vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Csiky Gergely, omagiat pe plaiurile natale

    de Special Arad | 6 iulie 2017, 12:46 PM | Cultură

    0

    Biblioteca orășenească Pâncota s-a dovedit o gazdă excelentă a unui nou eveniment din cadrul proiectului Galeria Scriitorilor Arădeni, cel omagiat de această dată fiind îndrăgitul dramaturg maghiar Csiky Gergely.

    Personalitate de referință a literaturii maghiare și central europene din a doua jumătate a secolului 19, Csiky Gergely s-a remarcat și prin eseurile despre teatru sau traducerile din Sofocle, Pindar, Euripide, Plaut, Jean Racine, Hippolyte Taine și Eugene Scribe.

    Momente de referință din viața și opera scriitorului au fost evocate de profesorul Gulyas Ladislau, președinte al Asociației Csiky Gergely Arad, acesta fiind punctul de pornire al unei discuții interactive, cu subiecte cum ar fi: multiculturalitate, relațiile intereconfesionale și interetnice model din această zonă, necesitatea reînființării Muzeului orășenesc Pâncota, ridicarea unui bust a lui Csiky Gergely, evocarea personalităților orașului și ale zonei prin întâlniri lunare, finalizarea monografiei orașului și nu în ultimul rând revenirea Străzii Văii la vechiul său nume, adică… Csiky Gergely.

    Au fost prezenți la eveniment, Cristina Duma – manager interimar al Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol”, Doru Sinaci – director al Centrului Cultural Județean Arad, Farago Peter – deputat, președinte al Filialei Arad a UDMR, Dan Ștefan Pocrișer – primar al Orașului Pâncota, iubitori ai literaturii, oameni de cultură, cadre didactice. Acestora fiindu-le oferită și o expoziție de carte, cuprinzând volume de Csiky Gergely, din fondul documentar al Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol”, realizată de bibliotecara Claudia Afene. O expoziție ce se va afla în incinta bibliotecii pâncotane pe întreaga durată a lunii iulie.

    „Mă bucur că acest eveniment s-a transformat într-o adevărată dezbatere despre necesitatea relansării pe plan cultural a orașului Pâncota. Vorbind aici de viitoare manifestări, de reînființarea muzeului orășenesc, de finalizarea monografiei, de ridicarea unor busturi ale personalităților orașului. Este exact obiectivul principal al proiectului nostru, redescoperirea unor valori culturale: literare, artistice, istorice ale comunității, readucerea lor în spațiul public. A fost o întâlnire „vie”, în care s-au lansat idei, proiecte, a fost o plăcere să vezi că există oameni desosebit de atașați de ceea ce înseamnă Pâncota, de reperele ei culturale, nu puține, care merită puse în valoare” a concluzionat Cristina Duma, manager interimar al Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.