sâmbãtã, 25 mai, 2024

Special Arad Logo

  Cine este Crenguța Leaua, avocata care s-a ocupat de procesul Roșia Montană, câștigat de România

  de - | 9 martie 2024, 12:22 PM | Naţional

  3

  (foto: lexology.com)

  România a câștigat vineri, 8 martie, la Washington, procesul în dosarul Roșia Montană. Statul român nu va plăti nicio despăgubire, România urmând să recupereze de la Gabriel Resources peste 1,4 milioane dolari cheltuieli de judecată.

  România a fost reprezentată în acest proces de Casa de avocatură românească Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP și de firma elvețiană LALIVE SA.

  Lidera echipei de avocați care a câștigat pentru România procesul de miliarde cu Gabriel Resources este prof.univ. dr. Crenguța Leaua, o avocată cu o carieră excepțională, specializată în arbitraj internațional.

  Crenguța Leaua a absolvit trei facultăţi: la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (1996), Universitatea Ecologică Bucureşti (1994) şi Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (1997). Este avocat din 1996, iar în 2008 a obţinut doctoratul în drept la Universitatea din Bucureşti.

  Crenguța Leaua fost vicepreședinte al Curții Internaționale de Arbitraj – ICC Paris (2015- 2018), membră a Curții (2012-2015) și este în continuare membră a Comisiei de Arbitraj a ICC. A fost vicepreședinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României (2008-2012).

  Avocata Crenguţa Leaua are experienţă impresionantă în arbitraje internaţionale, până acum câştigând împreună cu LALIVE nu mai puțin de cinci procese foarte importante de arbitraj pentru România la Curţile de Arbitraj Internaţionale, în valoare totală de peste trei miliarde de dolari. Aceste procese au fost: dosarul Rompetrol de la ICSID – cu un litigiu de 139 milioane dolari; dosarul Awdi de la ICSID (litigiu de 447 milioane euro); dosarul Micula 2, (litigiu de 2 miliarde de euro); dosarul acţiunii în anulare Micula 2 de la ICSID și dosarul Fin.CO.Ge.Ro. de la Curtea de Arbitraj de la Londra, cu un litigiu de 362 milioane de dolari.

  sursa: Adevărul

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.