marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  CMCA și CCJA vor să te aburească de 40 de ori ca să admiți cât de mișto e Aradul. Suma „băgată” în proiect se ridică la 200.000 lei | Video

  „Inspir Arad”, cel mai nou proiect de promovare al Aradului demarat de Centrul Cultural Județean Arad și Centrul Municipal de Cultură, poate fi privit din două perspective: fie că se chinuie din răsputeri să prezinte o variantă utopică a urbei noastre, cu scopul de a ademeni potențiali turiști care habar nu au de fapt cum stă treaba pe aici, fie că e doar încă o modalitate de a mai mânca niște bani din bugetul local la care oamenii să nu prea comenteze, căci sunt șantajați emoțional cu „mândria” și „iubirea” locală, căci… în definitiv, nu merită orașul nostru scump și drag promovare?

  Inițial am văzut trailer-ul proiectului (vezi jos), unde ne sunt prezentate diferite persoane mai mult sau mai puțin cunoscute din Arad, într-un video parcă desprins din ceva vis frumos, diafan, care doar aduce a orașul în care locuim, care parcă ne arată o variantă a ceea ce ar putea însemna orașul, dar nu ceea ce este el cu adevărat. Așa ca și cu reclamele de asigurări de sănătate cu oameni vârstnici care fug pe câmpie, ținându-se de mână, foarte fericiți că sunt la pensie.

  Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, ne-au fost prezentate primele trei videouri. Acestea prezintă subiecte care oricum au tot fost prezentate în presa locală: Muzeul calculatoarelor, „Vătmănița” – un pretext de a arăta imagini doar cu Imperio – și proiectul de reabilitare a Secției de Boli Infecțioase Copii al Cetății Voluntarilor / Anamaria Nyeki (în care chiar ea spune: „nu cred că există arădean care să nu știe de proiectul nostru”).

  O simplă vizualizare a prezentării proiectului ne poate indica îndată că „Inspir”-ul nu face neapărat trimitere la ideea de a inspira aer proaspăt în plămâni ci, poate, mai degrabă la anumite substanțe niscai ilegale, căci numai așa poți lua pe de-aievea ceea ce vezi acolo: oameni fericiți, fețe zâmbitoare, armonie, oraș frumos, european, îngrijit, întreținut, autostradă, gară modernă, pistă de biciclete, spital renovat, școală de elită… ce mai, un vis, un delir, un trip halucinant.

  Să vedem și datele „tehnice” din spatele ideii acesteia fabuloase. Am fost curioși cine va executa aceste 40 (patruzeci!) de viitoare filmulețe prin care vom fi convinși, indubitabil, cât de mișto e să trăiești în Arad și, mai ales, am fost curioși câți bani vor „suge” din buget.

  Regizorul, cel care a venit cu propunerea, este regizorul Tedy Necula. Toată treaba asta costă 202.000 lei în total.

  Suma de 130.000 lei va fi acoperită din bugetul local, prin Centrul Municipal de Cultură (CMCA), din care 78.000 lei pentru 12 filmulețe și diferența pentru cazare, masă și transport pentru echipa de filmare.

  La acestea se mai adaugă suma de 72.000 lei, care va fi acoperită de Centrul Cultural Județean Arad (CCJA), în patru tranșe egale, pentru alte 12 filmulețe.

  Asta înseamnă în total 24 de filme, însă regizorul ar vrea să realizeze 40 până la urmă.

  „INSPIR ARAD este o campanie – brand de oraş în cadrul căreia se vor realiza 40 de filme cu arădeni care povestesc despre visul lor, modelele lor şi ce iubesc la oraşul Arad. Haideţi să redescoperim Aradul împreună!”, a anunțat CCJ Arad.

  Inițiatorii proiectului au mai precizat miercuri că proiectul inspirațional vizează atât municipiul, cât și județul.

