duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Copil din Arad, la câteva secunde de tragedie! Sute de copii sunt puși zilnic în pericol de o clădire istorică ce stă să se prăbușească peste ei | Foto

  de Andrei Fuliaș | 23 aprilie 2018, 2:04 PM | Strada

  4

  Că Aradul se află într-o stare deplorabilă nu mai este o noutate pentru nimeni. Clădiri istorice care stau să se prăbușească zilnic peste trecători, drumuri pline de gropi, străzi pline de gunoi, tramvaie în care plouă și în care călătorii găsesc excremente și multe altele. Dar, să revenim la clădirile ale căror tencuieli cad în fiecare zi pe trotuarele circulate de arădeni. Situația în care se află zeci de astfel de clădiri din Arad este deplorabilă. În orice oraș, din orice țară civilizată din Europa, aceste clădiri vechi sunt restaurate sau, în foarte puține cazuri, în curs de a fi restaurate. Iar unii dintre noi chiar am vizitat multe astfel de orașe și, nicăieri n-am găsit ceea ce avem la Arad. Ba mai mult, nici nu trebuie să ajungi în alte țări, fiindcă e suficient să ajungi în orașele aflate la mică distanță de Arad, cum ar fi Oradea, Sibiu, Cluj sau Timișoara, unde mare parte din clădirile istorice au fost restaurate sau se află în curs de restaurare. În Arad, în schimb, au fost restaurate vreo 3-4 clădiri vechi, iar alte câteva zeci zac neîngrijite.

  Astfel, luni dimineață, A.B. – cititoare fidelă a publicației noastre, și-a dus copilul la școală și, imediat după ce a parcat mașina, au încercat-o toate stările posibile și imposibile. La câțiva metri în fața lor, o bucată „sănătoasă” din tencuiala clădirii aflate la nr. 1 pe Bulevardul Decebal s-a prăbușit pe asfalt. Femeia a rămas înmărmurită și, preț de câteva secunde, prin minte i-au trecut tot felul de scenarii despre ce s-ar fi putut întâmpla dacă ar fi coborât din mașină și ar fi făcut câțiva pași cu doar câteva secunde mai devreme.

  „Dimineață, pe când îl lăsam pe cel mic la școală, la câțiva metri în fața noastră a picat o bucată de tencuială de pe una din clădirile de pe Bulevardul Decebal. Am rămas șocată. Dacă ajungeam în acel loc cu doar câteva secunde mai repede, copilul meu putea să fie nenorocit. Eu pot să înțeleg că nu se găsesc bani pentru reabilitare, dar chiar nu se găsesc bani nici măcar pentru o plasă de protecție? Mai mult de jumătate dintre pietonii care trec zilnic pe acolo sunt copii. Dumnezeule!”, ne povestește A.B.

  La câteva secunde după ce bucata de tencuială de pe clădire s-a prăbușit pe trotuar, prin zona respectivă au trecut o doamnă și un tânăr biciclist, lucru care se poate observa în fotografiile atașate. Norocul lor a fost că au ajuns în acel loc mai târziu cu câteva secunde, fiindcă probabil acum scriam despre o tragedie.

  Noi sperăm că, poate, măcar în al doisprezecelea ceas autoritățile găsesc soluții pentru aceste clădiri lăsate de izbeliște, iar dacă nu pentru renovarea lor (așa cum ar fi normal), măcar pentru protejarea arădenilor care se expun zilnic unor pericole trecând pe trotuarele de lângă aceste clădiri.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Am pățit și eu. La un metru de mine a căzut un ornament pe trotoar.
   Era acum 4 ani. Am sesizat atât ziarele cât și televiziuni locale.
   Ce au făcut cei responsabili, … între timp?
   Un extraordinar și mare N I M I C!!!!

   Și să nu veniți să-mi spuneți că Primăria și mai ales primărelul nu sunt de vină.
   Că sunt! Poartă cea mai mare vină.

   „Și ce dacă o să moară un copil?! Ei na! Nu le pasă! Nu sunt AI LOR. Sunt destui.”

   +5 voturi
   +1
   -1
  2. Oare nu ar merita domnul Primar cel putin un papuc in gura ? Este cel mai vinovat de cum a ajuns acest oras, odata frumos si elegant.
   A avut grija taranul de la Brad sa sa aduca Aradul undeva la nivelul catunului natal.
   ,, Inca un mandat si Aradu i terminat ,,

   +7 voturi
   +1
   -1
  3. oare nu ar merita cei care stau in aceste cladiri sa puna mana sa-si repare casele?nici portile nu le-au vopsit , dar sa mai repare ceva la cladiri? dar vai…bietul proprietar….cum sa puna mana sa lucreze ceva la casele astea ….cand pe vremuri la ILLA plateau 30 lei chirie si gata… altii faceau intretinerea.
   inteleg ca e cladire istorica si necesita un sir de autorizatii, dar asteaptam pe dl Primar sa vina prinda burlanul,streasina sau sa schimbe o tigla….
   si te mai miri de starea cladirilor? Unii proprietarii sunt niste putori si lenesi!!!
   Noua celorlalti proprietari de case prin cartiere, nu ne da primaria bani sa ne schimbam burlanele sau tigla pe casa.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.