joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Comisar de Poliție reținut pentru abuz în serviciu!

  de Special Arad | 16 mai 2014, 10:07 AM | Naţional

  0

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 15.05.2014 ora 14:15 până la data de 16.05.2014 ora 14:15, a inculpatului:
  IORDACHE FLORIN, la data faptelor comisar șef de poliție în cadrul I.P.J Brașov – Serviciul de Investigare a Fraudelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (70 acte materiale).

  Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora: 
  În perioada noiembrie 2011 – august 2013, în calitatea avută de comisar șef de poliție în cadrul I.P.J. Brașov – Serviciul de Investigare a Fraudelor, inculpatul Iordache Florin nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, în sensul că și-a însușit sumele de bani confiscate de la mai mulți contravenienți, ridicate în baza proceselor-verbale pe care le-a întocmit.
  Concret, în conformitate cu atribuțiile de serviciu, inculpatul Iordache Florin a avut la dispoziție mai multe topuri de procese-verbale ridicate direct sau indirect de la Serviciul Logistic al IPJ Brașov.
  De precizat este faptul că, până în perioada 2010 – 2011 nu a existat o evidență strictă a acestor procese verbale la nivelul inspectoratului. 
  De asemenea, trebuia ca banii și bunurile confiscate până la data de 01.06.2013, să fie predate, în termen de 48 de ore, la Camera de corpuri delicte din cadrul Serviciului Evidență Operativă și Cazier Judiciar al IPJ Brașov.
  După această dată, banii confiscați trebuie predați de polițistul care întocmește procesul-verbal și dispune confiscarea, direct către Trezorerie, în termen de 48 de ore, împreună cu o copie a procesului verbal de constatare, pe baza unei delegații semnată de către șeful inspectoratului de poliție.
  Cercetările efectuate în cauză au dus la identificarea unui număr de 70 procese-verbale de contravenție întocmite de inculpatul Iordache Florin, prin care s-a dispus și confiscarea unor sume de bani care nu au fost predate conform procedurii expuse mai sus, având ca rezultat prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 21.764 lei.

  Inculpatului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat Tribunalului Brașov cu propunere de arestare preventivă.

  Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.