vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Clădiri părăginite, mizerie, poluare… Șapte asociații arădene refuză să lase garda jos și cer stoparea declinului orașului

    de Raluca Medeleanu | 27 martie 2019, 2:29 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    1

    „Autoritățile locale ar trebui să iasă din limuzinele lor cu geamuri fumurii și să ia la pas străzile orașului. Atunci o să înțeleagă că orașul e în ultimul hal!”, a spus Lucia Bibarț, una dintre persoanele care au avut inițiativa de a trage un nou semnal de alarmă asupra stării deplorabile în care se află Aradul.

    Așa cum am anunțat și săptămâna trecută, șapte asociații din Arad au simțit nevoia să aducă din nou în atenția conducătorilor Aradului starea critică în care se află orașul. Clădirile cad, iar mizeria și poluarea sunt la tot pasul. În acest sens, astăzi, 27 martie, a avut loc o conferință de presă în care s-au dezbătut mai pe larg problemele semnalate de Asociația Pro Urbe Arad, Liga Scriitorilor din România – filiala Arad, Asociația Culori cu Suflet, Ascent Group, Foto Club Arad, Asociația Aradul Civic și Fundatia Art Clasic.

    Pentru ce protestează?

    Aspectele subliniate nu sunt câtuși de puțin noi pentru cei care țin la calitatea nivelului de trai din Arad. Cu toții știm că pe an ce trece, orașul devine parcă tot mai murdar, iar tot mai multe dintre clădirile istorice ale Aradului sunt atât de deteriorate încât nu doar că și-au pierdut complet farmecul, ci au devenit un real pericol asupra vieții trecătorilor. Când ne îndreptăm privirea asupra autorităților locale, acestea se arată mereu legate la mâini. „Sunt proprietăți private, le-am mărit impozitele locatarilor ca mustrare, mai mult nu avem ce face”, e textul pe care îl auzim mereu.

    Veți spune că nu avem nimic nou ce scrie în acest articol și nu greșiți. Dar, vă întrebăm noi, doar pentru că anumite lucruri s-au tot dezbătut, le face automat să dispară? Trebuie să închidem ochii asupra problemelor din oraș doar pentru că „ne-am plictisit de subiect”?

    Suntem atât de obișnuiți cu problemele încât deja ne par banale. Dar, în același timp, mereu privim înspre alte orașe și le arătăm ca exemplu. „La Oradea de ce se poate?”, „La Cluj e mult mai bine!”, gândim, plini de revoltă. Și avem tot dreptul să fim revoltați. Dar, în afară de a mormăi în gând, eventual apăsând butonul „like” la vreo postare de pe facebook, noi, ca cetățeni, avem puterea să facem ceva?

    Când oamenii sunt nemulțumiți de faptele conducerii, trebuie să-și exprime punctul de vedere, iar asta ori de câte ori este nevoie, nu există un număr limitat de intervenții. Căci conducătorii sunt angajați pentru a ne reprezenta, nu pentru a ne fi șefi de care să ne fie frică.

    Întrebați fiind ce poate face societatea civilă pentru un oraș, membrii celor șapte asociații care au pornit acest manifest au oferit nenumărate exemple, unele de care cu siguranță ne amintim: prin societatea civilă a fost oprită desființarea Parcului Eminescu (când se planifica acolo construirea unei parcări) și a fost oprită mutilarea podului Traian (când se intenționa alipirea unui pod geamăn, dar modern, de un monument istoric). De asemenea, se fac campanii de Educație Juridică în școli, pentru a pregăti cetățenii de mâine, se fac acțiuni de ecologizare, pentru a avea un oraș mai curat etc.

    Se pot face multe lucruri, unele cu impact vizibil, altele cu impact scăzut, ceea ce e important e să nu lăsăm complet garda jos. Fiecare să încerce să se implice atât cât poate, atunci când dorește o schimbare oricât de mică în comunitatea din care face parte.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    5 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.