duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Criminal la 17 ani. A executat zece din cei 15 ani de închisoare la Penitenciarul Arad, iar acum a fost eliberat anticipat

  de Ioana Costaș | 19 mai 2023, 8:01 AM | Știri Arad | Topic special

  1

  Un deținut încarcerat la Penitenciarul Arad pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat, fiind condamnat la 15 ani de închisoare, se pregătește să fie eliberat anticipat, după executarea a zece ani din pedeapsă.

  Crima pentru care a fost trimis în judecată tânărul, în vârstă de 17 ani la data comiterii acesteia, a avut loc în anul 2013, în orașul Hațeg și a fost comisă împreună cu un bărbat în vârstă de 28 de ani, la acea dată.

  În noaptea de 5 spre 6 decembrie 2013, cei doi au ucis un tânăr de 28 de ani şi pe bunica acestuia, în vârstă de 79 de ani, iar apoi au incendiat camera în care se aflau cadavrele, pentru a-și ascunde urmele. Victimele au fost găsite decedate, iar inițial s-a crezut că acestea au murit ca urmare a intoxicaţiei cu monoxid de carbon. Anchetatorii au găsit însă urme de violență pe trupurile celor două victime, fiind lansată astfel ipoteza unei crime.

  „Pe fondul consumului de alcool şi al unui conflict spontan, declanşat în locuinţa din Haţeg a victimei de 28 ani, între acesta şi inculpatul minor, cel din urmă a aplicat mai multe lovituri cu cuţitul victimei, iar la intervenţia bunicii victimei, în vârstă de 79 ani, inculpaţii au agresat-o şi pe acesta, aplicându-i lovituri cu picioarele în zona feţei şi a corpului. Apoi au incendiat obiecte din încăpere şi au părăsit locuinţa, abandonând cele două victime. Urmare gravităţii leziunilor produse ambele victime au decedat”, a declarat la acea dată, Mirela Negruţiu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

  Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe minor la 15 ani de închisoare pentru omor calificat, în timp ce celălalt criminal, în vârstă de 28 de ani, a fost condamnat la detenție pe viață.

  La 18 ani a ajuns la Penitenciarul Arad

  Tânărul a împlinit vârsta de 18 până la pronunțarea sentinței, iar apoi a fost încarcerat la Penitenciarul Arad. În perioada petrecută în detenție, tânărul a avut un comportament exemplar, primind și numeroase recompense în acest sens. Acesta a încercat să se elibereze încă din anul 2021, când a făcut primele demersuri către Comisia de eliberare din cadrul penitenciarului.

  În fapt, hotărârea de eliberare a acestuia a venit ca urmare a propunerii efectuate de Comisia de liberare anticipată din cadrul Penitenciarului Arad. Propunerea comisiei a ajuns la Tribunalul Arad, care a dispus admiterea acesteia. Decizia nu este însă definitivă, ea poate fi contestată, iar până atunci, tânărul rămâne închis. Potrivit portal.just.ro, instanța arădeană a decis următoarele: „Admite propunerea formulată de Comisia pentru liberare anticipată din cadrul Penitenciarului Arad şi în consecinţă: Dispune liberarea anticipată a persoanei internate M.I.E. din executarea măsurii educative a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de 15 ani aplicată prin sentinţa penală 23.07.2014 a Tribunalului Hunedoara, în privinţa căreia s-a dispus continuarea măsurii educative într-un penitenciar prin sentinţa penală din 26.09.2016 a Tribunalului Dolj”.

  Tribunalul Arad a impus persoanei eliberate respectarea următoarelor obligaţii: „Să se prezinte la Serviciul de probaţiune Hunedoara, la datele fixate de acesta; să nu depăşească, fără acordul Serviciului de probaţiune Hunedoara, limita teritorială a României; să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală. Atrage atenţia persoanei internate asupra dispoziţiilor art. 125 alin.6 Cod penal, privind nerespectarea cu rea credinţă a obligaţiilor impuse. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare”.

   

  Citește și: Mai multe persoane, unele condamnate pentru trafic de minori, încarcerate în Penitenciarul Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.