Consilierii cer o analiză mai atentă asupra urmărilor alipirii canalizării Livadei de municipiul Arad

  de Raluca Medeleanu | 10 iunie 2022, 11:31 AM | Administraţie

  1

  S-a hotărât că încă nu este momentul să se supună la vot aprobarea contractului ce prevede trecerea în posesia Comunei Livada partea de teren public al Municipiului Arad situat la intersecția str. Vișinului cu str. Ioan Slavici, pentru ca Livada să poată realiza pe fonduri proprii investiția „Construire rețea de canalizare în comuna Livada, județul Arad”. Motivul a avut de a face cu teama ca o alipire a unui număr de peste 1000 de locuințe din Livada, prin stația de pompare din Grădiște, direct în canalizarea Aradului va suprasolicita conductele deja existente în municipiu.

  Amintim că cei de la Consiliul Județean Arad, printr-un Masterplan pe fonduri europene, urmează să introducă canalizare în localitățile din jurul municipiului. Acest lucru ar urma să se facă printr-un „inel” de conducte care va ocoli Aradul, tocmai pentru a evita o suprasolicitare, și care va deversa canalizarea localităților respective direct în Centrul de Epurare din Arad, care are capacitatea necesară să preia mai multe localități. Livada însă nu a optat pentru această variantă de ocolire, preferând lipirea directă de conductele care străbat întregul municipiu Arad. Când am solicitat la rândul nostru lămuriri de la Compania de Apă în ianuarie 2022, directorul tehnic ne-a spus că nu consideră că vor exista probleme de suprasolicitare a rețelei existente, întrucât nu se așteaptă „ca toți locuitorii din Livada să se racordeze deodată în prima lună ori primul an, iar dacă nu va mai face față, se va redimensiona stația de pompare din Grădiște, folosindu-se pompe mai mari și s-ar rezolva problema”.

  Totuși, fiind mai multe incertitudini în continuare, chiar și în rândul consilierilor locali, s-a luat decizia ca proiectul prin care Primăria Arad ar fi trecut în concesiune către Primăria Livada partea de teren din Grădiște, care vizează alipirea viitoarelor conducte, să fie retras de la vot de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de astăzi, 10 iunie. Viceprimarul Lazăr Faur, cel care a inițiat proiectul de hotărâre în cauză, a explicat astfel că se va extinde discuția despre lucrările planificate, ca toți să înțeleagă care sunt exact modificările propuse, urmând ca proiectul să fie reintrodus pe ordinea de zi a ședinței viitoare. Între timp, în cadrul ședinței de comisii vor fi invitați și cei de la Compania de Apă Arad, alături de primarul Livadei, Iosif Bimbo, dat fiind faptul că săptămâna viitoare va fi finalizat și proiectul tehnic, pentru a răspunde la întrebările consilierilor.

  Viceprimarul Faur le-a atras atenția acestora asupra importanței asigurării canalizării locuitorilor din Livada, numind varianta de alipire la stația de pompare din Grădiște ca fiind „singura variantă”. Menționăm că decizia ca Livada să se retragă din proiectul Consiliului Județean, pe bani europeni, ce presupunea inelul ocolitor al municipiului și optarea pentru această variantă, pe cheltuială proprie, a produs chiar certuri în Consiliul Local Livada. Cinci consilieri ai comunei (de la trei partide diferite) chiar au depus în luna mai un proiect prin care cereau o consultare a cetățenilor înainte de luarea unei astfel de decizii, considerând că există „o problemă de interes major care afectează fiecare cetățean” și acuzând „nelegalitatea în urma căreia a fost adoptată hotărârea 12/17.02.2022”. Mai mult, Asociația Excelsior a și atacat în martie hotărârea în contencios administrativ, considerând că nu e în legalitate și cerând anularea ei, dosarul fiind acum pe rol la Tribunalul Arad.

  Rămâne de văzut ce se va stabili în urma întâlnirilor planificate săptămâna viitoare, dacă destui consilieri locali ai municipiului Arad vor fi convinși de faptul că acest proiect nu va suprasolicita canalizarea și dacă se vor aduna destule voturi în viitoarea ședință. Fiind un proiect de patrimoniu, este necesară obținerea a două treimi de voturi pozitive din totalul consilierilor.

  View Fullscreen

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.