CJA-ul explică de ce au atâția angajați și „nu comentează în niciun fel politica de personal a altor Consilii Județene”

  de Mihai Todoca | 30 octombrie 2020, 4:13 PM | Administraţie | Știri Arad

  8

  În urmă cu două zile s-a făcut o comparație generalistă între două Consilii Județene, cel de la Arad și cel de la Bihor. S-a ajuns la obsesiva comparație între cele două administrații pentru că diferențele sunt vizibile cu ochiul liber, iar toate acestea au plecat din decizia fostului primar al Oradiei de a concedia 86 de oameni din Consiliul Județean, asta după ce a identificat că se poate lipsi de ei. Erau bani aruncați aiurea.

  Citește și: Domnule Cionca, ziceați că vă înțelegeți cu Bolojan. Îl urmați și în restructurarea CJ, ca să nu mai plătim milioane de euro anual pentru salariile sutelor de angajați?

  La Arad sunt unii, și nu puțini, care sunt de părere că sunt mulți angajați din CJ care mai mult se ocupă cu tăiatul frunzelor la câini sau cu frecatul mentei. Nu știm, nu ne băgăm. Dar tot considerăm că un sâmbure de adevăr este acolo.

  Și în întărirea acestei bănuieli vine și CJ-ul cu un comunicat. Îl redăm în întregime:

  „Consiliul Județean Arad funcționează cu un număr de cinci direcții (după ce prin reorganizarea de anul trecut, Direcția de Administrație Publică și Direcția Comunicare și Strategii au fost reunite, fiind desființată o funcție de director executiv și o funcție de șef serviciu). Numărul total de posturi ocupate este 225, după cum urmează: Direcția Economică 36 de posturi, Direcția Tehnică-Investiții 50 de posturi, Direcția Programe de Dezvoltare 17 posturi, Direcția Comunicare, Strategii și Administrație Publică 47 de posturi, Direcția Arhitect Șef 11 posturi.

  Schema de personal a Consiliului Județean Arad a fost elaborată pentru a acoperi nevoile generate de proiectele europene și naționale, respectiv activitățile curente ale instituției, prevăzute de Codul Administrativ.  Precizăm faptul că la nivelul Consiliului Județean Arad nivelul de salarizare a fost stabilit în anul 2017 și este unul dintre cele mai reduse din țară (pe locul 40 din 41 de Consilii Județene).

  Consiliul Județean Arad gestionează un număr de 21 de proiecte europene, în valoare de 597.476.424,11 lei. Printre acestea:

  -Unul dintre cele mai ample proiecte de modernizare a drumurilor județene din România, premiat la Gala Administrației Naționale, în decembrie 2019. Avem în lucru 444 km de drumuri județene. Peste 50% din valoarea lucrărilor provin din fonduri europene

  -Modernizarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, prin construirea de spitale noi și construcții noi pentru extinderea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, respectiv extinderea Ambulatorului

  -Reabilitarea Spitalului de Psihiatrie din municipiul Arad

  Consiliul Județean Arad are în lucru un număr de patru proiecte prin Programul Național de Dezvoltare Locală, în valoare totală de 24,5 milioane euro: modernizarea drumului județean Bârsa-Moneasa-limită județ Bihor, modernizarea drumului județean Sânmartin-Olari-Caporal Alexa, construirea Spitalului de Psihiatrie de la Căpâlnaș, construirea Spitalului de Oncologie din municipiul Arad.

  Pentru următorii patru ani, avem în vedere următoarele obiective prioritare în domeniul infrastructurii rutiere: 

  *Centura de est a municipiului Arad (cu pod peste Mureș la Fîntînele, pasaj peste calea ferată la Vladimirescu)

  *Rețeaua de drumuri transfrontaliere, cu șosele noi de centură la Curtici și Chișineu Criș

  Menționăm că toate aceste proiecte au fost scrise, depuse și câștigate în perioada 2016-2020.

