marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Comisar de la Garda Financiară pe „mână” cu un țepar. DNA are în vizor mai multe persoane

  de Special Arad | 7 septembrie 2016, 4:21 PM | Regional

  0

  Administratorul unei societăți din Timișoara a prejudiciat statul român cu sume importante de bani, după ce a înregistrat în evidențele contabile ale societății facturi fictive. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a acesteia, a firmei pe care o conduce, a unui comisar al Gărzii Financiare despre care procurorii spun că o învăța pe administrator cum să fenteze legea, dar și a trei angajate din cadrul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Timișoara.

  În cursul anului 2012, inculpata Ghazaryan Hasmik, în calitate de administrator în fapt al S.C. YENI & NIKOLAS S.R.L., a înregistrat în evidențele contabile ale societății două facturi emise de o altă firmă, care consemnau operațiuni comerciale fictive, iar ulterior, și-a exercitat dreptul de deducere a TVA, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 88.405,2 lei, ca urmare a deducerii nelegale a taxei pe valoare adăugată aferentă celor două documente financiar-contabile.

  Cele două facturi au fost emise la solicitarea și indicațiile exprese ale inculpatului Dănciulescu Alin, comisar al Gărzii Financiare Timiș. În privința celei de a doua facturi, inculpata Ghazaryan Hasmik a folosit-o în vederea aprobării și decontării ajutorului financiar nerambursabil, în cuantum de 99.995 lei, de către Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Timișoara (O.T.I.M.M.C. Timișoara), subvenția acordată de instituția publică fiind folosită în alte scopuri decât cea pentru care a fost acordată.

  Acordarea subvenției de către O.T.I.M.M.C. Timișoara a fost posibilă și ca urmare a conduitei inculpatelor Szekely Emilia, Domilescu-Lambing Ana-Maria și Mureșan Maria, consilieri în cadrul Oficiului, care nu și-au îndeplinit sau și-au îndeplinit contrar legii atribuțiile care le reveneau, legate de urmărirea eficientă și diligentă a modului de aprobare, implementare, decontare, monitorizare și control a cererii de finanțare depuse de S.C. Yeni & Nikolas S.R.L., prin inculpata Ghazaryan Hasmik. Mai mult, cu prilejul activităților de monitorizare, acești funcționari au atestat date și fapte necorespunzătoare adevărului în cuprinsul proceselor verbale încheiate.

  Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (în subordinea căruia funcționează Direcția de Antreprenoriat și Programe pentru IMM) s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 121.166,15 lei, reprezentând contravaloarea ajutorului financiar nerambursabil (în cuantum de 99.995 lei) și dobânzile aferente subvenției acordate (în cuantum de 21 171,15 lei), iar Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 88.405,2 lei reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat prin exercitarea dreptului de deducere al TVA.


  În cauză, nu s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, întrucât inculpata Ghazaryan Hasmik a depus la Trezoreria Timișoara sumele de bani necesare acoperirii prejudiciului creat.”
  , se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

  Acuzațiile pe care procurorii DNA le aduc celor șase inculpați sunt următoarele:

  GHAZARYAN HASMIK, administrator de fapt al S.C. YENI & NIKOLAS S.R.L., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

  • utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice;
  • evaziune fiscală, în formă continuată;

   

  • fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și
  • uz de fals.

  SC YENI & NIKOLAS SRL, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice.

  DĂNCIULESCU ALIN DAN, comisar al Gărzii Financiare Timiș, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice;

  SZEKELY EMILIA, consilier în cadrul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Timișoara, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual;

  DOMILESCU-LAMBING ANA-MARIA și MUREȘAN MARIA, consilieri în cadrul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Timișoara, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual, în formă continuată.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.