic, dar și de acompaniament orchestral, care confirmă instinctele teatrale ale genialului compozitor, dar și o virtuozitate compozițională, care justifică ecoul extraordinar al celui mai popular concert pentru pian al literaturii ruse. Concertul va fi completat cu fantasticele tablouri ale Șeherezadei, basmul oriental transpus de Rimski-Korsakov în partitura sa cu efecte de caleidoscop. „Un final care ne seduce, ne emoționează, ne împlinește…”, anunță Filarmonica Arad.

  Biletele la concertul din 24 noiembrie (ora 19:00, în Sala Palatului Cultural) se găsesc tot la casierie sau pe bilete.ro. De asemenea, la 22, 26 sau 30 lei.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.