  În ce privește următorul exercițiu financiar, am propus pentru finanțare pe fonduri europene, patru proiecte în valoare de 630 milioane lei:

  – modernizare DJ 708A Bârzava (DN 7) – Nadăș – Tauț

  – Centura ocolitoare a Orașului Lipova – legătura DN 7 – autostrada A1 (cu pod nou peste Mureș)

  – realizarea șoselei ocolitoare a municipiul Arad în zona de Nord-Est (Zimand Cuz – Horia – Vladimirescu)

  – modernizarea rețelei rutiere în zona de nord a județului Arad: trei drumuri în lungime totală de 74 km – Mișca-Apateu-Berechiu, Seleuș-Șicula-Cermei-Berechiu-limită județ Bihor, Șepreuș-Cermei-Beliu.

  Nu în ultimul rând, este important de accentuat că am semnat parteneriatul cu județul Bihor pentru realizarea drumului expres Arad-Oradea (care va scoate traficul greu din cartierul Gai).

  Având în vedere aceste considerente, Consiliul Județean Arad funcționează cu o schemă de personal care asigură derularea proiectelor în lucru și elaborarea unor proiecte noi, necesare dezvoltării județului Arad.

  Consiliul Județean Arad nu comentează în niciun fel politica de personal a altor Consilii Județene.”

  Așadar, revenim la comparația Arad-Oradea care parcă nu ne mai dă pace. Aradul are nevoie de două sute și ceva de oameni ca să se ocupe de proiectele care se desfășoară la nivelul județului și totuși, dacă ne luăm după ritmul în care s-au mișcat lucrurile în ultimii ani ne putem da seama că mulți dintre angajații aceștia de care nu se poate lipsi Consiliul Județean nu sunt prea harnici. În schimb Oradea, cu mult mai puțini oameni a reușit să dezvolte orașul și să-l facă atracție turistică și, parcă în ciuda noastră a mai concediat câțiva ca să ne demonstreze că orașul se poate pune la punct chiar și fără acei „plimbători de hârtii”, dar poate suntem noi prea răi.

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Voi ati auzit de CJ Bihor unde acum presedinte de CJ este fostul primar de la Oradea, Domnul ing.Bolojan, care a facut o bijuterie din Municipiul Oradea, o statiune turistica,etc.De la 01.12.2020 va avea doar in jur de 80 de angajati din 180-deci 100 erau platiti ca sa taie frunze la caini.Noi,un judet mai mic avem de trei ori mai multi taietori de frunze la caini, de scarpinatori pe burta, sau scarpinatori sub guse.Toti absolventi ai institutelor de invatamant superior din Arad, la categoria peste 40 de ani si neaparat la fara frecventa.Felicitari Cionca,Falca,Bibart,Balcea,Varga Glad si altii din clica voastra !

   +6 voturi
   +1
   -1
  2. Justificarea consiliului județean este pt. proști, majoritatea sunt pilele sefilor, ale liberalilor, pt. ca daca la Oradea se poate injumati nr. de angajati din c.j. , este normal ca si la Arad, fiind un oraș mai mic ca Oradea, sa se poata face reducerea aparatului birocratic din c.j.
   De fapt sistemul administrativ cu ,,prefecturi” este preluat din sistemul francez, un sistem inutil în țări cu o descentralizare reală.

   +5 voturi
   +1
   -1
  3. Bolovan de la Oradea e supraestimat, pentru cei care nu stiu, Bolovan a procedat la fel si cand a venit la primarie, a taiat cu barda 30% din personal(ca sa faca impresie) dupa care a angajat toti lipitorii de afise ai pnl, plus ca si-a dat seama ca nu are suficienti oameni ca sa poata forma directii si servicii in organigrama. Acum primaria Oradea numara peste 500 de angajati, e simplu de verificat, asa ca lasati-o mai moale cu bolovanu pe scari. Ca omu e priceput si are initiative aia e altceva dar fraierilor le place sa vada sange pe pereti.

   --2 voturi
   +1
   -1
   • Aveți perfecta dreptate, e alta situație acolo, alte circumstanțe de la care s-a pornit, alt buget poate mai echilibrat și alte realizări. Aradul poate are nevoie de alte dezvoltări ținând cont de unicitatea lui și problemele particulare pe care le are. E nevoie de investiții substanțiale cu idei excelente consecvente si lucrări de calitate și mai este nevoie și sa fie lăsat să se facă.
    Cred că ținta de comparație nu trebuie sa fie orașele vecini ci sa se potențeze ceea ce este deja dar și implementarea unor soluții contemporane.

    --1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  0 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.