vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Concedierea. Ce drepturi au salariații în cazul acesteia

    de - | 12 iunie 2020, 10:40 AM | Naţional

    0

    Salariații care sunt pe punctul de a fi concediați au o serie de drepturi. Nerespectarea multora din ele poate însemna că decizia de concediere e ilegală. Astfel, ea ar putea fi cenzurată în instanță. De la dreptul la acordarea unui preaviz, la limitarea cauzelor pentru care un salariat ar putea fi concediat (și, implicit, interzicerea oricăror concedieri pentru motive diferite de cele permise), salariatul beneficiază de o serie de protecții, în privința concedierii.

    Concedierea individuală a salariatului reprezintă, în esență, o încetare a relațiilor de muncă, dispusă din inițiativa angajatorului. În contextul actual, ar putea exista multe cazuri de concediere a salariaților, din cauza impactului economic al coronavirus.

    În acest context, devine important pentru salariat să își cunoască drepturile și protecțiile de care poate beneficia, când vine vorba de o posibilă concediere. Unele drepturi vizează felul cum are loc concedierea și ce trebuie să îi fie asigurat angajatului, în timp ce altele vizează însăși situațiile în care nu poate avea loc o concediere a salariatului.

    1. Dreptul la preaviz. Orice salariat, înainte de a fi concediat, are dreptul la un preaviz de 20 de zile lucrătoare. Adică trebuie să i se spună că este dat afară cu cel puțin 20 de zile lucrătoare înainte de momentul părăsirii efective a locului de muncă. În acele 20 de zile, salariatul trebuie să fie plătit conform contractului și se consideră că activitatea prestată reprezintă vechime în muncă.

    Există, însă, anumite situații în care salariații pot fi dați afară și fără preaviz:

    • dacă se află în perioada de probă, adică pot fi dați afară de pe o zi pe alta;
    • salariatul a săvărșit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la alte reguli stabilite prin contract (individual de muncă sau colectiv) sau de la regulamentul intern (aici este obligatorie o cercetare prealabilă);
    • dacă salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu, dar doar pentru o perioadă mai mare de 30 de zile.

    Atenție! Chiar dacă unii angajatorii ar încerca să îi determine pe salariați să renunțe la preaviz, acest lucru nu este posibil. Codul muncii le interzice părților să negocieze o eventuală renunțare la drepturile salariatului.

    În același timp, unii angajatori ar putea considera că salariații trimiși în șomaj tehnic nu ar mai avea dreptul la preaviz. Acest lucru este greșit. Conform Codului muncii, chiar dacă angajatul a fost trimis în șomaj tehnic, el are dreptul, în continuare, la preaviz în situația unei eventuale concedieri.

    2. Decizia de concediere trebuie comunicată salariatului, în scris. În plus, ea trebuie să conțină:

    • motivele care au determinat concedierea;
    • durata preavizului;
    • lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate și termenul în care salariații urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant (dacă salariatul a fost dat afară pentru inaptitudine fizică/psihică sau pentru inaptitudine profesională).

    De asemenea, angajatului trebuie să îi fie eliberată, automat, o adeverință de vechime în muncă, atunci când este concediat. În esență, salariatul va primi un document ce va arăta activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, dar și un extras din Revisal.

    3. Salariatul, dacă are zile de concediu neefectuate până la momentul părăsirii locului de muncă, trebuie compensat. În astfel de situații, compensarea în bani a salariaților pentru zile de concediu de odihnă neefectuate este obligatorie. Altcumva, nu ar mai avea cum să le recupereze.

    Citește continuarea articolului pe avocatnet.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.