  Videourile vor fi prezentate pe Facebook, Instagram și la toate evenimentele majore organizate de CMCA sau CCJA, la Arad și în județ. Naratorul este actorul Adrian Păduraru.

  Oamenii prezentați în videouri au fost selectați prin întocmirea unei liste după un research prin presa locală, susțin inițiatorii proiectului.

  Firma care produce aceste filmulețe este OCN din capitală. Comanda s-a făcut printr-o achiziție directă, nu prin licitație.

  Toate bune și frumoase, deci ne-am lămurit și că e mai mult pentru arădeni, nu pentru străini, în definitiv e în limba română, deci maxim putem vorbi de turiști veniți din alte orașe ale țării… Dar totuși, întrebarea noastră este: merită 202.000 lei pentru ca oamenii să distribuie de câteva ori și să dea like la niște filmulețe care arată, per ansamblu, aceleași și aceleași lucruri despre care au tot auzit de-a lungul timpului? Mulți poate vor spune un DA răspicat, căci exact aici e „schema”: șantajul emoțional, patriotismul local, mândria că orașul are lucruri excepționale, chiar dacă noi nu le observăm de toate celelalte lucruri neexcepționale care în realitatea zilnică înclină balanța către mediocritate. Cum ai putea spune NU la așa ceva?

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. bani aruncati pe apa sambetei.

   clipul acela minunat” omul din oglinda” care a adunat 14.000 view-uri intr-un an, si 39 de comment-uri, toate de la romani, a folosit cui?In afara de cei care au incasat banii.
   Ah, si oglinzile alea tembele plasate prin centru.Genial!

   Vanare de vant, bani aruncati in neant.
   Frectie galenica, at best.

   proiect derulat prin firmele unor persoane din CMCA Arad, poate?
   doar o intrebare, putin rautacioasa.

   dar, ma rog. trebuie cheltuiti bani si pe asa ceva nu?
   toate restul problemelor sunt rezolvate. Avem de toate.

   +6 voturi
   +1
   -1
  2. Doamne păzește,nu am avut nervi să îl văd pina la capăt.Mai lipsea fraza ,,sunt Victor Rebengiuc și va prezint….alta oroare..va să facă mizeria asta era suficient unul ce filmează nunti iar apoi le montează imagini.este absolut sinistru.cine poola mea lucrează la instituțiile mai sus pomenite???vreau nume.

   +4 voturi
   +1
   -1
  3. acest proiect este unul al PNL Arad, gandit pentru a sustine campania lui Bilcea la primărie.
   Cine sa se fi opus? Slugoiul Bulbuc? Tocmai promovat pentru meritele deosebite? Nu poate spune zilele astea nimic, pentru ca are încă limba inflamată.
   As face si eu un film Paragină și Dezolare în Arad:
   cu centrul care se prabușește peste noi,
   cu saloanele de jocuri de pe bulevard pline de golani in fața lor,
   cu gara prezentată real, nu ca in filmul lor, plina de jeg, aurolaci si lucrările care se dezghioacă deja (chit ca aici se lauda cu ce nu au facut pt ca nu e investitia Aradului),
   cu străzile asfaltate prost și strâmb de firma cotizantă Sylcon Trans, care se sparg dupa o luna sau doua pt ceva lucrare uitată,
   cu dezolarea si indolența din primărie unde funcționari adusi pe pile freacă menta si nimic nu se rezolvă, dar se incurcă totul
   cu lucrările din Arad care incep cu greu și nu se mai termina niciodată – vezi stadion, bazin, palatul copiilor;
   cu gunoaiele tronând saptamani de zile langa tomberoane,
   cu bancile de pe Mețianu de 8000 Euro bucata
   cu ștrandul părăsit ca după un cataclism
   cu canalizarea infundată în tot orasul la fiecare ploaie mai serioasă, în condițiile în care plătim enorm tarife de canalizare pluvială,
   cu piața mihai viteazu renovată în care ploua după două spătămâni de la inaugurare,
   cu drumul spre Șiria pe care nu au fost în stare să îl reabiliteze în 20 de ani de administrație PD-PDL-PNL.
   Și mai ales cu viloiul grangurelui Falcă, investițiile familiei Pistru, averea lui Cionca etc, etaloane al bunei administrări, provenite fără îndoială din muncă cinstită, într-un oraș în care merge totul perfect.
   Oare ne trezim odată???

