joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Complexul Muzeal Arad sărbătorește 130 de ani cu două expoziții, în Sala Marii Uniri și în Teatru

  de Special Arad | 13 martie 2023, 8:00 PM | Cultură

  0

  Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad, în colaborare cu Asociația „Kölcsey” Arad, organizează evenimentul aniversar „Muzeul din Arad la 130 de ani”, eveniment care va avea loc marți, 14 martie, la Sala Marii Uniri (Bulevardul Revoluției 81) și la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, în prezența reprezentanților autorităților locale și ai muzeului, istoricilor și oamenilor de cultură din județul Arad.

  Evenimentul marchează aniversarea a 130 de ani de activitate muzeală în Arad, prin deschiderea primului muzeu pentru public în anul 1893 și este un prilej de a face remarcată contribuţia muzeului arădean, pe parcursul secolelor XIX-XXI, la prezervarea și valorificare patrimoniului cultural național mobil, la dezvoltarea interesului pentru cultură și istorie, la susţinerea unor evenimente culturale de marcă, subliniind prestigiul muzeului, care la ora actuală, prin patrimoniul său, este un actor consacrat pe scena culturală arădeană.

  Cu prilejul evenimentului „Muzeul din Arad la 130 de ani”, la Sala Marii Uniri, marți, 14 martie, ora 13:00, va avea loc prezentarea istoricului muzeului arădean și a colecțiilor sale de-a lungul celor 130 de ani de existență, modalități de valorificare a patrimoniului muzeal prin publicațiile științifice editate de Complexului Muzeal Arad – Ziridava „seria Archaeologica”, Ziridava –  seria „Historia” și „Zărandul” și prin evenimente cu impact pentru public. Evenimentul va continua cu vernisarea expoziției care etalează cele mai reprezentative bunuri de patrimoniu cultural din cele peste 30 de colecții ale Complexului Muzeal Arad: arheologie, istorie, artă, etnografie, științele naturii.

  În aceeași zi, la ora 18:00, la etajul II al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad va fi vernisată expoziția care prezintă bunuri culturale care amintesc de prima colecție de istorie a muzeului, deschisă în premieră la Arad în 15 martie 1893 – data oficială a fondării muzeului arădean.

  Cele două expoziții vor fi deschise publicului până în data de 22 martie 2023, după cum urmează:

  – Sala Marii Uniri – program de vizitare: orele 09:00 – 17:00;
  – Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, etaj II, program de vizitare: orele 12:00 – 17:00.

  Intrarea este liberă.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.