Combaterea ambroziei continuă. Raportul Comisiei de control a Prefecturii

  de Special Arad | 6 august 2019, 7:18 PM | Administraţie

  0

  Comunicat. La Prefectura Județului Arad a avut loc astăzi, în prezența Prefectului Județului Arad, Florentina Horgea, o nouă ședință a Comisiei mixte de control pentru verificarea în teren a respectării de către proprietarii, deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcție, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și a bazinelor piscicole a obligațiilor ce le revin conform Legii 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

  Comisia a fost constituită în baza legii prin Ordinul Prefectului Județului Arad cu numărul 415 din 31.05.2018. Direcția pentru Agricultură a Județului Arad asigură președinția și secretariatul comisiei, iar ca membri figurează reprezentanți ai Comisariatului Județean Arad al Gărzii Naționale de Mediu, Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad și unităților administrativ-teritoriale. În cadrul ședinței de astăzi, reprezentanții DAJ Arad au prezentat o informare privind activitatea Comisiei din ultima perioadă.

  Astfel, în urma unui prim control efectuat în perioada 3.07.2019-18.07.2019, în baza art. 10 alin 1 din HG.707/2018 privind normele de aplicare ale legii 62/2018, au fost verificate 106 locații infestate cu buruiana ambrozie, iar conform centralizatoarelor și somațiilor trimise de autoritățile locale au fost întocmite 62 procese verbale de constatare și aplicare a sancțiunilor, fiind aplicate 14 avertismente din care 11 pentru persoane juridice și 3 pentru persoane fizice. La data controlului, unele locații menționate în centralizatoarele trimise de primării către DAJ Arad erau deja cosite sau erbicidate, comisia stabilind pentru fiecare locație măsura repetării lucrării de combatere până la sfârșitul perioadei de vegetație. La DAJ Arad au fost primite centralizatoare din partea a 16 unități administrativ-teritoriale, dintre care 7 au trimis adrese confrom cărora ar fi fost efectuate deja lucrări de combatere sau nu ar fi existat buruiana ambrozia pe teritoriul lor.

  Conform art. 11, alin 1 din H.G. 707/2018, în perioada 25.07.2019-31.07.2019, Comisia a efectuat un al doilea control asupra terenurilor contravenienților sancționați cu avertisment la primul control.

  În urma verificărilor efectuate s-a constatat că toți contravenienții sancționați la primul control și-au însușit măsurile stabilite, iar Comisia a dispus repetarea lucrărilor de combatere a buruienii ambrozia până la sfârșitul perioadei de vegetație. Dacă nu ar fi efectuat lucrările de combatere a buruienii, proprietarii sancționați cu avertisment în urma primului control ar fi riscat amenzi de la 750 lei până la 5.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

  În cadrul ședinței de astăzi, Prefectul Județului Arad, Florentina Horgea, a dispus trimiterea unor adrese către administratorii căilor ferate (Regionala CFR), drumurilor naționale (CNAIR – DRDP Timișoara), județene (CJA), comunale (primăriile), precum și către ANIF și Administrațiile Bazinale de Apă Mureș, respectiv Criș, privind obligativitatea lor de a respecta legea 62/2018.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.