joi, 3 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    CJ Arad și-a prezentat estimările bugetului pe 2025: 70% din sume merg pe investiții

    Pus la transparență decizională încă de săptămâna trecută, proiectul de buget pe 2025 al Consiliului Județean (CJ) Arad a fost prezentat de conducerea instituției și într-o întâlnire cu mass media, astăzi, 6 martie. Din totalul sumelor cuprinse în estimările pentru anul acesta, 70% ar urma să meargă pe investiții.

    În 18 martie, va urma ședința de consiliu județean, în cadrul căreia va fi aprobat ca Hotărâre. Până în 12 martie, cetățenii interesați pot transmite online păreri, iar până la ședință consilierii județeni pot veni cu diferite amendamente pe temă.

    Prezentarea draftului actual a fost făcută de președintele Iustin Cionca și cei doi vicepreședinți Sergiu Bîlcea și Tamas Pero. S-au alăturat prezentării și doi lideri de grupări politice din CJ, Vasile Cătană de la USR și Florin Galiș de la AUR.

    Potrivit proiecției de buget pe 2025, suma totală se ridică la 945 milioane lei, din care 70% ajung să fie direcționați către investiții, restul pentru funcționare.

    Sumele provenite din TVA, primite de la Guvern, au scăzut cu 38 milioane de lei, însă scăderea reală ar fi de 26 milioane lei întrucât 12 milioane reprezintă salarizarea personalului neclerical, care de acum nu mai este făcută de Consiliul Județean, astfel că este o cheltuială care nu se mai efectuează.

    Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, este de părere că fondurile europene obținute sunt un real sprijin în realizarea proiectelor propuse: „Este un an al austerității, însă noi muncim și anul acesta să compensăm această pierdere care se estimează a fi colectată de Ministerul Finanțelor la nivel național cu sumele atrase din fondurile UE. Sumele câștigate de CJ anul acesta cresc cu 166 milioane de lei, ca urmare a implementării proiectelor la care lucrăm”.

    Iustin Cionca a ținut să amintească în ceea ce privește finanțarea europeană că din 2016 și până în prezent Consiliul Județean a câștigat 40 de proiecte, însumând 3 miliarde de euro, prin diferite programe precum POR, Regio, Interreg ș.a.

    Cionca preconizează că anul acesta va fi unul optim pentru CJ. A specificat că față de anul trecut, s-au făcut economii de 12 milioane lei la cheltuieli, atât la cheltuielile de personal cât și la bunuri și servicii scăzând de la 12% la 8%. Cu toate acestea, sunt preconizate creșteri la utilități în perioada următoare: „Am cerut tuturor să reducă cât se poate din cheltuieli”. 

    „Bugetul nu este doar o sumă de cifre și alocări. Este fundația pe care construim fiecare proiect, serviciu public, fiecare investiție. De aceea, trebuie să ne asigurăm că resursele sunt folosite corect, echilibrat și cu impact real pentru comunitate”, a spus vicepreședintele Tamas Pero.

    Consiliul Județean alocă fonduri pentru investiții pe șase direcții, după cum urmează: infrastructura rutieră (care primește cu 5 milioane de lei mai mult față de anul precedent, prioritatea fiind modernizarea drumurilor județene, dar și a celor comunale care vor fi realizate de către Primării cu finanțare de la CJ. Cel mai important proiect în derulare este, însă, realizarea Drumului Expres Arad – Oradea, a cărei licitație pentru tronsonul de pe raza județului nostru s-a încheiat, dar este momentan blocată în contestații), infrastructura utilităților (proiecte pentru apă și gaz), infrastructura medicală (modernizarea blocului operator și realizarea Complexului Matern – Pediatrie fiind la ora actual cele mai importante proiecte), infrastructura educațională (CJ având aici în atribuții învățământul special, dar realizează investiții – prin fonduri EU – și pentru achiziționarea de mobilier școlar și de microbuze școlare pentru unitățile de învățământ din județ), asistența socială și cultura.

    80 milioane de euro pentru infrastructura drumurilor județene, 40 milioane de euro pentru sănătate

    repartizare buget CJ

    „Cele mai importante investiții merg în infrastructura drumurilor județului Arad și în infrastructura de sănătate. Infrastructura drumurilor județene are prevăzute 401 milioane de lei, aproximativ 80 milioane de euro ca investiții, iar partea de sănătate are 40 milioane de euro, cu cel mai important obiectiv construirea noului Matern. Deși aici nu sunt prevăzuți toți banii din contract, ci doar estimarea pe care a făcut-o Consiliul Județean că poate cheltui în acest an.

    Din punct de vedere al drumurilor județene, continuăm investițiile, ca în 2028 județul Arad să beneficieze pe toată structura tronsonului județean de drumuri corecte. Vor fi 14 șantiere în lucru, în acest an. Chiar dacă Seleuș-Șicula s-a finalizat și se așteaptă ultima plată, eu îl pun ca un șantier deschis din punct de vedere al plăților către furnizor.

    Lipova – Șiștarovăț – limită de județ Timiș, Mâșca- Măderat- Arăneag, toate cele trei sunt șantiere care vor fi finalizate în acest an și sunt demarate din anii trecuți. Se demarează alte șantiere precum Peregu Mare- Peregu Mic, din fondurile Consiliului Județean, cele 5 tronsoane de drum din zona de nord (Mișca, Apateu, Berechiu, Șepreuș, Cermei, Beliu, și limita de județ Bihor), iar bugetate mai sunt 4 tronsoane importante: Lipova- Neudorf, care este poate cel mai deteriorat tronson din județul Arad, Sâmbăteni – Ghioroc, un drum mult așteptat de către stațiunea Ghioroc și nu numai, Mocrea – Târnova, care ar fi un drum complementar din zona Ineului către Căsoaia, un pod la Șicula care este în dezvoltare, și Drumul Regelui, pe bani europeni ”, a explicat vicepreședintele Sergiu Bîlcea.

    Nu în cele din urmă, conducerea Consiliului Județean a dorit să amintească dorința de a prelua bazele sportive Polivalentă, Bazinul Delfinul și „Abel”, reluând solicitările la București în acest sens, iar dacă preluările vor fi realizate cu succes, următoarea solicitare pe lista de priorități va fi baza sportivă de la Moneasa (acum închisă), pentru a contribui la dezvoltarea turistică a stațiunii.

     

    Citește și:

    „Sunt 8 bazine olimpice la nivel național… și al nostru stă închis!”. Inițiatoarea petiției „Salvați bazinul Delfinul” s-a adresat consilierilor județeni | video

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. == CORECT – INVESTITZII IN FIRMELE LOR DE PARTID – SCARBA MI E == FOSTUL OSPATAR AJUNS VATAF DE JUDETZ TELEORMANUL ARDEALULUI . BISTRITZA A ALOCAT 100 MIL EURO DOAR PT UN PAVILION DE 7 NIVELE LA SPIT JUDETZEAN – SI FOSTUL HOTZSPATAR ALOCA DOAR 40 MIL EURO PT SANATATE . – SPER SA VA (Cenzurat de admin) ==

      +5 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.