luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Comisia Europeană: Certificatul digital COVID în UE, valabil 9 luni de la schema completă, fără doza booster

  de Special Arad | 1 februarie 2022, 10:37 AM | Turism

  0

  Începând de astăzi, 1 februarie, încep să se aplice norme noi care prevăd o perioadă standard de acceptare de 270 de zile pentru certificatele digitale ale UE de vaccinare împotriva COVID-19 utilizate pentru călătoriile în interiorul UE.
  Comisia Europeană a decis, în 21 decembrie 2021, ca certificatul verde european să aibă o perioadă de valabilitate de maximum 9 luni dacă persoana respectivă nu are doza de rapel (booster) de vaccin anti-COVID.
  Astfel, în cazul vaccinurilor cu doză unică, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și unica administrare, în cazul vaccinurilor cu două doze, aceasta înseamnă 270 de zile de la administrarea celei de a doua doze sau, pentru persoanele vindecate de COVID-19, 270 de zile de la prima și unica administrare, în funcție de strategia națională de vaccinare.
  Certificatul de vaccinare va fi emis în continuare după a doua doză de vaccin (sau prima în cazul Johnson & Johnson), însă acesta își va pierde valabilitatea după 9 luni, dacă nu este efectuată doza booster.
  După cum a fost clarificat deja în decembrie, rapelurile vor fi înregistrate astfel: 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii de vaccinare primară cu 2 doze; 2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doza unică, sau pentru o doză dintr-un vaccin cu 2 doze administrat unei persoane vindecate. Certificatele care au fost eliberate în mod diferit înainte de această clarificare trebuie corectate şi eliberate din nou, pentru a se asigura o distincţie între dozele de rapel şi situaţia vaccinării complete.
  Aceste norme se aplică numai certificatelor de vaccinare utilizate în scopul călătoriilor în UE. Deocamdată, regula nu se va aplica și pentru certificatul folosit în România pentru acces în instituții, la restaurant, la mall sau în alte locuri.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.