sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Copilul tău refuză să mănânce? Află ce este ARFID și ce trebuie să faci

  de Andrada Bobiș | 21 februarie 2021, 6:40 PM | Educaţie | Știri Arad

  1

  Ce este ARFID, tulburarea alimentară tot mai des întâlnită în rândul copiilor? Ești părintele unui copil care pur și simplu refuză să mănânce anumite categorii de alimente sau limitarea dietei la anumite texturi?

  În acesta articol voi descrie pe scurt ce este ARFID și care sunt primele simptome care să te pună pe gânduri, pe tine, ca părinte! Această tulburare restrictivă de indigestie a alimentelor (ARFID) este clasificată de către medici, ca fiind o formă severă de mâncare pretențioasă la copii.

  Pe scurt, copiii care sunt pretențioși la mâncare, ajung să prezinte un dezinteres total față de anumite alimente, iar lista lor va fi tot mai restrânsă. Acest lucru va afecta creșterea și dezvoltarea normală a copiilor.

  Copiii care pot avea ARFID sunt :

  – cei care nu consumă suficiente calorii

  – nu se mai îngrașă

  – nu mai cresc

  Persoanele cu ARFID, care se hrănesc doar cu o gamă foarte restrânsă de alimente, nu își satisfac nevoile nutriționale zilnice. Semnele de avertizare ale acestor tulburări de alimentație pot fi :

  – consumul numai unor anumite tipuri de alimente cu anumite texturi

  – crampe de stomac

  – constipație

  – arsuri la stomac

  – dificultate de concentrare

  – fier scăzut

  – niveluri scăzute de hormoni tiroidieni

  – nivel scăzut de potasiu

  – număr scăzut de celule sanguine

  – rirm cardiac lent

  – amețeală

  – senzație constantă de frig

  – probleme cu somnul

  – piele uscată

  – unghii fragile

  – subțierea părului

  – slăbiciune musculară

  Mergi cu copilul tău la medic, dacă mâncarea pretențioasă începe să afecteze creșterea și dezvoltarea copilului. Cu o îngrijire potrivită, un copil cu ARFID poate învăța să accepte diferite alimente fără teamă și să înceapă să se îngrașe din nou. Copiii care trăiesc cu tulburări alimentare grave, cum este ARFID, necesită obligatoriu, îngrijirea și expertiza unui nutriționist dietetician. De asemenea, un rol important în îngrijirea persoanelor cu ARFID ar fi :

  – terapeuți ocupaționali

  – pediatrii de dezvoltare

  – gastroenterologi

  – psihologi

  – psihiatri

  De subliniat este și faptul că o persoană cu ARFID, care se teme de sufocare și vărsături, poate beneficia de strategii comportamentale pentru a ajuta la eliminarea acestor temeri.

  Copiii au nevoie de planuri de tratament specializate și individualizate.

  În cele mai grave cazuri, copiii ajung la spital pentru a fi hrăniți cu tuburi pentru nutriție !

  Așadar, mămici, nu mai așteptați ! Când copilul tău refuză să mănânce, sau refuze anumite texturi de alimente sau chiar anumite alimente, cere sfatul unui medic !

  Sursa foto: copilul.ro

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Copilul meu împlinește 3 ani în septembrie, de la 1 an el nu a mai pus absolut nici un aliment în gura. Si cand zic nici un aliment pai chiar nici unul. Nici dulce nici bomboane sa nu mai zicem de fructe, legume sau carne. El nu stie ce gust au fiecare. Consuma doar lapte praf si atat. Apa sa nu mai sp ca bea un biberon la 6 luni. Nu, nu exagerez. Sunt dusperata am alergat la peste 50 de medici sa ma ajute nu mai stiu ce sa fac. Simt ca o sa cedez si o iau razna

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.