vineri, 8 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  ExclusivA luat o țeapă de 3 milioane de euro de la CJ Arad, de a intrat în insolvență… Georgică Cornu: „Ioțcu e un vagabond!”

  de Alin Olteanu | 27 aprilie 2015, 6:15 AM | Investigaţii | Recomandările editorilor

  1

  12.658.597, 8 lei. Aceasta este suma pe cât de uriașă, pe atât de exactă pe care, conform a două decizii consecutiv-juridice pronunțate de două instanțe de Contencios Administrativ și Fiscal  – Tribunalul Arad și Curtea de Apel Timișoara -, Consiliul Județean Arad trebuie să o plătească omului de afaceri Georgică Cornu. Banii respectivi reprezintă „contravaloarea lucrărilor executate în baza Contractului de lucrări nr. 14573/08.11.2010 și a facturilor fiscale nr. 20579/11.05.2012, nr. 20580/11.05.2012, nr. 20582/22.05.2012 și nr. 20583/30.05.2012” – conform hotărârilor judecătorești eliberate până la această oră. 

  Georgică Cornu o să vadă banii ăștia, probabil, după ce fostul său partener de afaceri, Nicolae Ioțcu, o să fie luat de mascați…

  și asta din inerentul și clasicul motiv revelatoriu că „Ioțcu e un vagabond”… așa cum, la finalul unei discuții purtată în biroul său din Timișoara, fostul „rege bănățean al asfaltului” a concluzionat în fața și în asentimentul jurnaliștilor de la Special Arad – repetând, cu siguranță, o propoziție cu valențe de proverb care circulă în lumea plină de secrete și de bani „fără miros” a oamenilor din cercurile puterii. Un vagabond care „a distrus firme”, care „a făcut milioane din banii statului”… un vagabond care nici măcar după ce ai bătut palma cu el, dându-i „ce și cât a cerut”, nu se ține de cuvânt… „unul care nu își plătește lucrările contractate”… își schimbă partenerii precum prostituatele clienții pe care i-a prostit că-i „iubește”… cum l-a schimbat, de exemplu, pe Cornu cu Caraiman (cei doi au fost, până nu demult, asociați – n.red.)… și cum o să-l schimbe pe Caraiman cu altcineva, îndată ce-l prinde că se-ntoarce cu spatele.

  În Dosarul nr.678/108/2013, pârâtul este Județul Arad prin Consiliul Județean Arad, iar reclamantul este SC CONFORT SA

  prin administratorul judiciar SC Expert SPRL – având ca obiect contract administrativ -, dar pe scurt și pe limba tuturor (că discutăm cu omul de rând aici, de la care, de fapt, sunt furați banii ăștia de-i îmbogățesc pe de-alde ăștia…), Georgică Cornu, văzând că Nicolae Ioțcu nicicum… nici după „n” somații, dueluri cu public și cine știe câte telefoane sparte… nu-i dă bani justificați de toate actele lui pește prăjit, se adresează înstanței de judecată. La judecată, Cornu îl câștigă – era și culmea să nu!… – și în prima, și în a doua Instanță. Numai că avocații lui Ioțcu – sau „colegii de partid” – găsesc o chichiță („cererea de chemare în judecată a fost introdusă înainte de intrarea în vigoare a Noului Cod Penal” – prin urmare CJA ar mai avea dreptul la o cale de atac… sau sentința trebuie modificată… sau a murit poștașul… ceva de genul… cunoscătorii știu:) și… iată-ne în fața unui nou proces: alți ani, alți bani, altă distracție.
  Cum 3 milioane de Euro pot băga pe oricine în insolvență… faliment… te pot aduce la sapă de lemn indiferent cât de tare pe piață ar fi, înțelegem miza conflictului. Georgică Cornu, patron al grupului de societăți IZOMETAL-MAGELLAN-CONFORT S.A. între altele, a avut în spate sute de angajați, mii de oameni care au depins de acei bani, acei bani sunt veniturile lor etc… ca să nu omitem latura socială a problemei.

