marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Consiliul Județean „experimentează” o soluție tehnică pentru decolmatarea Canalului Mureșel

    de Special Arad | 11 noiembrie 2020, 4:09 PM | Administraţie

    1

    Google Street View

    Comunicat. O soluție tehnică modernă este experimentată la Arad, pentru decolmatarea întregii porțiuni întubate a Canalului Mureșel.

    Conducerea de la nivel național a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare a venit astăzi la Arad, să vadă la fața locului situația Canalului Mureșel și să experimenteze o soluție tehnică pentru decolmatarea zonei întubate a Mureșelului. Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a mers pe teren cu directorul general ANIF, Constantin Ștefan, cu directorul general adjunct Bîrzoi Adrian, cu directorul agenției locale, Florin Mariș, și le-a prezentat neplăcerile arădenilor legate de acest canal, pe care administrația locală dorește să îl integreze în organismul urban.

    „Ne dorim aplicarea unei tehnologii noi pentru decolmatarea întregii porțiuni întubate, de 2,2 km, a Canalului Mureșel. Vrem să vedem care este soluția optimă pentru reabilitarea și decolmatarea Canalului, ținând cont că traversează Aradul și știm că generează disconfort. Intenția ANIF este de a folosi o tehnologie avansată ca disconfortul creat locuitorilor sa fie minim. Piesa principală a utilajului este un aspirator care va decolmata depozitele de nămol din tuburi. Suntem în faza de proiectare, la nivel de documentație tehnică. În prima lună a anului viitor se dorește realizarea achiziției de lucrări. Avem în vedere faptul că este în derulare și un proiect de reabilitare a Canalului, finanțat cu fonduri europene, în parteneriat cu partea ungară”, a declarat directorul general al ANIF, Constantin Ștefan.

    Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a declarat că în sfârșit se iau măsuri care să permită ca acest canal să fie curat. Mureșel ul este colmatat în proporție de 70-80%, potrivit specialiștilor ANIF, în special din cauza deversărilor ilegale.

    În discuția cu președintele Consiliului Județean Arad, directorul general Constantin Ștefan a precizat că ANIF este la faza întocmirii notelor conceptuale pe Programul Național de Relansare și Reziliență, pe care are alocate 6,5 miliarde de euro. A fost prevăzută modernizarea tuturor amenajărilor din România: desecare-drenaj, irigații, combaterea eroziunii solurilor. Pentru județul Arad, in cadrul acestui program, sunt prevăzute lucrări de modernizare a tuturor amenajărilor de desecare-drenaj, irigații, combaterea eroziunii solurilor, a căror valoare estimată este de 200 de milioane de euro.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. În atenția INCOMPETENTULUI NR.1 din fruntea ICJ Arad!!! … și așa ZIȘILOR specialiști de la ANIF.
      .
      PROBLEMA Canalului Mureșel în peisajul urban al Aradului nu este COLMATAREA părții intubate de 2,2km. Micșorarea capacității de preluare a volumului de apă pompată din Mureș este o mică problemă comparată la MAREA PROBLEMĂ CE PERSISTĂ DE ZECI ȘI ZECI DE ANI. Această „mică problemă” ține de întreținerea curentă CE AR FI TREBUIT SA FIE EXECUTATĂ periodic de către ANIF. Dar conceptul de ÎNTREȚINERE CURENTĂ îi este străină INCOMPETENTULUI Nr.1 și celor 3 incompetenți mai mici, politic numiți în Fruntea ANIF.
      .
      MAREA PROBLEMĂ A CANALULUI MUREȘEL pentru a fi CURAT, nu este COLMATAREA TUBULATURII, ci a DEVERSĂRILOR ILEGALE A APELOR MENAJERE ȘI INDUSTRIALE direct în canal, din zona de blocuri Podgoria (mare parte a blocurilor din această zonă au canalizarea cuplata la Canalul Mureșel ILEGAL), zona fostei Uzine de Vagoane și zona Intim. Toate aceste deversări ILEGALE transformă apa ce curge prin Canal, într-o COLACĂ DESCHISĂ, ce din punct de vedere al sănătății publice reprezintă un FOCAR DE INFECȚIE ce traversează municipiul Arad. Paranoidul, fost primar, actualul Penibiluț, SANEPID-ul, ANIF-ul, Apă și Canal, … toți șefii și șefuții, inclusiv Comunicatorul, lingăul nr.1, Mr. Șuhaidă, cunosc foarte bine Problema Mureșelului.
      .
      Orice fel de Apă Menajeră, sau Industrială, într-un oraș MUNICIPIU, conform legilor din perioada anterioară afilierii RO Uniunii Europene, dar mai ales după integrarea României în UE, INTERZIC DEVERSAREA ACESTORA direct în canale, râuri, lacuri, mări și oceane, făr a fi trecute printr-o stație de epurarea a apei.
      .
      De la strada Miron Costin în aval, de unde apele canalului ies dintr-a doua porțiune INTUBATĂ, mâlul depus pe fundul Canalului conține o serie de metale grele, dar și alte substanțe TOXICE, ce au fost deversate timp de zeci de ani de către Conducta Principală de Canalizare ce vine de la fosta UVA. Deci sanarea canalului în perspectiva integrării în „organismul urban” este IMPERATIVĂ, conform LEGISLAȚIEI DE MEDIU ÎN VIGOARE. Ce să mai vorbim de faptul că PRIORITATEA NR.1 AR TREBUI SĂ FIE SOLUȚIONAREA DEVRSĂRILOR ILEGALE DE APE MENAJERE ȘI INDUSTRIALE în Mureșel.
      .
      În consecință, DECOLMATAREA este o investiție ce NU REPREZINTĂ O REZOLVARE A PROBLEMEI CANALULUI MUREȘEL ȘI TRECEREA ADMINISTRAȚIEI LOCALE ÎN LEGALITATE!!! Și nu va rezolva nici unul din inconvenientele pe care-l reprezintă pentru cei ce se învecinează cu această CLOACĂ DESCHISĂ, ca în Epoca Medievală, când rahații și lăturile se deversau pe străzile localităților. Cel mai MARE VINOVAT în toată această Problemă a Municipiul Arad, este fostul primar și actual europarlamentar Falcă Gheorghe!!! Cunoștea cu lux de amănunte încă din 2009 problema deversărilor ILEGALE de ape menajere și industriale în Canalul Mureșel și nu a FĂCUT ABSOLUT NIMIC!!! ESTE PENAL!!! De ce? … fiindcă a primit SOLUȚII și estimări de cost, inclusiv indicații cu ce programe de cofinanțare cu fonduri europene ar putea să folosească. De asemenea a primit soluții ce ar fi putut rezolva Trecera Canalului Mureșel în sfera de responsabilitate a Administrației Locale, tocmai pentru a putea accesa fondurile europene. Canalul Mureșel este și azi în administrarea ANIF, ori acesta nu poate rezolva PROBLEMA DEVERSĂRILOR ILEGALE DE APE MENAJERE ȘI INDUSTRIALE, ce este o problemă de competența și responsabilitate a Apă și Canal și în Consecință a Primăriei Arad.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.