   +20 voturi
   +1
   -1
  4. Mi se pare un proiect f bun, filmari de calitate. Avem nevoie de oriecte care sa motiveze si sa incurajeze oameni. Nu ar trebuisa deranjeze pe nimeni ca sunt prezntati oameni ok din Arad si chiar imagini faine din oras. de ce sa fie prezentat doar ce este negativ?

   --4 voturi
   +1
   -1
   • pentru ca si la groapa de gunoi gasesti cate o floare.
    pentru ca prezinti o realitate distorsionata, doar roz.

    nu am nimic in a prezenta oamenii de calitate ai Aradului, fara a te cocota pe spatele lor pentru capital politic sau de orice alta culoare.

    insa nu pe banii mei, si in nici un caz prin clipuri de rahat. Daca tot vrei sa ii incurajezi, fa-le bazinul de care au nevoie, da-le un sediu care nu e o ruina, etc etc etc, asta apropo de oamenii care sunt prezentati acolo. Si pe care in mod normal nu dau doi lei grobienii, isi aduc aminte de ei doar cand poate exista si un pic de capital electoral.

    asa, nu as avea nimic impotriva sa fie colectati banii din taxe si impozite, insa nu aruncati in neant, si fara a putea fi cuantificat efectul care il va avea ” arta vizuala” promovata de CMCA, pe banii altora. Trebuiau sa acceseze finantari, sa caute sponsori, nu sa prafuie banii nostri ai tuturor pe tentative de scurt metraj inutil.

    Insa daca tot am ajuns la gargara cu motivare si incurajare, pe tine cu ce te-a motivat clipul ” omul din oglinda”? te-ai apucat de motociclism, ? ai inceput sa mergi la canotaj? te-ai dat cu trenul mai des?

    te-ai trezit dimineata si ai zis” da-o dracu de groapa, avem o gara faina!!!!”

    +2 voturi
    +1
    -1
  5. Ar fii interesant sa aflam si cine e actionar la OCN SMARKETING SRL , si un portofoliu al acestei firme de marketing … pana una alta si site-ul lor e „under construction ” si nici macar el nu poate reprezenta incredere 🙂 . Eu cred contract de marketing pentru a creste popularitatea PNL si atat timp cat campania de marketing e bazata in mare pe fake news si „gogosi” … chiar si in eventualitatea in care reusteste sa convinga eventuali turisti sa viziteze orasul , feedback-ul lor o sa fie mai mult ca sigur realist si in mare parte negativ …si pe langa ca nu suntem „dezvoltati” dupa cum ne laudam mai suntem si mincinosi …:))

   Zii omului ce vrea sa auda , sigur o sa te asculte 🙂 e si asta o forma de manipulare …

   0 voturi
   +1
   -1
   • Dacă e Vb de acel Ocn Smarketing cu CUI 36403136, care și-a schimbat denumirea in 2018 in ceva mult mai pompos și lung( mi-e lene sa scriu tot numele ăla) nu are cine știe ce istoric

    Și in 3 ani de activitate a avut cifra de afaceri cumulata de cu ceva peste 200.000 ron.

    Contractul asta de 202.000 RON oferit unei firme cu 0( zero) angajați in 2018, și o cifra de afaceri cumulata pe 3 ani aproape egala cu suma oferită cu mărinimie de aleșii noștri e….. ok presupun.

    Dacă e vb. Despre firma descrisă , e perfect.

    Banii publici de aia se numesc “ publici” pentru ca sunt ai tuturor.

    Si ai lor, implicit.

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.