duminicã, 3 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Civilizație marca Aleea Tomis (și nu numai): „Pun excrementele blocului în saci!”

  de Raluca Medeleanu | 11 octombrie 2023, 10:34 AM | Telefonul cititorului | Topic special

  5

  imaginile trimise de locatarul de pe Aleea Tomis

  Un locatar dintr-un bloc situat pe Aleea Tomis, din zona Vlaicu, ne-a adus în atenție o situație pe care el o descrie ca fiind „explozivă”. Observă periodic cum muncitorii de la Compania de Apă vin să ridice, în saci, o mâzgă grețoasă pe care o preiau dintr-un canal.

  „Pe Aleea Tomis vin din când în când oameni care dau cu lopata la căcat. Vin ăștia o dată la vreo 2-3 săptămâni și fac asta. Vin cu sacul și îl lasă în stradă și apoi vine cineva și ridică sacii”, ne-a transmis bărbatul care s-a mutat recent în zonă, fiind uluit de acțiune.

  Cititorul nostru era sigur că este vorba de excrementele provenite din conductele blocului care au rămas blocate în canalizarea deficitară, însă Compania de Apă ne-a informat că, în fapt, este vorba de o veche problemă de pe întreaga suprafață a orașului: șervețelele umede.

  nu aruncati servetele umede in canal
  (o astfel de acțiune periodică de preluare a șervețelelor umede din canalizarea orașului)

  Muncitorii de la Compania de Apă fac acest fel de acțiuni, manual, în diferite puncte cheie ale orașului, fără ca măcar să mai aștepte sesizări. Deși au desfășurat nenumărate campanii prin care roagă insistent cetățenii să nu mai arunce șervețelele umede în closet, întrucât ele nu se dizolvă și în timp creează blocaje, lumea nu ascultă.

  „Nu e o problemă doar pe Aleea Tomis, ci peste tot în carterele mari, Micălaca, Vlaicu… E o reală problemă pe care o avem, e lipsă de civilizație. Șervețelele acelea umede nu se dizolvă, fiind un soi de plastic. Ele se adună și înfundă canalizarea. Iar colegii noștri le scot manual, pentru că nu există mașinărie pentru așa ceva”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Arad.

  Atenție! Toate tipurile de șervețele umede (atât cele pentru igiena mâinilor cât și cele pentru igiena intimă sau cele destinate bebelușilor) trebuie aruncate în coșul de gunoi.

  Canalizarea nu e coș de gunoi!”

  Pe lângă problema des întâlnită a șervețelelor umede care blochează canalizarea din municipiu, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă ne-a spus că lumea aruncă în toaletă tot felul de lucruri care nu au ce căuta acolo. Se aruncă șosete, scutece, chiloți, haine. Alții aruncă resturi de paie, curăță la animale și mătură către canalizarea de la stradă. Muncitorii care au desfundat canalizarea au găsit uneori inclusiv leșuri de animale.

  „Lumea aruncă fel și fel, dar canalizarea nu e coș de gunoi, e strict pentru apele menajere, industriale și pluviale!”, transmite Compania de Apă.

   

  Citește și:

  • Servețelele umede sunt cel mai mare pericol pentru sistemul de canalizare! Nu le mai aruncați în toaletă! · Special Arad

  Șervețelele umede aruncate în wc, o problemă stringentă pentru canalizarea din Arad! · Special Arad

  • Nu mai aruncați șervețelele umede în toaletă! La Sântana s-au înfundat pompele de la Stația de epurare · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Problema este că rigolele pentru pluvială nu se curăță deloc, cel puțin în Alfa în fața blocului în care locuiesc nu am văzut NICIODATĂ să se curețe rigolele pentru apă pluvială, nici nu este de mirare că la fiecare aversă de ploaie mai intensă curge apa pe străzi de parcă s-a deviat Mureșul. Leșurile de animale provin mai degrabă din acele rigole de pluvială decât din canalizare cred eu. Despre șervețele umede da aveți perfectă dreptate. Pe strada Condurașilor au dispărut acoperitorile metalice ale rigolelor de pluvială de ani de zile, nu au mai fost înlocuite, din rigole se ridică mândre o grămadă de buruieni.

   +4 voturi
   +1
   -1
  2. Daca nu ar curata s-ar infunda sistematic teava de deseuri menajere. Nu se arunca servetele in apa pluviala ci in toaleta ( ceea ce nu este ok) servetele umede nu se dezintegreaza ca hartia igienica. Cand se infunda teava toata apa menajera, la noi fiind capat de linie, se revarsa la noi in subsol, nu vreti sa stiti cum este sa cureti 30 mp de subsol . Oricum ceea ce vream sa spun este ca apriciez ca curata, sincer nu intelegeam cum de nu s-a mai infundat in ultimele luni.

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. Din păcate este o tristă realitate a faptului că habar nu avem (și NICI NU NE INTERESEAZĂ!!!) ca să folosim civilizat un amărât de WC!
   .
   Nu ne duce mintea că toate acele ȘERVEȚELE nu sunt făcute să se dezintegreze în apă (ca hârtia de wc!), și rămân pe traseu, înfundându-l…
   De asemenea, NICI MÂNCAREA VECHE NU se aruncă la wc, pt că , GRĂSIMEA din ea (în contact cu apa rece) SE DEPUNE PE PEREȚII CONDUCTELOR , în straturi groase, gelatinoase, care, împreună cu șervețelele NEDIZOLVATE, formează „dopul perfect”! 🤔
   .
   Dar, de ce cei da la C. Apă – Canal, nu taxează + amenzi suplimentare (eventual daca nu ei, ci însoțiți de Pol. Locală), acele blocuri/case arondate la căminele în care s-au găsit resturile de „necivilizație”?
   Doar când „îl arzi la pungă” îl poți face pe „cercopitec” să redevină „ființă bipedă.😉”
   .
   PS:
   – eu recunosc faptul că avem concetățeni neciviliztați, dar ASTA NU JUSTIFICĂ MODUL EXECRABIL cum își fac treaba cei de la Apă-Canal, LĂSÂND MULTE DINTRE DEJECȚII și RESTURI , lipite pe trotuare, prinse între capac și ramă, capace neașezate corespunzător (existând riscul major de accidentare a cuiva care calcâ pe el!), etc.
   Apropo, nimeni de la DSP nu observă aceste „mici detalii”? 🤔

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.