vineri, 23 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Comunicat PC Arad 20.01.2015

  de - | 20 ianuarie 2015, 3:22 PM | Undeva

  0

  Economia merge bine!
  Situatia economica buna incepe sa se reflecte si in nivelul de trai

  Cele mai recente cifre din economie confirma faptul ca suntem intr-o pozitie buna la nivelul UE, ca suntem o tara stabila si sigura din punct de vedere economic.
  Potrivit datelor raportului ‘Global Economic Prospects’ publicat de Banca Mondiala, Romania va avea o crestere economica de pana la 2,9% in acest an, urmata de un avans de 3,2% in 2016 si unul de 3,9% in 2017. Anul trecut am avut o crestere economica substantiala, fiind fruntasa UE in trimestrul III.
  Potrivit INS, in primele 11 luni ale anului 2014 fata de aceeasi perioada din 2013, cifra de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa) a crescut cu 8%. In aceeasi perioada, comenzile noi din industrie au crescut in termeni nominali cu 6,1%.
  Inregistram o crestere a investitiilor straine directe cu 13%, la 2.1 miliarde EUR in perioada ianuarie-noiembrie 2014.
  Inregistram o scadere a datoriei externe totale cu 2.6% in perioada ianuarie-noiembrie 2014.
  Conform BNR, in perioada ianuarie-noiembrie 2014 deficitul de cont curent s-a ajustat la 302 milioane EUR. Rata de crestere a exporturilor este mai ridicata decat rata de crestere a importurilor.
  In decembrie 2014, preturile de consum au scazut cu 0,1% comparativ cu noiembrie 2014.
  Preturile nu au mai crescut, in timp ce veniturile au sporit, conform tuturor statisticilor (salariu mediu, pensii, salariu minim).
  Inflatia este la un minim istoric (cea mai mica din ultimii 24 de ani)”Incercam, de asemenea, ca avansul economic sa se reflecte si in veniturile populatiei”. Guvernul continua indexarea pensiilor, a decis mariri de venituri pentru cadrele didactice si medici, a decis cresterea salariului minim. Stim ca mai sunt multe de facut, dar suntem pe drumul cel bun.

  “Cel mai mare excedent comercial de produse agroalimentare din istoria post decembristă a României s-a înregistrat în primele 10 luni ale anului 2014”, a declarat la Berlin Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Tot el a aratat ca valoarea exporturilor a urcat la 4,48 miliarde euro, depășind cu 496 milioane de euro valoarea importurilor, ceea ce arată că agricultura României se dezvoltă constant. De aceea, pe lângă eforturile de consolidare a producției, ne concentrăm și pe stimularea exporturilor, cu accent pe deschiderea de noi piețe.

  “Cumpărând produse locale sănătoase, curate, încurajam economia şi comunităţile locale, implicit dezvoltarea rurală durabilă, precum și păstrarea tradiției şi a soiurilor şi raselor locale. Cumpărând produse locale menţii sănătatea ta şi a familiei tale şi reduci impactul asupra mediului prin scăderea cantităţii de deşeuri şi a noxelor cu distanţele parcurse de produse!”, este îndemnul RNDR pentru consumatorii români.

  AGRICULTURA DIN ARAD

  La conferinta de presa de saptamana trecuta, am prezentat cateva din realizarile ministrului Daniel Constantin si perspectivele pentru agricultura din Romania.
  Azi, va prezint concret cateva din aspectele ce au marcat sectorul agricol al judetului nostru:

  1 S-a incheiat perioada de depunere a Planurilor Individuale privind reconversia la vie, iar in judetul Arad s-au depus, in cadrul campaniei derulata in perioada 2014-2015, un numar de 32 de proiecte, insumand o suprafata de 261,24ha, terenurile facand parte din bazinul viticol al jud.Arad, Podgoria Aradului.

  2 S-au primit diferentele de sustinere pe suprafata (28,9 Euro/ha) pentru judetul Arad care dispune in total, de 350.866 ha teren agricol.

  3 Fermierii aradeni au beneficiat de prevederile H.G. 873/2014 privind aprobarea schemei de minimis „Achiziţionarea de către producătorii agricoli de berbeci de reproducţie din rase specializate şi de juninci din rase specializate”

  4 Apicultorii judetului Arad au beneficiat si ei de H.G. 867/2014 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada mai – iulie 2014 ce au produs pagube asupra sectorului apicol”

  5 In ceea ce priveste ajutoarele de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada ianuarie-august 2014, au fost si in acest caz, intocmite si aprobate dosarele, urmand ca in cursul acestei luni sa se efectueze platile.

  Partidul Conservator Arad
  Consilier Ing.Antonia Pasc

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.