InclusivComunicat Adriana Chirilov, prim-vicepreședinte Organizația de Femei a PNL Arad

  de - | 14 august 2015, 9:49 AM | Inutile

  0

  Prim-vicepreședintele Organizației de Femei a PNL Arad (OFL Arad), consilierul municipal Adriana Chirilov, organizează sâmbătă, 15 agust, în satul Cintei din comuna Zărand, o acțiune de promovare a tradițiilor și a portului popular local. Evenimentul este organizat cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, beneficiind și de sprijinul preotului paroh din localitate, Nicu Breda, dar și de sprijinul OFL Arad.

  „Prin acest eveniment ne dorim să punem în valoare tradția locului și în mod deosebit portul tradițional local. Am decis să organizez acest eveniment pentru că de acest loc mă leagă foarte multe amintiri, acesta fiind satul în care am copilărit. Vă pot spune că portul popular din această zonă este unul deosebit, având caracteristici diferite de cele din alte zone. Am și eu un astfel de costum popular acasă, pe care l-am primit de la bunica mea și pe care îl voi purta cu mândrie atât la acest eveniment, cât și cu orice altfel de ocazie asemănătoare. La Cintei există două modele de port popular femeiesc, unul purtat de fetele nemăritate și unul purtat de femeile măritate. Acestea se deosebesc prin faptul că fetele nemăritate poartă pe cap o «primă», o «ceapță» peste cocul părului și la gât un colier făcut din «taleri», în vreme ce femeile măritate purtau pe cap doar un batic, căruia i se spunea «cârpă». De asemenea, portul fetelor nemăritate era mult mai viu colorat decât al femeilor măritate. Peste 70 de doamne care poartă numele Sfintei Fecioare Maria au fost invitate la eveniment, acestea confirmând prezența, îmbrăcate în costumele populare ale zonei”, a declarat Adriana Chirilov.

  Astfel, sâmbătă dimineața, începând cu ora 9:00, la biserica din Cintei va avea loc Sfânta Liturghie, iar mai apoi, de la ora 12:00, în curtea bisericii va avea loc evenimentul cu prezentarea portului popular tradițional.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.