joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Condamnare pentru un arădean care a vândut haine pe net. A strâns aproape 300.000 de euro fără să elibereze bon fiscal

  de Mihai Todoca | 4 noiembrie 2022, 12:15 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad | Urmăriți

  3

  imagine cu rol ilustrativ, scenă dintr-o piață (sursa: Foursquare)

  Lua haine din Obor, apoi le vindea pe net. În doi ani a strâns aproape 300 de mii de euro.

  Arădeanul C.G.H a reușit în doi ani să încaseze o sumă frumușică, respectiv aproximativ 280 000 de euro, din revânzarea unor haine. Procedeul era destul de simplu, cumpăra haine din Obor, în general second hand, pe are apoi le revindea prin intermediul platformei Facebook. Produsele le trimitea prin curierat, iar banii îi erau remiși în două conturi bancare, unul al său și unul ce aparținea mamei acestuia. Cum din Obor nu primea chitanță sau bon fiscal pentru hainele cumpărate, nici el nu elibera vreo dovadă a tranzacției către cumpărători, astfel că acesta a fost condamnat pentru evaziune fiscală în formă continuată.

  „Cu ocazia audierii, inculpatul a declarat că, în perioada 2018-2020, a achiziționat periodic produse de îmbrăcăminte din Piața Obor din mun. Arad, în general produse „second —hand”, pe care le-a oferit spre comercializare prin intermediul unui site unde posta produsele respective, iar plata se făcea în cele două conturi deschise la Raiffeisen Bank — pe numele său și, respectiv, pe numele mamei sale, dar mai ales în sistem ramburs, cu plata la primire. H.C.G. a menționat că primea comenzile atât telefonic, cât și prin intermediul aplicației „Messenger”, iar distribuția o efectua cu „Fan Courier” (firma de curierat cu care avea încheiat un contract, prin intermediul mamei sale): precizând suplimentar că nu își desfășoară activitatea în cadrul unei forme de organizare prevăzute de lege, nu a eliberat factură fiscală sau bon fiscal, dar nici pentru produsele achiziționate din Piața Obor nu a primit vreun bon fiscal sau vreo chitanță, iar veniturile pe care le-a obținut ca urmare a comercializării de îmbrăcăminte nu le-a declarat organelor fiscale teritoriale”.

  Astfel, instanța l-a condamnat pe arădean la doi ani sub supraveghere și suspendarea unor drepturi , dar și plata unei sume de bani reprezentând datoriile către stat.:

  „În urma efectuării constatării fiscale de către specialiștii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, s-a stabilit un prejudiciu datorat de către H.C.G către bugetul de stat, pentru veniturile estimate aferente comercializării produselor de îmbrăcăminte, în perioada ianuarie 2018 — decembrie 2020, în suma de 286.911 lei (aferent anului 2018 — 58.272 lei- reprezentând 38.804 lei impozit pe venit. 11.488 lei TVA, 5700 lei CAS și 2.280 lei CASS; aferent anului 2019 — 179.286 lei —reprezentând 52.332 lei impozit pe venit, 118.218 lei TVA, 6.240 lei CAS și 2.496 lei CASS; aferent anului 2020 — 49.353 lei — reprezentand 11.916 lei impozit pe venit, 28.071 lei TVA, 6.690 lei CAS și 2.676 lei CASS). TVA datorată de către inculpat are la bază depășirea plafonului de 300.000 lei/an; acesta având obligația să se înregistreze ca plătitor de TVA în termen de 10 zile de la sfârșitul lunii în care a atins/depășit plafonul de 300.000 lei, devenind plătitor de TVA începând cu data de 01.12.2018, dată de la care trebuia să colecteze și să plătească către bugetul de stat taxa pe valoare adăugată”, se arată în sentința pronunțată de Tribunalul Arad.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cata minciuna. Cine a vazut vreodata online vanzare de haine second hand?
   Omul a vandut cel mai probabil haine contrafacute si ca sa scape de 2 infractiuni ( punere in circulatie de produse contrafacute si inselaciune ) a ramas doar cu evaziunea. La o cifra de afaceri asa mare sigur i-a ramas bani sa de-a si partea statului. Dar sigur nu va da. Putea sa fie inchis. Cu suspendarea a scapat si va face in continuare aceeasi afacere.

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.