sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Covid-19 la Arad: ultimul deces a fost acum 10 zile, iar din totalul celor 10.000 de teste, 7% au ieșit pozitiv

  de Special Arad | 19 mai 2020, 7:17 PM | Coronavirus | Sănătate | Știri Arad

  0

  Consiliul Județean Arad a organizat astăzi conferința de presă săptămânală pentru actualizarea informațiilor despre evoluția Covid-19. Au participat președintele Iustin Cionca, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Gheorghe Domșa și managerul interimar al Spitalului Județean, Florina Ionescu.

  Președintele Consiliului Județean Arad a prezentat câteva cifre care demonstrează implicarea administrativă și medicală pentru gestionarea crizei, în județul nostru. „Aș dori să vă prezint câteva cifre, care demonstrează eficiența acțiunii medicale și administrative în Arad, în timpul acestei pandemii. Încep cu o veste bună, de ultimă oră: conform raportării Direcției de Sănătate Publică, alaltăieri, în județul Arad, nu a fost diagnosticat pozitiv niciun arădean! Numărul celor spitalizați a ajuns, astăzi, la 25. Asta înseamnă că avem 3,8% cazuri active din totalul îmbolnăvirilor, la nivelul județului Arad. În ce privește testările, urmează să ajungem, în aceste zile, la 10.000 de teste realizate în județul Arad. Testăm cu trei aparate, unul la Direcția de Sănătate Publică și două la Spitalul Județean. Statistic, 7% dintre arădenii testați au fost depistați cu Coronavirus.

  O veste foarte bună este că rata vindecării în județul Arad este 84,04%, iar la nivel național 58%. În total, 702 arădeni au fost infectați cu Coronavirus, dintre aceștia 592 s-au vindecat în sistemul medical arădean, iar 10 la Spitalul „Victor Babeș” de la Timișoara. Pe cei 10 nu i-am pus la socoteală în statistica referitoare la rata vindecărilor în Arad. Suntem pe locul 3, la nivel național, în clasamentul vindecărilor.

  Ultimul deces survenit la Arad a fost în data de 9 mai, o pacientă în vârstă de 99 de ani. Numărul total al decedaților în județul Arad este 75. Rata deceselor la nivelul județului Arad este de 10%. Aproape două treimi dintre cei decedați în județul Arad sunt bărbați. Înregistrăm o evoluție categorică înspre bine. După două luni de luptă cu această pandemie în Arad, este prima zi (de la sfârșitul lunii martie) când niciun arădean nu este diagnosticat cu Covid-19! Totuși, deși ne bucură foarte mult acest indicator, vă îndemn pe toți să păstrați măsurile de prevenire, să fiți responsabili, să respectați distanțarea socială. Suntem într-o evoluție pozitivă, ne echilibrăm, dar echilibrul este încă foarte fragil! Vreau să dau, în continuare, un mesaj de încredere în actul medical și în actul administrativ. Felicit toate cadrele medicale care au muncit intens în această perioadă, pentru limitarea efectelor pandemiei în județul nostru. De asemenea, aș dori să le mulțumesc colegilor din administrația locală, care au muncit mult și au alocat resursele necesare spitalului, pentru lupta cu această boală. Se știe, mi-am asumat să fiu în prima linie, chiar dacă asta a însemnat că am cumulat și toate nemulțumirile. Dar locul meu era acolo și este acolo în continuare, în prima linie, să mișcăm lucrurile, să le facem să funcționeze așa cum trebuie! Le mulțumesc din nou și voluntarilor care s-au implicat alături de noi! 23.000 de arădeni au beneficiat de donații și de sprijin, în ultimele două luni și jumătate, prin Rețeaua Solidarității coordonată de vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Sergiu Bîlcea! În ședința de astăzi a Consiliului Județean Arad am transferat Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad 25 de aparate de purificat și patru injectomate cu tempomat, pe care Consiliul Județean le-am cumpărat printr-un proiect european transfrontalier România-Ungaria, de prevenire și monitorizare a bolilor infecțioase”, a declarat Iustin Cionca.

  Managerul interimar al Spitalului Județean, Florina Ionescu, aflat la prima întâlnire cu mass-media, a mulțumit public personalului medical, dar și personalului TESA din spital, serviciului resurse umane, colegilor din serviciul achiziții, aprovizionare, financiar, dar și celor care au gestionat situația donațiilor. Aceasta a apreciat eforturile depuse de comunitatea locală, prin grija și ajutorul căreia s-a primit ca donație suma de aproape 2,5 milioane de lei. „Am primit din donații suma de aproximativ 2,5 milioane de lei, care constituie aparatură medicală, echipamente de protecție pentru personalul medical sau chiar bani care au fost virați spitalului”, a declarat Florina Ionescu. Aceasta a subliniat că Spitalul a luat decizia de a testa, la cerere, în conformitate cu prevederile legii sănătății, persoane pentru a depista infectarea cu Virusul Covid-19, până în prezent fiind înregistrate 20 de cereri din partea unor persoane fizice.   

  Gheorghe Domșa, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, a precizat, la rândul său: „Mă adresez tuturor arădenilor dar în primul rând celor care suferă de anumite afecțiuni, mai ales cronice, care au așteptat să se redeschidă ambulatoriul Spitalului Județean. Starea de alertă înseamnă păstrarea triajului, a secțiilor tampon și a secțiilor COVID. Pe baza informațiilor pozitive venite în ultimele zile, va fi o reașezare a secțiilor destinate COVID. Astfel, la spitalul TBC din Grădiște vor funcționa secțiile Pneumologie și Ftiziologie, plus Infecțioase și va funcționa inclusiv un ATI, care va deservi aceste secții. La Spitalul Municipal vom restrânge activitatea necesară pentru COVID. De ieri am deschis ambulatoriile, se vor face programări telefonice, nu doar pe zile, ci și pe intervale orare, astfel încât să evităm aglomerațiile. Pacienții vor intra printr-o zonă de triaj, vor completa un chestionar și vor fi îndrumați spre cabinetele unde au programare sau bilet de trimitere. Trebuie să fim în continuare atenți, pentru  ca, în urma relaxării condițiilor, să evităm un nou val de îmbolnăviri. În altă ordine de idei, vineri a fost tratat cu plasmă primul pacient, plasmă recoltată prin plasmafereză, iar tratamentul a dat rezultate starea pacientului îmbunătățindu-se”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.