  Distracția cea mai tare pentru noi,

  cei care urmărim detașat, dar curioși din punct de vedere artistic, cinematografic, literar și, nu în ultimul rând, jurnalistic, această narațiune penală cu Ioțcu pe post de sămădău este, însă, alta: Lucian Caraiman este acum noul stăpân al lui Ioțcu, noul „master of puppets”, noul Cornu… și laptele lui Ioțcu.  „Face din el troacă de porci, vorbește cu el ca și cu negri de pe plantație, spală pe jos cu el, n-are curaj să iasă din Cuvântul lui Caraiman!” – ne-a relevat omul a cărui invitație la discuție am acceptat-o bucuroși, și doar pentru a ne confirma face-to-face că în urmă cu o săptămână chiar a semnat scrisoarea-deschisă adresată președintelui CJA. Și asta din „simplul și marele motiv” că Lucian Caraiman este acum noul acționar majoritar la anumite firme… și nu numai… iar Ioțcu vrea FIRME, bă, tată… și nu numai.
  Vom scrie în numerele viitoare despre imensele sume care se rulează pe relația Ioțcu – Caraiman și alte nume surpriză. Inocenții vor leșina, cunoscătorii vor fremăta, tovarășii de faptă se vor ascunde.
  Dar până atunci să luăm, puțin, „la purecat” numita speță 12.658.597, 8 lei.

   „Pentru a pronunța această sentință, prima instanță a reținut următoarele:

  La data de 03.06.2010, conform adresei nr. 101.383, pârâtul în calitate de Angajator a acceptat oferta depusă de reclamantă la licitația organizată pentru atribuirea contractului de achiziție publică de lucrări.
  Astfel, la data de 08.11.2010 s-a încheiat contractul nr.14.573 privind Construcția stațiilor de transfer, a stațiilor de sortare și compostare, închiderea și reabilitarea depozitelor municipale neconforme și închiderea depozitelor necontrolate de deșeuri din zonele rurale în județul Arad între pârâtul Consiliul Județean Arad în calitate de achiztor numit „Angajator sau Beneficiar” și reclamanta Asocierea S.C. CONFORT S.A. și VEL SERVICE S.A. reprezentată de SC Confort S.A., în calitate de executant numit și „Contractant sau Contractor”.
  S-a reținut că prețul inițial al contractului a fost stabilit la suma de 57.455.117, 08 lei (…) prețul acceptat al contractului(după reducerea unei componente – 11 – reprezentând suma de 2.428.579, 33 lei – n.n.) – inclusiv taxele vamale sau alte taxte exclusiv TVA: 55.026.537 lei.
  Discutăm inclusiv despre lucrări de îmbunătățiri de terenuri pentru Stațiile de compostare și transfer în municipiul Arad și în localitățile Bârzava, Sebiș, Chișineu Criș, Pâncota, Pecica, Curtici, Ineu…

  Sentința, pronunțată de trei judecători, este motivată pe larg în 18 pagini –

  nu-i vom încărca pe cititorii care au și altă treabă în afara lecturii dosarelor de contencios – pentru celilalți, oferim mai multe acte în galeria foto pe care o vom uploada la capătul articolului, inclusiv corespondența purtată între Confort SA și CJA.
  În traducere liberă – dar pe cât de uman-exactă posibil: s-a întâmplat ca la fiecare acest tip de achiziție publică. Lucrările au costat mai mult decât suma inițială, întrucât s-au impus și altele, netrecute în proiectul inițial… Acestea au fost, desigur, cunoscute dinainte de arhitect – dar au fost ascunse licitatorilor.  Aproape sigur – nu și lui Ioțcu, care, știind suma reală cu care se poate executa întreaga lucrare… diferența fiind imensă (ghici! 12.658.597, 8 lei!:), în această marjă rezultată din diferența „cât costă în total minus cât costă la semnătură” (40% – conform surselor noastre) încadrându-se șpaga lui, profitul firmei, „mijloace mass-media” și alte cheltuieli neprevăzute.

  Cert e că Georgică Cornu are motive cât se poate de întemeiate să-l facă pe Ioțcu vagabond și să-i cânte „tic… tac” în scrisori deschise

  Nu se fac de astea… nici între rechini nu se fac… sau mai ales între rechini nu se fac!… Ioțcu dovedește, cu această speță, că e un rechin de joasă speță. Dă țepe celor cu care a bătut palma odată, procedează rural-băsescian, imitându-i tâmpește pe cei care l-au inițiat în tainele șpăgii cu lipsă de fair-play și de talent.
  De aici credem că o să i se și tragă…

  În cele două facsimile de mai jos… Scrisoarea deschisă adresată de Georgică Cornu președintelui Nicolae Ioțcu, în urmă cu o săptămână:

  Image (4178) 

  Image (4179) (1)

  Autori: Alin Olteanu, Lucian Valeriu

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.